Mitomani hastalığı nedir? Mitomani hastalığı tedavisi nasıl oluyor? Mitomani ne demek? soruları Mahir Ünal'ın açıklamasından sonra hem siyaset hemde ülke gündemine düştü. Ünal, "Kılıçdaroğlu artık siyasetin değil psikolojinin konusu. Siyaset ağır mitomani vakasıyla karşı karşıya" dedi. Bu sözlerden sonra hastalık hakkında Google'de araştırma yapılmaya başlandı. İşte Mitomani hastalığı hakkında merak edilen her şey haberimizde...
Mitomani hastalığı nedir? sorusu Mahir Ünal'ın açıklamasından sonra gündem oldu. Kılıçdaroğlu için söylenen Mitomani hastalığı tedavisi nasıl oluyor? ve Mitomani ne demek? sorularının yanıtını sizler için derledik. Mitomani hastalığı halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak biliniyor. Mitomani hastalığı psikolojik bir hastalıktır. Mitomani rahatsızlığı olan kişiler dikkat çekmek ve toplumda yer edine bilmek amacı ile yalan söylerler ve söyledikleri yalanada kendileri de inanır. Pwekki Mahir Ünal'ın Mitomani açıklamasından sonra gündem olan Mitomani ne demek? Peki yalan söyleme hastalığı nedir? Mitomani belirtileri nelerdir? Mitomani nasıl tedavi edilir? İşte tüm bu soruların yanıtı haber detayda...
Mahir Ünal Kılıçdaroğlu'na Mitomani hastalığı dedi. Vu sözlerden sonra siyaset gündemine bomba gibi düşen Mitomani hastalığı nedir? Mitomani ne demek? Mitomanihastalığı belirtileri ve tedavisi nasıl oluyor? sorularının yanıtını haberimizin devamında bulabilirsiniz.
MİTOMANİ HASTALIĞI NE DEMEK?
Mitomani hastalığı günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir psikolojik rahatsızlık da yalan söyleme hastalığıdır. Tıp dünyasında mitomani olarak adlandırılan bu hastalık, kişilerin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği ufak tefek yalanlar ile başlar. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren kişiler bir zaman sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlar ve bu durum ciddi bir kişilik bozukluğunu ortaya çıkartır. Sıkça karşılaşılan ve merak edilen mitomani nedir? Nasıl tedavi edilir? Merak edenler için araştırdık...
Bu hastalığa yakalanmış kişilere mitoman adı verilir. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlar. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirenler bir noktadan sonra kontrolü kaybederler. Öyle ki söyledikleri yalanlara artık kendileri dahi inanırlar. Bu kişiler kendisinde bir sorun olduğunu düşünmediğinden, tedavi olmayı istemez. Bu nedenle kişilerin hastalığını genellikle yakınları ortaya çıkarır. Onları tedavi olması için ikna etmeye çalışırlar. Bunu yaparken yumuşak davranılmalı, kişi kırılmamalıdır.
NE OLMUŞTU?
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki sözlerine yanıt verdi. Ünal, "Kılıçdaroğlu artık siyasetin değil psikolojinin konusu. Siyaset ağır mitomani vakasıyla karşı karşıya" dedi.
Kılıçdaroğlu, grup toplantısında konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik olarak, "Buradan ilk kez FETÖ'nün bir numaralı siyasi ayağı, Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden zattır diyorum. FETÖ'nün bir numaralı sanığı Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden zattır. Versin mahkemeye ispat edeceğim. Ne istedin de vermedik diyeceksin. Vali, kaymakam, general, rektör her şeyi verdin. Toprak verdin, üniversite verdin. Siyasi ayağı sensin arkadaş." demişti.
MİTOMANİYE YOL AÇAN SORUNLAR NELERDİR?
– Çocukluk yıllarında istismara uğramak
– Kişilik bozuklukları
– Narsistik, histerik ve asosyal kişilik
MİTOMANİ NE DEMEK?
Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir.
MİTOMANİ HASTALIĞI NEDİR?
Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Bu hastalığa yakalanmış kişilere mitoman adı verilir. Yalan söyleme hastalığı, kişinin dikkat çekmek ve toplumda odak noktası haline gelmek için söylediği yalanlarla başlar. Yalan söylemeyi alışkanlık haline getirenler bir noktadan sonra kontrolü kaybederler. Öyle ki söyledikleri yalanlara artık kendileri dahi inanırlar. Yalan söyleyen kişiler çoğunlukla bu yaptıklarının hastalık derecesinde olduğunu düşünmezler. Bu nedenle tedavi ihtiyacı duymazlar. Kişi kendisinde bir problem olduğunu düşünmediği için hasta, yakınları tarafından tedaviye ikna edilmelidir.
MİTOMANİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR?
Bu kişiler kendisinde bir sorun olduğunu düşünmediğinden, tedavi olmayı istemez. Bu nedenle kişilerin hastalığını genellikle yakınları ortaya çıkarır. Onları tedavi olması için ikna etmeye çalışırlar. Bunu yaparken yumuşak davranılmalı, kişi kırılmamalıdır. Tedavi sırasında psikiyatristler öncelikle hastayı tanımak ister, neden yalan söylediğini anlamak isterler. Konuşmalardan sonra güven ortamı oluştuğunda, hasta kişinin eksik duygu ve güveni yerine koyulur. Tedavinin iyi yapılması halinde, hastalığın yeniden tekrarlaması çok düşük bir olasılıktır. Tekrarlama durumunda ise hasta bunun daha kolay farkına varacak ve tedavi olmayı isteyecektir.
Mitomani Hastasının Ailesinin ve Yakınlarının Yapması Gerekenler;
Mitomani hastalığı, her şeyden önce hastanın kendisinde biten bir durumdur. Bu bakımdan öncelikle hasta mitomani hastası olduğuna ikna edilmelidir. Ancak bu, hastaya karşı sinirli ve kırıcı bir tavırla asla söylenmemeli. Ardından mitomani hastalığına tedavi için hasta ikna edilmeli.
Mitomani Hastalığında Doktorun Yapması Gerekenler;
Doktor hastanın psikolojisine göre hareket etmelidir. Öncelikle hastayı sürekli olarak yalan söylemeye iten nedenin araştırılıp bulunması gerekir. Daha sonra ise bu nedene bağlı olarak psikoterapi ya da ilaçlı tedavi yönteminden biri belirlenmelidir. Doğru yöntemle hasta daha ilk seansta oldukça iyileşme gösterebilir.
MİTOMANİ HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
* Yalan söylemekten haz duymak
* Yalan söylemekte ısrarcı olmak
* Yalanlarından dolayı pişmanlık duymamak
* Yalanlarının ortaya çıkması durumunda aşırı agresif ve alıngan tavırlar sergilemek
* Söylediği yalanlara kendisinin de inanması durumu
* Yalanlar arasında kurgusal bütünlük bulunmaması
* Yalan söylerken herhangi bir kazanç elde etmemesine rağmen yalan söylemesi
MAHİR ÜNAL KİMDİR?
1966 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde doğan Ünal İlk ve Ortaokul öğrenimini Elbistan’da tamamladıktan sonra eğitim hayatına İstanbul’da devam etti.
İstanbul Bahçelievler Koca Sinan Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamlayan Ünal, aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Ana Bilim Dalında Doktora çalışmasına devam etmektedir. Arapça ve İngilizce bilmektedir.
1992 yılında öğretmenlik görevine başlamıştır. Öğretmenlik görevinin sonrasında Kent çalışmaları, yerel yönetimler ve siyasal iletişim konularında danışmanlık hizmetleri vermiştir. 2005 yılında İTO’da müşavirlik, 2007-2009 yılları arasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
Özel bir Üniversitede Davranış Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevini yürütmüş olan Ünal bir vakıf Üniversitesinde MBA’ da Örgütsel Davranış dersleri de vermiştir.
2003 yılında AK Parti Siyaset Akademisinde dersler vermiş, 2004’ten bu yana gerçekleşen tüm seçimlerde AK Parti’nin seçim kampanyasını hazırlayan strateji ekiplerinde yer almıştır.
Irak, Malezya, Kıbrıs, Lübnan, Mısır gibi birçok ülkede seçim kampanyalarını yöneten strateji ekiplerinde de görev alan Ünal 2009 yılında AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi’nde MKYK üyeliğine seçilmiş ve AR&GE Başkan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Aynı yıl AK Parti Siyaset Akademisi Koordinatörlüğünü üstlenen Ünal daha sonra 2011 Genel Seçimleri’nde Kahramanmaraş’tan Milletvekili seçilmiş ve Grup Başkanvekilliği görevine getirilmiştir. 24, 25, 26. Dönemlerde Kahramanmaraş Milletvekilliği ve AK Parti Grup Başkanvekilliği yapan Mahir Ünal evli ve bir çocuk babasıdır.
64. Hükümet'te Kültür ve Turizm Bakanlığı görevini yürütmüştür. Şu anda ise AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerini ifa etmektedir.