MİT Müsteşarı Hakan Fidan imzasıyla komisyona sunulan 36 sayfalık raporda “MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda FETÖ’nün darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte, TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır” denildi.
ÖZLE HABER / EROL METİN
Fidan’ın 15 Temmuz’da Genelkurmay’a gittikten sonra gelişmelerden haberdar olması amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koruma Müdürü’nü aradığı ve “bir anormallik olmadığı” bilgisini aldığı ifade edildi. MİT raporunda, Fidan’ın Akar’la buluşması ve Akar’ın uçuşların durdurulması emrini vermesinin girişimin erkene alınmasını sağladığı anlatıldı. Fidan’ın 20.30’da MİT Karargahı’nda Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusu nedeniyle Genelkurmay’dan ayrıldığı bilgisi de paylaşıldı.
Raporda Fidan’ın 7 Şubat 2012’de Sadrettin Sarıkaya tarafından ifadeye çağrılması “Hükümeti devirmek amacıyla FETÖ’nün devlete yönelik ilk komplosu” olarak değerlendirildi. Komploya ilişkin operasyonel çalışmanın, Oslo görüşmelerinin basına sızdırılmasıyla başladığına dikkat çekildi. Uludere’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombalama olayının da MİT’e mal edilmeye çalışıldığı ifade edilerek “Bu girişimiyle de istediği sonucu elde edemeyince örgüt, 7 Şubat komplosunu hayata geçirmiştir” denildi. 15 Temmuz’dan 31 Aralık’a kadar MİT’e 15 binden fazla ihbar yapıldığı da açıklandı.
İSTİHBARATA FBI ÖRNEĞİ
“Ülkemiz demokrasi tarihinde karşılaşılan hiçbir darbeyi önceden haber alıp bağlı olduğu makam ve mercilere haber veremeyen MİT’in bu husustaki yetersizliğinin sebepleri dikkatle araştırılmalıdır” ifadesinin yer verildiği komasiyon raporunda “ABD’de 11 Eylül olaylarında FBI’nın yetersiz olduğu görülerek yeniden yapılandırılmaya gidilmiş olması örnek alınmalıdır” değerlendirmesinde bulunuldu. MİT raporunda ise kamu kurumlarında personel alımında liyakat esasına riayet edimesi, kurumlar arasındaki koordinasyonun sağlanması gibi konulara dikkat çekildi.