Yapboza dönen eğitim politikalarındaki belirsizlik salgında had safhaya ulaştı. Birinci dönem yapılamayan sınavlar için getirilen ‘iki haftalık sıkıştırılmış takvim’ tartışılırken milyonlarca öğrenci, aileler ve öğretmenler bu kez de ‘erteleme şoku’ ile karşılaştı. Ders ziline saatler kala ‘Yarınki Bakanlar Toplantısı’nda alınacak kararlar beklenecek’ açıklaması isyan ettirdi.
1 Şubat’ta toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi okulların yüz yüze eğitime 1 Mart’ta başlayacağını duyurdu. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı takvimi açıkladı. 15 Şubat’ta köy okulları ders zilini çaldı. 1 Mart’ta da ilkokullar, 8 ve 12. sınıfların ders başı yapacağı duyuruldu. Buna göre ilkokullarda tüm sınıf seviyelerinde 1 Mart’tan itibaren seyreltilmiş şekilde haftada 2 gün toplam 12 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ortaokul 8. sınıflar haftada 22 ders saati, lise 12. sınıflar ise haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlayacak. Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavların takvimi, 1 Mart’tan itibaren 2 haftayı geçmeyecek şekilde planlanacak. İlkokul ve ortaokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları, özel eğitim anasınıfları ile diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da haftada 5 gün yüz yüze eğitim başlatılacak. Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olacak ve devam zorunluluğu aranmayacak.
SON KARAR KABİNEYE BIRAKILDI
Açıklanan takvim doğrultusunda ilk ders zili için saatler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü öğleden sonra yaptığı açıklamada durumun kabinede değerlendirileceğini ve kararların duyurulacağını söyledi. Bu açıklamadan saatler sonra ise dün sabah saatlerinden itibaren önce İstanbul ardından Ankara ve diğer illerin valiliklerinden kısıtlamaların pazartesi de süreceği, okullardaki yüz yüze eğitimin de salı günü başlanacağı duyuruldu. Yaşanan Ankara ve İstanbul valiliklerinden eğitim ve öğretime yönelik düzenlemelerin 4 ayrı risk seviyesine göre belirleneceği belirtilen açıklamada “Bu nedenle 1 Mart 2021 Pazartesi günü mevcut uygulamaya devam edilecek ve yeni uygulamaya 2 Mart itibarıyla başlanabilecektir” denildi. Son karar için bugün yapılacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nden çıkacak karara işaret edilen her iki açıklamada da, 1 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınacak kararlar çerçevesinde her il içerisinde bulunulduğu ilan edilen risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarınca gerekli adımların atılacağı ifade edildi. Ardından İzmir, Mardin, Kırıkkale, Düzce, Aydın, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Nevşehir ve Edirne valiliklerinden de aynı açıklama geldi.
BAKANLIKTAN GECİKEN AÇIKLAMA
Valiliklerin açıklamaları sonrası Milli Eğitim Bakanlığı da yüz yüze eğitime geçişin 2 Mart 2021 gününe ertelendiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklama “1 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda yapılacak değerlendirmeler neticesinde valilik il hıfzıssıhha kurullarınca “yerinde karar” uygulamasına bağlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilecektir” ifadelerine yer verildi. Bakanlığın valiliklerden sonra 2 Mart kararını açıklaması ise dikkat çekti. Yüz yüze eğitime 36 saat kala önce valilikler, ardından bakanlığın erteleme kararını duyurması yaşanan belirsizliğin büyüklüğünü bir kez daha artaya koydu. Kamuoyunda “1 Mart kararının vaka sayısına bakılmadan mı alındı?” sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca, telafi eğitimiyle ilgili CNN Türk’te konuşan Bakan Ziya Selçuk ise “Yaz aylarında kitlesel olarak herkes için değil ama özellikle kritik gruplar için matematik, bilim, oyun kampları, atölyeler, bütün bunların devam etmesi gerekiyor” dedi.
İKİ MİLYONDAN ‘SINAV’ PAYLAŞIMI
Öte yandan MEB, illerde hayata geçirilecek ‘yerinde karar’ uygulamasına göre okulların açılacağını ve ilk günden itibaren sınavlara başlanacağını duyurdu. Yüzbinlerce öğrencinin online eğitime erişemediği süreçte birinci dönem yapılamayan sınavlar için iki haftalık sıkıştırılmış takvim tepki çekti. Gençler, sınavların iptali için sosyal medyada kampanya başlattı. Salgında üçüncü dalga riskine işaret edilen paylaşımların sayısı iki milyonu aştı.
30 İL NORMALLEŞECEK 51 İL SIRA BEKLEYECEK
Türkiye, 2020 yılının Kasım ayından bu yana ülke genelinde devam eden korona tedbirleri konusunda Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararlara kilitlendi. Sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı risk gruplarına göre iller bazında kararlar verilecek. 81 ilin nüfus sayısı, haftalık ve günlük vaka ortalamalarına göre hazırlanan bu listelerde kırmızı ve turuncu grupta yer alan illerde kısıtlamalar sürecek. Sarı illerde kısmi kısıtlamalar sürerken, mavi illerde ise normalleşme adımları atılacak. Her hafta değişecek olan listelerde vaka sayısını düşürmeyi başaran iller sarı listeye girerek kısıtlı normalleşme ya da mavi listeye girip kontrollü normalleşmeye ulaşmayı hedefleyecek.
MÜCADELEDE VATANDAŞ TARAFI EKSİK
Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelere gönderilen ‘Nüfusa Göre Vaka Sayıları (15-21 Şubat’ başlıklı listede 12 il kırmızı listede. Yüksek riskli illerde ilk üçte Karadeniz bölgesi yer alıyor. Kırmızı listede Ordu birinci, Giresun, Trabzon üçüncü sırada yer alıyor. Samsun, Rize, Tokat, Osmaniye, Adıyaman, Aksaray, Karaman, Sakarya ve Konya’nın da yer aldığı bu liste için normalleşme adımı beklenmiyor.
TURUNCU LİSTEDE 39 İL
Turuncu grupta ise 39 il yer alıyor ve en geniş grubu bu iller oluşturuyor. İstanbul, İzmir ve Adana’nın da yer aldığı bu liste şöyle: Burdur, Kocaeli, Balıkesir, Amasya, Ardahan, Gümüşhane, Mersin, Sinop, Antalya, Bolu, Artvin, Edirne, Tekirdağ, Yalova, Kayseri, Kırklareli, Kütahya, Niğde, Zonguldak, Erzurum, Nevşehir, Muğla, Düzce, Kilis, Kırıkkale, Bilecik, Hatay, Malatya, Elazığ, Çanakkale, Çorum, Bursa, Sivas, Aydın, Yozgat, Manisa. Bu grupta yer alan illerde de normalleşme için bekleneceği belirtiliyor.
SARI LİSTEDE 25 İL
Sarı listede yer alan ve kısmi normalleşme olabileceği ifade edilen 25 il şöyle: Eskişehir, Ankara, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzincan, Afyon, Denizli, Bartın, Kırşehir, Tunceli, Isparta, Çankırı, Bayburt, Kastamonu, Siirt, Şanlıurfa, Ağrı, Kars, Bingöl, Diyarbakır, Uşak, Karabük, Bitlis, Van ve Mardin.
MAVİ LİSTE 5 İL
Mavi listeye girmeyi başaran iller en küçük grubu oluşturuyor: Iğdır, Batman, Muş, Şırnak ve Hakkari. Bu illerde normalleşme adımlarının atılması bekleniyor.