Karar’ın gündeme getirdiği Başika üssünün Musul operasyonu sonrası karara bağlanacağı haberini iki ülkenin yetkilileri de doğruladı. Irak’ın Türkiye Büyükelçisi Ubeydi, “Musul operasyonu 3 ay sonra bitince çekilmeyi konuşacağız” dedi.
İlk kez Karar’ın gündeme getirdiği Irak’ta TSK’nın Başika Üssü’nün Musul’un IŞİD’den temizlenmesinin ardından masaya yatırılacağı konusu tüm taraflar tarafından teyit edildi. Irak’ın Ankara Büyükelçisi Salih El Ubeydi, Başika Kampı’ndaki Türk askerlerinin Musul operasyonu sonrası çekilmesi konusunda Ankara ve Bağdat arasında anlaşmaya varıldığını, çekilmeyle ilgili detayların da taraflar arasında görüşüleceğini söyledi.
Büyükelçi Alawi, Musul operasyonunun 3 ay içinde bitmesinin beklendiğini belirtti, “Başika sorunu çözülürse diğer askeri işbirliği konuları görüşülür” dedi. “Türkiye’nin Irak topraklarında operasyon yapmasını istemiyoruz, böyle bir beklentimiz yok” diyen Büyükelçi, “Terör örgütlerinin topraklarımızdan komşularımızı tehdit etmesine müsaade etmeyiz” diye konuştu. Büyükelçi Sincar’daki PKK varlığına ilişkin de şunları söyledi: “Sincar’da herhangi bir yabancı grup ya da PKK varlığına müsaade etmeyiz. Bunun için her türlü seçenek değerlendirilir, anayasamızda yer alıyor. Şimdi önceliğimiz Musul ama Sincar’ı da özgürleştirme konusunda bir şüphemiz yok.” Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ve Erbil ziyareti hakkında konuşan Alawi, “Sağlık ve Savunma bakanlarının Başika Kampı ziyareti programda yoktu, Türk tarafından bu konuda açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı. -ANKARA
KONUYU DOSTANE ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Başika kampının boşaltılması için Musul operasyonu sonrasına işaret etti. MKE tarafından tamamen yerli imkanlarla üretilen Milli Piyade Tüfeği’nin (MPT) ilk 500 adedinin TSK’ya teslimi töreninde konuşan Işık şunları söyledi: “Irak’a önemli bir ziyaret yaptık. Başika Kampı da gündeme geldi. Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğü ve üniter yapısına saygılıdır. Irak ile hiçbir problemin olmasına Türkiye müsaade etmeyecek. Başika’da, Türk askerinin varlığı, bir keyfiyet değildir, bir zorunluluktur. Bölgeden DEAŞ’ın temizlenmesi, sökülüp atılması, Musul’un tekrar güvenli bir şehir haline gelmesi Irak’ın güvenliği kadar Türkiye’nin güvenliği açışından da önemlidir. DAEŞ temizlendikten sonra oturup, değerlendireceğiz. Konuyu dostane şekilde çözeceğiz.”
EL BAB’DA 335 HEDEF YERLE BİR
Suriye’nin kuzeyinde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait savaş uçakları tarafından El Bab bölgesinde bulunan terör örgütü IŞİD’in 12 hedefine yönelik hava harekatında 3 barınma yeri, 2 kontrol noktası, bir depo ve 6 silah ve savunma mevzisi imha edildi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, 141’inci gününe giren Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, muhalif unsurlardan oluşan Özel Görev Kuvvet Grupları tarafından karadan ve havadan sağlanan ateş desteği ile El Bab’ın ele geçirilmesine yönelik harekata devam edildi. Hedef tespit vasıtaları ile terör örgütü IŞİD’in tespit edilen 335 hedefine ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak örgüt mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlar baskı altına alındı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait uçaklar tarafından, El Bab bölgesinde bulunan terör örgütü IŞİD’in 12 hedefine düzenlenen hava harekatı sonucunda 3 barınma yeri, 2 kontrol noktası, bir depo ve 6 silah ve savunma mevzi imha edildi. İlk tespitlere göre en az 11 terörist etkisiz hale getirildi. Harekatın başından bugüne kadar çoğu tuzaklanmış 2 bin 842 EYP ve 43 mayın etkisiz hale getirildi.