Orman Yangın Söndürme Gönüllüsü nedir? Kimlik kartlı orman gönüllüleri olacak

Orman Yangın Söndürme Gönüllüsü nedir? Kimlik kartlı orman gönüllüleri olacak

Orman Yangın Söndürme Gönüllüsü olanlara sertifikalı ve kimlikli olma imkanı geliyor. Kimlik kartlı orman gönüllülerine OGM tarafından destek sağlanacak. Peki nasıl Orman Yangın Söndürme Gönüllüsü olunur? Detaylar haberimizde...

Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) yeni yönetmeliğine göre, orman yangınlarını söndürme çalışmaları sırasında itfaiye ve orman ekiplerinin yanında yardımcı olan gönüllü erlerin artık kimliği olacak. 

Adaylarda, gönüllü statüsü için teorik ve uygulamalı orman yangınlarıyla mücadele eğitimini başarıyla tamamlama ve sertifikasını almış olma şartı aranacak. "Gönüllü" statüsü kazananlara kimlik kartı verilecek.

Bu kimliğe sahip olan "orman yangın söndürme gönüllülerinin", katıldıkları eğitim ve tatbikat çalışmaları ve söndürme faaliyetleri süresince yeme, içme,barınma ve ulaşım gibi giderleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak.

ORMAN YANGIN SÖNDÜRME GÖNÜLLÜSÜ NEDİR?

Mesleği orman yangını söndürme işçiliği olmayan ve bu görevden dolayı maaş almayan, eğitim, beceri ve donanım olarak profesyonel yangın söndürme işçiliği imkan ve kabiliyetlerine sahip olan, orman yangını çıktığında kendi meşguliyetini bırakıp, emir komuta zinciri içinde yangına müdahale eden ve yangın sonrası kendi meşguliyetine dönen 18 yaşını bitirmiş kişilere Orman Yangın Söndürme Gönüllüsü denir.

SERTİFİKALI VE ÖZEL KİMLİKLİ OLACAKLAR

Adaylara, yangına müdahale, ilk yardım, kişisel koruyucu donanımların kullanımı, iş güvenliği, orman yangınlarında kullanılan araçlarla ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitim sonucunda yapılacak sınavlarda 70 ve üzeri not alarak başarı gösterenler orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmaya hak ve yeterlilik kazanarak katılım belgelerini alabilecek.

GÖNÜLLÜLERE HUKUKİ STATÜ DÜZENLEMESİ YAPILDI

Orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hukuki statüsünü düzenlemek ve gönüllülerin çalışma, denetim usul ve esasları ile nitelik, görev, sorumluluk, eğitim, araçgereç, kıyafetleri ile ilgili düzenlemeleri yapmak suretiyle, orman yangını söndürmede gönüllü olan kişilerin çalışmalarının planlı, etkin ve uyum içinde yürütülmesini sağlamak amacıyla yayınlanan yönetmelik, çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Gönüllü personelin katıldıkları; eğitim ve tatbikat çalışmaları süresince yeme, içme, ulaşım ve barınma giderlerinin Orman Genel Müdürlüğünce karşılanması, orman yangın gönüllüsüne onaylanmış resimli gönüllü kimlik kartlarının ücretsiz verilmesi gibi maddelerin de yer aldığı yönetmelikle ilgili ilk açıklama Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen’den geldi.

Yönetmelik kapsamında; gönüllü kartını kaybedenlerin bu durumu yazılı dilekçe ile beyan etmesi halinde gönüllülerin yeni gönüllü kartlarının komisyon kararı sonucu verileceğini belirten Özgen, “Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciliği olarak, Orman Genel Müdürlüğü’nün bu girişimini yangınlarla mücadele de önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Bu yönetmeliğin orman yangınlarında kundaklamanın önlenmesinde de bir nebze çare olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

2 YILDA BİR EKİPMANLARI YENİLENECEK

Orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine, devlet ormanlarında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere, iki yılda bir Orman Genel Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenecek araç-gereç, malzeme ve kişisel koruyucu donanım verilecek. Sahipli ormanlarda çıkan yangınlarda bu ihtiyaçlar orman sahipleri tarafından tedarik edilecek.

Devlet ormanlarında çıkmış yangının söndürülmesine katılan gönüllülerin iaşe giderleri yangın söndürme faaliyetleri süresince ilgili orman işletme müdürlüğü tarafından, diğer ormanlarda ise sahipleri tarafından karşılanacak.

Orman yangını ihbarı üzerine, kişisel koruyucu donanım, araç ve ekipmanlarıyla ekip halinde olay yerine hemen intikal, yangınlara müdahale etmek ve söndürmek, orman yangınları esnasında her türlü kaza ve mahsur kalma gibi teknik kurtarma gerektiren olaylara müdahale, her türlü arama ve kurtarma çalışmalarını ve ilk yardım hizmetlerini yürütmek gönüllülerin görevleri arasında olacak.

Gönüllülerin, kişisel koruyucu kıyafetlerini muhafaza etmek ve bunların temiz ve düzenli bulundurulmasını sağlamak, alet, edevat ve araçların bakım ve temizliklerini yapmak gibi görevleri de bulunacak.

Orman yangınlarını söndürme çalışmalarına fiilen katılarak, bu çalışmalar esnasında ölen, sakatlanan, yaralanan ve hastalanan gönüllüler hakkında "Orman Yangınlarını Söndürme Çalışmaları Esnasında Ölenlere ve Sakatlananlara Ödenecek Tazminata İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanacak.

Gönüllü personelin katıldıkları eğitim ve tatbikat çalışmaları süresince yeme, içme, ulaşım ve barınma giderleri Orman Genel Müdürlüğünce karşılanacak.

Üstün başarı ve yararlılık gösteren orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine Orman Genel Müdürlüğü tarafından teşekkür belgeleri verilecek.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN