ODTÜ'de mescide 52 dakika yürümek zorunda olan öğrenciler var

ODTÜ'de mescide 52 dakika yürümek zorunda olan öğrenciler var

ODTÜ yerleşkesinde namaz kılan öğrencilere saldırılmasının ardından tartışmalara neden olan mescit inşaatı şubat ayı içinde tamamlanacak. Mevcut mescit öğrencilerin 10 dakikalık ders aralarında namaz kılmaları için çok uzak. Kampüs içinde, mescide 52 dakikalık mesafede binalar bulunuyor.

ODTÜ yerleşkesinde gerginliğe yol açan hazırlık okulu yakınındaki mescit inşaatının şubat ayı içinde tamamlanması bekleniyor. 3 mescit ve bir caminin bulunduğu kampüste, 27 bin öğrenci öğrenim görüyor. 10 dakikalık ders aralarında ibadet için mescitler ve camiye yürümeyle 52 dakikada ulaşılabilecek uzaklıkta binaların bulunması yeni mescidi zorunlu kılıyor.

15-12/30/aa_picture_20151230_7177000_high.jpg

Öğrenciler daha büyük mescit istedi

ODTÜ kampüsünün güneyinde öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kullanımında bulunan 2 bin kişilik ODTÜ Camii yer alıyor. Öğrencilerin ibadet etmesi için kampüs içindeki kütüphane, hazırlık okulu ve atölyeler bölgesinde ise birer olmak üzere toplam 3 mescit ve yurtlarda namaz odaları yer alıyor ancak 27 binin üzerinde öğrencisi bulunan üniversitedeki bu ibadet mekanları talepleri karşılamadığı için öğrenciler daha büyük bir mescit talebinde bulundu.

Karşıt görüşlü öğrenciler istemedi

ODTÜ hazırlık okulunun ana binasının bodrum katında ve yaklaşık 40 metrekare alana sahip ve "ısı tesisat alanı" adı verilen kalorifer borularının kapladığı mekandaki mescidin yeterli gelmemesi ve öğrencilerin yeni bir mescit talebi üzerine başlatılan mescit inşaatı, karşıt görüşlü öğrencilerin baskısı üzerine tamamlanamamıştı.

ODTÜ yönetiminin, öğrencilerin ve kamuoyunun tepkisi üzerine yarım kalan hazırlık okulu yakınında bulunan "Kıbrıs Baraka" adı verilen binayı şubat ayında ibadete açmayı planladığı öğrenildi.

ODTÜ 1 yıl önce proje hazırladı

Barakanın bir bölümünün mescit, diğer bölümünün ise ofis olarak kullanılması için ODTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı mimarları tarafından yaklaşık bir yıl önce proje hazırlandığı ifade edildi.

Daha önce bir bölümü ofis bir bölümü de kütüphaneye ait depo olarak kullanılan barakanın tadilatı için eylülde ihaleye çıkıldı ve ardından da tadilatına başlandı. Kadın ve erkekler için ayrı olmak üzere ibadet ve abdest alma mekanlarıyla birlikte toplam 240 metrekarelik alana sahip olacak mescidin giriş kapısı, öğretim üyelerinin ofislerinin kullanacağı kapıdan bağımsız olacak.

Baraka tamamlanmak üzere

Barakanın elektrik ve su tesisat, boya ve badana işlerinin tamamlandığını kaydeden yetkililer, barakada kablolama, çatı onarımı ve çevre tretuvar işlerinin de sona erdiğini bildirdi.

Projenin inşaat aşamasında, ofisler arasındaki bölme duvarların "taşıyıcı betonarme duvarlar" olduğunun anlaşılması üzerine yeniden bir statik proje hazırlanması gereğinin ortaya çıktığını savunan yetkililer, projenin bu nedenle öngörüldüğü şekilde uygulanamadığını, yıl sonuna gelinmesi ve 2015 bütçesinin kapanması üzerine de çalışmaya 2016 yılı içinde devam etmek üzere ara vermek zorunda kaldıklarını öne sürdü.

Buna göre hazırlanan yeni statik proje doğrultusunda inşaat işlerinin tamamlanacağı iddia edildi.

ODTÜ yetkilileri, tüm bu inşaat sürecinin ocak ayındaki yeni bütçe planlamasının ardından şubat ayı içinde tamamlanarak mescidin hizmet vermeye başlamasının öngörüldüğünü kaydetti.

ODTÜ'de darbedilen öğrenciler ne dedi?

ODTÜ'deki son dönemde yaşanan olaylar sırasında darbedilen öğrenciler, AA'ya yaptıkları açıklamada ise 19 Aralık 2015 Cumartesi günü Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katılacağı sabah namazı programına gidebilmek için saat sabah saatlerinde yurtlarından çıktıklarını anlattı.

Rektörlükten servisin kampüse girebilmesi için izin almış olmalarına rağmen servisin eli sopalı saldırgan grup tarafından tehdit edilerek kampüsün dışına çıkmaya zorlandığını ifade eden öğrenciler, daha sonra toplanma yerine gelenlere yönelen saldırgan grubun, kimlik kontrolü yapmak istediğini ve "bu etkinliğe izin vermeyeceklerini" söylediklerini aktardılar.

Kimlik kontrolüne karşı çıktıkları için sopalarla darbedildiklerini vurgulayan öğrenciler, olayla ilgili darp raporu alıp, gerekli mercilere şikayette bulunduklarını belirttiler.

Üniversite yönetiminin olayların üstü kapatmaya çalıştığını savunan öğrenciler, yönetimin kampüs içi güvenliğini ciddiyetle sağlaması beklentilerini dile getirdiler.

"Eğer iddia edildiği gibi okulda IŞİD gibi örgütler varsa, üniversite yönetimi, dedikoduları dillendirmek yerine somut adımlar atmalıdır. Okulda var olduğu iddia edilen bütün marjinal örgütlenmelere karşı güvenlik güçlerini göreve çağırmalıdır" diyen öğrenciler, ibadet özgürlüğü ve can güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli somut adımların atılmasını istediler.

15-12/30/namaz.jpgGeçtiğimiz günlerde bir grup, namaz kılan öğrencilere saldırmıştı. 

Marjinal gruplar saldırdı

ODTÜ'lü öğrenciler, "Bütün bunlarla beraber, bu saldırıları gerçekleştirenlerin ODTÜ içerisinde marjinal birazınlık olduğunu biliyor ve bütün ODTÜ mensuplarının karalanmaması gerektiğini de belirtiyoruz" ifadesini kullandılar.

Olaylara ilişkin, adli makamlara şikayette bulunduklarını bildiren öğrenciler, ayrıca üniversite yönetimine yaptıkları şikayet üzerine tanık olarak dinleneceklerini kaydettiler.

ODTÜ'de namaz kılan öğrencilere saldırı

ODTÜ hazırlık okulunda yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve okulun bodrum katındaki mescidin talebi karşılamadığı ve sağlıksız bir ortam olduğu gerekçesiyle yeni bir mescit talebinde bulunduklarını aktaran öğrenciler, rektörlüğün bu talebi kabul ettiğini ve barakada yeni bir mescit inşaatına başladığını ancak karşı bir grup öğrencinin tepkileri nedeniyle inşaatın durduğunu dile getirdiler.

50 dakika yürümemiz gerekiyor

Barakanın önüne "mutabakata varılana kadar inşaat durdurulmuştur" yazısının konulduğunu belirten öğrenciler, şu ifadeleri kullandılar:

"ODTÜ'de öğrencilerin namaz kılması için yurtlar dışında 2 mescit bulunuyor. Birisi hazırlık okulu, diğeri ise kütüphane mescidi. Atölyeler bölgesindeki mescit ile güney kampüsteki ODTÜ Camii ise derslerin yapıldığı fakültelere oldukça uzak mesafede. ODTÜ'de dersler, 50 dakika, molalar ise 10 dakika. Bu nedenle kısa ders aralarında uzak mescitleri kullanamıyoruz. Mescitler arasındaki mesafeler ise 15 dakika ile yarım saat arasında değişiyor. Özellikle barakaya yapılacak mescidin, hazırlık okulundaki öğrencilerin taleplerini büyük oranda karşılayacağını düşünüyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN