Küresel kar satışlarıyla 3,5610’a gerileyen dolar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e yönelik istifa söylentileri ve Fitch tedirginliğiyle 3,6410’a tırmandı. Şimşek’in, “Sorun çözmeye devam” tweetiyle rahatlayan piyasalar, daha sonra İzmir’deki terör saldırısıyla yeniden yükseldi.
ÖZEL HABER: HAMİDE HANGÜL
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasını işaret eden tutanaklarına karşın, gelen kâr satışlarıyla 3,5610-3,5630 bandına gerileyen dolar, dün kuru dalgalandırmak isteyenlerin manipülasyonlarına maruz kaldı. Ekonomiyi hedef alanların, piyasalarda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e yönelik istifa söylentilerinin yayılması üzerine dolar 3,6410 liraya yükseldi. Daha sonra 3.63 - 3.64 lira aralığında hareket etmeye başladı. Dolar kurunda, bu hızlı tırmanış nedeniyle Türk Lirası’nın günlük değer kaybı yüzde 1,4 olurken, diğer gelişmekte olan ülke para birimleri yüzde 0.5 dolayında kazançlı durumlarını korudu. Dolarla birlikte, euro da hızla tırmanarak 3.8107 liraya kadar çıkarak yeni tarihi zirveyi test ettikten sonra, 3.80 - 3.81 lira aralığına çekildi. Öte yandan para ve piyasa uzmanları da kurun ani yükselişini gerektirecek bir veri akışı olmadığını belirtirken, kur üzerinde Fitch’in TL’yi tedirgin etmesi, yeni pozisyonların açılması ve FED’in hızlı faiz artırımının masada olmasından etkili olduğunu vurguladı.
KISA SÜREDE REKOR
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, twitter üzerinden, “Meclis’te nöbetçiyim, Sicil Affı, Kredi Garanti Fonu’nun kaynaklarının artırımını da içeren kanun tasarısı görüşülecek. Sorun çözmeye devam” tweeti attı. Bunun üzerine 3,61-3,62 aralığına çekildi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi ise, kurun güne sakin başladığını ancak ilerleyen dakikalarda piyasalarda Mehmet Şimşek’in istifa söylentilerinin yayıldığını anlattı. Karar’a konuşan kaynak, “Zaten küresel tedirginlikler nedeniyle TL kırılgan. Bu söylentiler, doların aniden yükselmesine neden oldu. Sonra Sayın Şimşek’in attığı tweet, göreve devam ettiği, istifa olmadığı şeklinde yorumlandı. Ancak kurun, daha sonra yeniden yükselişe geçmesi, meydana gelen terör saldırısından” açıklamasında bulundu. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında gelişen ülke para birimlerinde oluşan değer kazançlarına uyum sağlayamadığını söyledi. Tutanaklar sonrasında gelişmekte olan ülkeler hareketiyle uyumlu bir şekilde 3,56 seviyelerine doğru gerileyen kurun, bu noktaların geniş resimde alım fırsatı olarak görülmesiyle beraber yeniden yükselmeye başladığını belirten Erkan, dün bu ülkelerin para birimlerinin neredeyse tamamı pozitifken, TL’de dolara karşı yüzde 1,4’lük bir değer kaybı olduğuna işaret etti.
MERKEZ ÖNLEM ALMALI
Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolar, 3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra, kurun saniyeler içerisinde 3,64 seviyesi üzerine ulaştığı görülüyor. Aynı anda Euro/TL kuru da 3,8254 ile rekor kırdı. Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor.” Rasyonel olabilecek nedenin ise TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurları olabileceğini ifade eden Erkan, “Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, dolar/TL’de 3,85 olan bu yıl sonu için tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz.”
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, gün içinde aniden ortaya çıkan tabloda etkili olabilecek gelişmeleri değerlendirdi. Dolar kurunun 3,6400 rekor seviyesini gördüğüne işaret eden Tufan, Trump’ın uygulayacağı politikaların ABD enflasyonunu hızla yukarı çekeceğini, bu durumun da FED’i faiz artışlarında daha aktif olmaya iteceği beklentilerinin küresel piyasalarda öne çıktığını ifade etti. Tufan, tutanaklarda, Donald Trump mali politikalarının FED tarafından yakından takip edildiğini gördüklerini ifade etti.
ANİ ÇIKIŞTA BİR FAKTÖR YOK
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dolar kurundaki yükseliş için şu nedenden dolayı diye gösterebileceğimiz bir faktör yok. Ancak dün TL’nin, negatif ayrıştığı net bir şekilde görülüyor. Jeopolitik ve siyasi risk algısının artması, kredi notumuzun düşürülmesine yönelik endişelerin artması zaten kırılgan olan TL’deki değer kaybını hızlandırıyor. Bugün ABD istihdam verisi gibi önemli bir veri gelecek. Tek yatırım notu veren kurum olan Fitch ise 27 Ocak tarihinde gözden geçirmesini sonuçlandıracak. Fed tutanaklarında ise hızlı faiz artırımı olasılığının masada olduğu görülüyor. Tüm bunlar kırılgan olan kur için risk taşıyan unsurlar. Dolar kurunda 3.55 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece yukarı seviyelere yönelik denemeler görmemiz mümkün. 3.63 seviyesi direnç olarak izlenirken, bu seviyenin üzerine yükselmesi ve yerleşmesi daha yukarı seviyeleri gündeme getirebilir.”
YENİ POZİSYON AÇILABİLİR
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, yeni yılla birlikte TL açısından, yatırımcılar için yeni pozisyonların açılabileceğini, kur yükselişinde bu durumun etkili olabileceğini söyledi. Dolar kurunun 3,55 lirada yatışır gibi göründükten sonra önceki zirveyi geçmesi ve bu noktada bir-iki gün daha kalırsa yukarı gidebilecek düşüncesini oluşturduğunu dile getiren Bürümcekçi, öte yandan ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın uygulayacağı para politikasının belirsizlik oluşturduğunu ifade etti.