İşgal sonrası ülkenin birçok noktasında asker konuşlandıran uluslararası güçler işgal sonrası da ülkede kalmaya devam etti.
İşgalden uzun yıllar sonra birçok ülke askerlerini geri çekerken, ABD ise 2011 yılında askerlerinin büyük çoğunluğunu geri çekti. Bu yıllarda Irak’ta bulunan yabancı asker sayısı 200 bini buluyordu.
Batılı güçlerin yanı sıra İran’ın da bu dönemde resmi olarak kabul edilmemiş olsa da askerleri bulunuyordu. İran bu dönemde de Şii milislere büyük destek veriyordu.
Haziran 2014’teIŞİD’in Musul’u ele geçirmesinden sonra Musul’dan kaçan Irak ordusunun ortaya koyduğu başarısız görüntü ve IŞİD’in uluslararası güvenliği tehdit eden bir boyuta ulaşmasından sonra ise uluslararası güçler yeniden bölgeye asker göndermeye başladı.
IŞİD ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyondan 40 ülke olmak üzere Irak’ta toplam 63 ülkenin askeri bulunmaktadır.
IŞİD sonrası dönemde ABD’nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, İran, Hollanda, İtalya, Norveç, İsveç ve Danimarka'nın askeri uzmanları ve bazı stratejik noktaları korumakla görevli yabancı askerleri ülkede görev yapmaya başladı.
Türkiye -IŞİD ile mücadele kapsamında İbadi yönetiminin çağrısı ve talebi üzerine Türkiye 2015 yılında Başika’da Peşmerge ve Sünni güçleri eğitecek bir kamp açtı. Türkiye’nin kampta 600 askeri ve fırtına obüsleri bulunuyor. Ülkedeki olası bir mezhep çatışması ve başta PKK ve IŞİD olmak üzere bölgedeki terör örgütlerinin saldırılarına karşı bir kalkan vazifesi gören Başika kampında 3 binin üzerinde Sünni ve Peşmerge eğitildi. İbadi yönetimi daha sonraki dönemde İran ve ABD’nin de etkisi ve desteği ile Başika kampını bir sorun haline getirdi. Başika üzerinden bir kriz çıkarmaya çalışan İbadi, ülkesindeki diğer yabancı güçlerin askerlerine ise sessiz kalıyor. İşte o ülkeler…
ABD - ABD’nin Irak’ta 5 binin üzerinde askeri bulunuyor Obama’nın başkan seçilmesinden sonra Irak’tan çekilme kararı alan ABD, 2011’de askerlerini geri çekmeye başladı. Ancak, ABD bütün askerlerini çekmedi. Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve IŞİD tehdidi sonrası ise ABD, Irak’ta bulunan askerlerinin sayısını artırma yoluna gitti. Şu anda Irak’ta ABD’nin 5 bin 262 askeri bulunuyor. Bu askerlerin yanı sıra Irak’ta Özel Timler de bulunduran ABD’nin ayrıca El-Esed, Takaddum, Kiyara Batı hava üssü bulunuyor. ABD'nin bu üslerde çok sayıda uçak ve Apache tipi helikopterleri bulunuyor. ABD'nin Fırat vadisinde konuşlu HIMARS sistemleri ile hava unsurlarının, pilot ve bakım ekibinin de bulunduğu tahmin ediliyor.
İngiltere - İngiltere asker sayısını artıracak Irak işgaline en büyük desteği veren ülke olan İngiltere’nin işgal döneminde binlerce askeri bulunuyordu. İşgal sonrası askerlerini geri çeken İngiltere’nin günümüzde Irak’ta 350 askeri bulunuyor. İngiltere - İngiltere asker sayısını artıracak Irak işgaline en büyük desteği veren ülke olan İngiltere’nin işgal döneminde binlerce askeri bulunuyordu. İşgal sonrası askerlerini geri çeken İngiltere’nin günümüzde Irak’ta 350 askeri bulunuyor. DAEŞ ile mücadele kapsamında İngiltere’nin bu sayıyı yılsonuna kadar artırması bekleniyor. IŞİD ile mücadele kapsamında İngiltere’nin bu sayıyı yılsonuna kadar artırması bekleniyor.
İran - İran ABD’nin Irak’ı işgali sonrası bölgedeki etkinliğini artıran ülkelerden biri olan İran’ın bölgedeki varlığı ise farklı. Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’yi Irak’a gönderen İran, bölgede etkinliğini artırmaya başladı. Ülkedeki İran askerlerinin sayısı bilinmese de hem Kasım Süleymani’nin Irak’ta bulunması hem de Irak’taki Şii Haşdi Şabi milislerinin bölgedeki varlığı İran’ın etkisini gösteriyor. Haşdi Şabi milislerinin sayısının 30 bin olduğu tahmin ediliyor. İran’ın ayrıca Irak’ta IŞİD’le mücadele koordinasyon merkezi bulunuyor.
Rusya - Rusya Irak’taki varlığını artırmaya çalışan ülkelerden biri. Rusya’nın Irak’ın başkenti Bağdat’ta IŞİD ile mücadele koordinasyon merkezi bulunuyor.
Fransa - Son dönemde bölgedeki varlığını artırmaya çalışan Fransa’nın Irak’ta 500 askeri bulunuyor. Fransa’nın bölgede operasyona katılan savaş uçakları da bulunuyor.
İtalya - IŞİD’in Irak’ın Musul kentini ele geçirmesinden sonra bölgeye asker yollayan ülkelerden biri de İtalya. Musul Barajı’nın yapımında görev alan bir İtalyan şirketinin güvenliğini sağlamak ve IŞİD ile mücadele etmek için İtalya’da Irak’a 450 asker gönderdi.
Almanya - Almanya’nın Irak’ta bulunana askerlerinin sayısı 150. Irak ordusu ve Peşmerge güçlerini eğitmek için bölgeye asker gönderen Almanya, Irak’taki etkinliğini artırmaya çalışıyor.
Danimarka - Danimarka’nın Irak’ta 140 askeri bulunuyor. ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra asker gönderen ülkelerden biri olan Danimarka, Irak’taki askeri varlığını sürdürmeyi planlıyor.
Hollanda - Hollanda’nın Irak’ta 150 askeri bulunuyor
İsveç - IŞİD ile mücadeleye destek vermek amacıyla Irak’a asker gönderen ülkelerden biri olan İsveç’in Irak’ta 35 askeri bulunuyor. İsveç daha önce 35 asker daha göndermeyi planladığını açıkladı
Suudi Arabistan, BAE, Katar - IŞİD ile mücadeleye destek veren Suudi Arabistan ve BAE, Irak’ta IŞİD ile mücadeleye hava desteği sağlıyor.