Gerilen piyasalar güvenli liman arayışına devam etti. ABD ve İran ile birlikte emtialar da dalgalandı. İran’ın füze saldırısıyla petrol ve altın tarafında yeniden hareketlenme olsa da kalıcılık sağlanmadı. Petrol fiyatı 71 dolardan, ons altın ise bin 611 dolar seviyesinden geri döndü. Yatırımcıların güvenli liman arayışı sürerken, altın bin 560 dolar üzerindeki seyrini sürdürdü.
ABD ve İran arasında kopan ipler, güvenli liman arayışını arttırdı. Küresel piyasalarda önemli bir baskı unsuru olmaya devam eden, İran’ın Irak’ta ABD üslerine yönelik gerçekleştirdiği saldırısı sert yükselişlere neden oldu. Fakat, artış yerini yeniden sakinliğe bıraktı. Dün sabah saatlerinde 71 doların üzerine çıkan Brent petrol, 68 dolar seviyesine kadar geriledi. Dikkat çekmeye devam eden ise yine altın oldu. Asya piyasalarında altının ons fiyatı güvenli liman alımlarıyla Mart 2013’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 1.611 doları gördü. Geri çekilme başladı ama hala yüksek seyrini koruyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirilerinin 2 Ocak’ta yüzde 1,94 seviyesini test etmesine karşılık, artan jeopolitik risklerle birlikte 18 baz puana yakın düşerek yüzde 1,76 seviyesine indi. Geleneksel güvenli liman kabul edilen varlıklardan Almanya 10 yıllık devlet tahvili faizleri de Mayıs 2019’daki seviyelerine yükseldikten sonra artan tahvil talebiyle 15 baz puanlık düşüş kaydetti. Buna göre, 2 Ocak’ta sıfırın altında yüzde 0,16 seviyelerine kadar yükselen Almanya 10 yıllık tahvil getirileri, artan jeopolitik riskleri takiben 15 baz puanlık düşüşle sıfırın altında yüzde 0,31’e kadar geriledi. Tahvil getirileri Ekim 2019’dan bu yana ticaret görüşmeleri ve iyileşme eğiliminde hareket eden küresel ekonomi kaynaklı artan risk iştahına paralel yükseliş eğiliminde seyrediyordu.
Japon Yen’i de artan risk algısına paralel dolar karşısında 108,0 ile son 3 ayın en yükseğine çıkarken, günlük bazda Ekim 2019’dan bu yana en hızlı günlük yükselişe işaret etti. Küresel bazda pay piyasaları ise ABD ile İran arasındaki gerilim sonrası satıcılı seyretti. Özellikle Orta Doğu’daki ülkelerin borsalarında yüzde 5’lik kayıplar yaşanırken, analistler, iki ülke arasındaki gerilimin devam etmesi durumunda kayıpların devam edebileceğini dile getirdi. Pazartesi günü gelişmiş ülke pay piyasalarında satıcılı seyir devam ederken, bazı piyasalarda kayıplar yüzde 2’lere yaklaştı.
KURDA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
Geçtiğimiz gün 5.95 - 5.97 bandında dalgalanan dolar/TL’de hareketlilik devam ediyor. Dün güne 5.98’e yakın bir seviyede başlayan kur, İran ve ABD arasındaki gerilim ve jeopolitik risklerin azalma ihtimaliyle 5.94 seviyesine kadar geriledi. Işık FX, TL varlıkların geçen süre zarfında siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının etkisi altında kalmaya devam ettiğini belirterek “Teknik olarak 5.90-5.95 bandının uzun süredir takip edilmesinin ardından hafta başından bu yana bu bandın üzerinde sınır hareketlilikler meydana gelmekte. 5.9500 üzerine kalındığı sürece 6.00 psikolojik seviyesi takip edilecekken buranın geçilmesi halinde 6.10 seviyeleri gündeme gelebilir. Kur fiyatlamalarında görülebilecek geri çekilmelerde ise 5.90 ana destek seviyesi fiyatlamaların seyri açısından önemli olacaktır” değerlendirmesini yaptı.
RİSKLER KALICI OLABİLİR
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, ABD-İran gerginliğinin ABD bonoları başta olmak üzere gelişmiş ülke bonolarına alım getirdiğini, gerginliğin daha büyük bir çatışmaya dönmesi durumunda alımların devamının beklenebileceğini kaydetti. Uzun vadeli bakıldığında ise farklı dinamiklerin devreye girmesinin söz konusu olacağını belirten Manukyan, jeopolitik risk priminin önceki yıllara oranla daha kalıcı olmasının beklenebileceğini vurgulayarak “Jeopolitik risk algısı petrol fiyatlarını dolayısıyla global maliyetleri daha yüksek bir seviyede tutacak” dedi. Manukyan, jeopolitik risklerdeki artışın maliyetlere etkisi vasıtasıyla uzun vadede tahvil getirilerini etkileyebileceğine değindi.
BITCOIN YİNE ZİRVE YAPTI
Bitcoin 8 bin seviyesini aşmasının ardından 8,462 dolar ile Kasım’dan bu yana zirve gördü ABD ile İran arasında artan tansiyona ilişkin endişeler Bitcoin’un yükselişini destekledi. Kripto para türev ürün takipçisi Skew’in yöneticisi Emmanuel Goh, Bitcoin ve altın ABD ile İran arasında yükselen tansiyondan güçlü bir destek buluyor. Profesyonel yatırımcılar da Noel tatilinden döndü ve işlemlere başladı. Buna hisse senedi piyasasında Ocak etkisi deniyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.