ÖSYM 2016 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi (Eğitim Haberleri)

ÖSYM 2016 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi (Eğitim Haberleri)

Binlerce öğrencinin en çok merak ettiği konular arasında yer alan 2016 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi ÖSYM tarafından netleşecek. Adaylar listeyi beklerken en çok merak ettiğiniz detayları da yazımızda sizler için derledik. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı 2016 sınav sonuçlarından sonra adaylar şimdide DGS taban puanlarını aramaya başladılar. İşte konu hakkında yapılan son duyurular ve detaylar...

Adayların en çok üzerinde durduğu konulardan biri DGS 2016 taban puanları oldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi konu ile ilgili son olarak sonuçları açıklamış ve adaylar bu aşamadan sonra tercih yapma işlemine geçecekler. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS 2016 sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih kılavuzuna çevrildi. DGS için üniversitelerin taban ve tavan puanları ile birlikte kontenjanları listesini sizler için hazırladık. İşte kurumdan yapılan son dakika açıklamaları ve konu hakkında bazı ayrıntılar...

Taban puanları ve Kontenjanlar her sene ÖSYM sayfasından ilan edilir. Kontenjanlar üniversitenin bildirdiği sayıya göre belirlenmektedir. ÖSYM sınavdan önce ve sınavdan sonra kılavuz yayınlamaktadır. Bu kılavuzlarda sadece kontenjan sayıları (eğer üniversite bildirdiği sayıyı güncellenmiş ise) değişmektedir. DGS tercihleri yapılırken her sene olduğu gibi bir sene önceki taban puanları esas alınmaktadır.

PUANI YÜKSEK OLANA ÖNCELİK

DGS puanları ve tercihleriyle tercihleriyle yükseköğretim programlannın kontenjan ve koşullan göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Aynı programı tercih etmiş olan adaylann 2016-DGS puanlannm eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2016-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğünde ÖBP'si yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik bozul- madığı takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, yine eşitlik halinde de yaşı küçük olana öncelik tanınacak.

DGS TERCİH ROBOTU

Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar sonuçların açıklanması ile birlikte tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. Peki DGS tercih robotunda neler var? Tercihler nasıl ve nereden yapılacak? 016 DGS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.

DGS TABAN PUANLARI

2016 DGS sınavlarına hazırlanan DGS adayları için 4 yıllık ( Lisans ) programlarının Başarı Sıralaması Taban Puanları ,taban puanları ile kontenjanlarını yazımızda yer alan linkten bulabilirsiniz. ÖSYM 2016 DGS taban ve tavan puanlarını yayınlamadı. Ancak site üzerinden ÖSYM 2016 DGS puanlarını bulabilirsiniz.

DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN...

İki yıllık meslek yüksekokullarıyla açıköğretim önlisans programlan mezunlarına dört yıllık ve üzeri lisans programlarına giriş hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı taban puanlarından detaylar...

2016 DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN...

Yukarda yer alan linkten yararlanarak 2016 DGS taban puanlarına ulaşabilirsiniz.

YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemi, adayların 2016-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2016-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2016-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları göstere fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

2016-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2016-2017 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir.

ÖSYM’nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.

DGS İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7-Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10 Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir

DGS SONUÇLARI NEDEN GEÇ AÇIKLANDI?

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları hakkında öğrencilerin meraklı bekleyişi sürerken önemli bir açıklama geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) sonuçlarının, kitapçıklar arasına sıkışan silgi tozlarının tarayıcılar üzerindeki negatif etkilerinden dolayı geciktiğini açıkladı.

Binlerce öğrencinin en çok merak ettiği konular arasında yer alan 2016 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi ÖSYM tarafından netleşecek. Adaylar listeyi beklerken en çok merak ettiğiniz detayları da yazımızda sizler için derledik. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı 2016 sınav sonuçlarından sonra adaylar şimdide DGS taban puanlarını aramaya başladılar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN