Michael Richard (Mike) Pence kimdir, kaç yaşındadır? Mike Pence'in Evangelistlikle (Evanjelizm) bağlantısı nedir? Son günlerde en çok konuşulan isimlerin başında ABD Başkan yardımcısı Mike Pence geliyor. Türkiye'ye yaptırım ile ilgili açıklamalarının ardından, kim ve Evanjelimzle nasıl bir bağlantısı olduğu araştırılmaya başlandı. İşte Mike Pence hakkındaki tüm detaylar.
Michael Richard (Mike) Pence kimdir, kaç yaşındadır? ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Evangelistlikle (Evanjelizm) bağlantısı nedir? Amerika Birleşik Devletleri'nin 48. Başkan Yardımcısı olan Mike Pence, son günlerde en çok konuşulan isimler arasında. Özellikle Türkiye için yaptırım kararı açıklamalarının ardından gündeme gelen Mike Pence'in Evangelizm ile nasıl bir bağlantısının olduğu da merak uyandırıyor. Sizler içind erlediğimiz haberimizden Mike Pence'in kim olduğunu öğrenebilir, Evangelistlikle (Evangelizm) nasıl bir bağlantısının olduğunu öğrenebilirsiniz.
MİKE PENCE KİMDİR?
Michael Richard "Mike" Pence (d. 7 Haziran 1959; Columbus, Indiana), Amerikalı siyasetçi, Amerika Birleşik Devletleri'nin 48. ve günümüzdeki başkan yardımcısı. 2013-2017 yılları arasında Indiana eyaletinin 50. valisi olarak görevini sürdürmüştür. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Pence, valilik görevinden önce Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi'nde Indiana eyaletini temsil etti.
15 Temmuz 2016 tarihinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, başkan yardımcısı adayı olarak Pence'i seçtiğini açıkladı. 9 Kasım 2016 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Donald Trump başkan seçildiği için 20 Ocak 2017'de Trump başkan, kendisi başkan yardımcısı olmuştur.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EVANJELİZM ÇIKIŞI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence'in Türkiye'ye yönelik yaptırım ifadeleri üzerine açıklamada bulundu.
Erdoğan, "ABD’de evangelist, siyonist anlayışın tehditkar dil kullanmasını kabul etmek mümkün değil" dedi. Erdoğan, Türkiye’nin dini azınlıklara yönelik sorunu olmadığını vurguladı.
Evanjelizm, Amerika'daki Hristiyan toplumunun radikal dinci kanadı olarak kabul ediliyor. Pence'in ve ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilimin odak noktasında bulunan ev hapsindeki Rahip Andrew Brunson'un evanjelist olduğu biliniyor.
Mike Pence, "Rahip serbest bırakılana kadar yaptırım uygulamaya hazırız" demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnandığımız yolda özgürlüklerimizden, bağımsızlığımızdan, yargı bağımsızlığından en ufak taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz" dedi.
EVANJELİK DARBEYLE 'TRUMP YERİNE MİKE PENCE' PLANI'
ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump döneminin dikkati çeken gelişmelerinden biri radikal Hristiyan tarikat Evanjeliklerin Beyaz Saray’da artan etkisi oldu.
Bu etkide Donald Trump’ın Washington’daki yerleşik yapı tarafından kabul edilmemesi kadar, Evanjelik yapıya mensup Mike Pence’in Başkan Yardımcılığı koltuğuna oturmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Trump’ın, Oval Ofise taşındıktan sonra pekçok kez Evanjelik liderler tarafından ziyaret edildiği ve bu ziyaretler sırasında Beyaz Saray’da dua seansları düzenlendiği de medyaya yansımıştı.
Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliğini de uluslararası tepkiye rağmen bu şehre taşımasında Evanjelik tarikatının önemli rolü olduğu biliniyor. ABD’de yeni çıkacak bir kitap, Evanjeliklerin hedefinin sadece Trump’ın siyasetine yön vermekle sınırlı kalmayabileceğini gösteriyor. Michael D’Antonio ve Peter Eisner’ın ortak kaleme aldığı “Gölge Başkan: Mike Pence hakkındaki gerçek” adlı kitaba göre Evanjelikler Pence’i, ABD Başkanlığı görevine hazırlıyor. Kitapta son dönemde Türkiye’yi de hedef alan Mike Pence’in kişiliği hakkında da dikkat çeken bilgilere yer veriliyor.
10 yıl başkan kalacak: Donald Trump eğer ilk görev görev süresinin ikinci yarısında görevinden azledilirse, Başkan Yardımcısı Mike Pence, sistem gereği otomatik olarak başkanlık görevine getirilecek. Bu durumda Pence sadece son iki sene değil, 2020 ve 2024 Başkanlık seçimlerinde de potansiyel olarak aday olma ve seçilme hakkına sahip olacak. Bu formül için de kritik tarih Ocak 2019. Ocak 2019’da Trump, 4 yıllık başkanlık süresinin ilk iki yılını doldurmuş olacak. Evanjelik tarikatı da bu senaryoya oynuyor.
Eğer senaryo gerçekleşirse, dünyayı kıyamete sürüklemeyi hedefleyen Evanjelikler, ABD’nin komuta-kontrol merkezi Oval Ofis’in hakimiyetini tamamen ele geçirecek. ABD’de daha önce Franklin D. Roosevelt’in görev başında ölmesi üzerine Başkan Yardımcısı Harry S. Truman başkanlık görevine Nisan 1945’te gelmiş ve Oval Ofis’teki görevini tam 8 yıl, Ocak 1953’e kadar sürdürmüştü. Truman uyguladığı siyasetle Soğuk Savaş’a yön vermişti.
Trump’ı mumla aratır: Mike Pence’in ABD Başkanlığı görevine gelmesi halinde, mevcut uluslararası sistemi dağıtan Donald Trump’ı mumla aratacağına da kitapta yer veriliyor. Kitapta Evanjeliklerin sadık müridi Pence için, meczup, yobaz, yalancı ve zalim tanımlaması yapılıyor. Trump’ın dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını aratacak ve İslamofobi’yi tırmandıracak kararların Pence tarafından rahatlıkla alınabileceği belirtiliyor.
“Seçilmiş kişiler”: Kitaba göre Pence kendisini ve Evanjelik tarikatının mensuplarını seçilmiş ama baskı altındaki bir grup olarak görüyor. Evanjelik Başkan Yardımcısı çıkış yolunu, amaçlarına hizmet edecek bir liderin, “tanrının yardımıyla” düşmanlarını mağlup etmesinde ve bir Hristiyan ulus oluşturmasında görüyor.
Din devletine dönüştürür: Pence’in Başkanlık makamına gelmesi halinde ABD’nin bir din devletine dönüşmesinin de yolunun açılacağı ifade ediliyor. Pence’in Trump’a nazaran “kendisini tanrının görevlendirdiğine” ve ABD halkının da kendi inancı doğrultusunda şekillenmesi gereğine inanıyor. Pence her cümlesinin “tanırının sözleri” olduğuna inanıyor. Pence’e göre Trump’ın başkan olaması “tanrının isteği” ve kendisini Oval Ofis’e götürecek “tanrının büyük planının” parçası.
İran’la ön şartsız görüşürüm: ABD Başkanı Donald Trump, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ön koşulsuz olarak görüşebileceğini açıkladı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’yi Beyaz Saray’da ağırlayan Trump, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında İran’a da değindi. “İran isterse kesinlikle görüşürüz.” ifadelerini kullanan Trump, herkesle buluşabileceğini ifade etti. Ruhani ile görüşmeye yönelik ön şartı olmadığını kaydeden Trump “Diğer insanlarla konuşmakta bir sorun yok. Özellikle bu kişilerle muhtemel bir savaşa gireceğin, ölümlerin olabileceği durumlarda görüşürsün. Bunda bir sorun yok. Kuzey Kore lideriyle de görüştüm.” diye konuştu.
EVANJELİZM NEDİR, EVANJELİST KİMLERE DENİR?
Evanjelizm, genel anlamıyla inciller hakkında vaaz vermektir. İsa üzerinde yoğunlaşan bu vaazların amacı Hristiyan olmayanları bu dine davet etmektir.
Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış dört kanonik incilin her birine "Evanjel" denir. Yunanca "iyi haber" ya da "genel olarak kabul edilen gerçek" anlamına gelen evangelion dan gelmektedir. Bu kelimeden türetilerek, incil yazarlarına "Dört Evanjelist" denmiştir.
Evanjelizm sözcüğü Kitab-ı Mukaddes'e dönmek veya yönelmek anlamına gelir. Evanjelist ve Evanjelik kelimeleri farklı anlamlara gelmektedir. Evanjelist sözcüğü en basit anlamıyla "Hristiyanlık bildirisini vaaz eden, yayan kişi" anlamına gelir. Evanjelik sözcüğü ise daha çok Protestan Kilisesi'nin muhafazakar kesimini nitelemek için kullanılır. Evanjelikler, ABD'yi kuran ve tutuculuğuyla bilinen Protestan mezhebi Puritenler'in devamıdır. Evanjelizm merkezli bu akımın mensuplarına ve zamanla liberal Protestanlar haricindeki tüm Protestanlara Evanjelik denmeye başlanmıştır (20. yüzyılın sonları, 21. yüzyılın başı). Ayrıca Martin Luther, reformları esnasında kurduğu kilise hareketi için bu ismi kullanmıştır. Bu nedenle Kıta Avrupası'nda Evanjelik sözcüğü, Protestan veya Lutherci olarak algılanır.
EVANJELİZMİN TEMELLERİ
Evanjelizmin temelleri İngiliz George Whitefield (1715-1770), Methodizm'in kurucusu John Wesley (1703-1791) ve Amerikalı filozof ve teolog Jonathan Edwards (1703-1785) tarafından atılmıştır. Bu üç kişi Amerika'nın en büyük Protestan mezhebi olan Baptistlerin ve Metodistlerin oluşumunun temel taşlarıdırlar.
Amerika Birleşik Devletleri'nde 1820'lerde genelde Hristiyanlık inancı için kullanılan Evanjelizm 19. yüzyıldan itibaren iki ayrı koldan ilerlemeye başlamıştır. Charles G. Finney ile Amerikan halkının dönüşümünün sağlanması ile devrimcilik anlamı kazanmış diğer taraftan Playmouth Kardeşliği hareketinin kurucusu John Nelson Darby'nin öncülüğünde radikal bir dini yorumu temsil etmeye başlamıştır. Bugünkü Evanjelizm Amerika'daki Hristiyan toplumunun tutucu kanadını temsil etmektedir.
Darby'nin Muafiyetçilik akımı Kitab-ı Mukaddes ve dünya tarihini yedi çağa ve veya Tanrı'nın insanlık hakkındaki takdirini gösteren yedi bölüme ayırmaktadır.
C. I. Scofield tarafından yazılan Scofield Referans Kitab-ı Mukaddesi ile 1880 ve 1890'lı yıllarda Darby'nin Tanrı, Tanrı'nın Krallığı'nı temsil eden insanlara imtiyaz vermiştir ve İsrail Kitab-ı Mukaddes'in Kıyamet zamanında önemli rol oynayacaktır öğretisi geniş kitlelerce benimsenmiştir.
Lutherci Protestanlık ile başlayan; Püritenizmle olgunlaşan; Jimmy Carter, Ronald Reagan ve Baba Bush'un başkanlıkları döneminde adım adım gelişen Evanjelizm, 11 Eylül'den sonra Oğul Bush ile Küresel Emperyalizmi yönlendiren esas güç haline gelmiştir.
Evanjelik inanca göre; Tanrı’nın Evanjelik Protestan Hıristiyanlar için olan uhrevi (cennetle ilgili) ve Yahudiler için de dünyevi (yeryüzüyle ilgili) olmak üzere iki planı vardır. Öteki dinlere mensup insanlar ise Tanrı için önem taşımazlar. Tanrı’nın Yahudilerle ilgili planı gereği Yahudiler, vaat edilmiş topraklara dönüp Büyük İsrail’i kuracak ve dünyaya egemen olacaklar. Evanjelikler ise bu plana destek olacaklar ve kendileri için kurtuluş ahrette gerçekleşecektir. Eski Ahit(Tevrat ve Zebur) ve Yeni Ahit(İncil)’ten oluşan Kitabı Mukaddes’e göre, İsa Mesih’in yeryüzüne yeniden inebilmesi için Yahudilerin, “Kenan Diyarı” olarak da adlandırılan ve kendilerine Tanrı tarafından vaat edildiğini iddia ettikleri topraklarda toplanmış olması gerekmektedir.
Evanjelist Hıristiyanların Yahudilere ve İsrail’e duydukları muazzam sempatinin ve Evanjelizm-Siyonizm ittifakının kaynağı işte bu inanıştır. Mesih geldiğinde Yahudiler ve Evanjelikler bir yanda, bunların haricindeki diğerleri ise bir yanda olacak ve iki taraf arasında büyük bir savaş, yani “Armageddon Savaşı” yaşanacak ve Hz. İsa önderliğindeki Yahudiler ve Evanjelikler savaşı kazanarak dünya egemenliğine ulaşacaklardır. Neresinden tutsanız sapkınca ve tutarsız olan bu inanışa göre; İsa, yeniden yeryüzüne geldikten sonra Armageddon(İbranicede Megiddo Tepesi anlamına gelir ve İsrail’de Kudüs’ün güneyinde Megiddo Ovası vardır) Savaşı’nda Deccal’ı ve ordusunu yenecektir. Ancak İsa’nın yeryüzüne dönebilmesi için gelişini tamamlayacak alametlerin tamamlanması gerekmektedir.
Vuku bulacağına inanılan yedi aşama şunlardır:
1. Yahudilerin Filistin’e geri dönmeleri (Hitler’in zulmünden kaçarak Filistin’e dönen Yahudilerin, 1948 yılında İsrail Devletini kurmaları ve ardından 1967 yılında Kudüs’ün tamamını ele geçirmeleri, Evanjelik Protestanlar tarafından Mesih’in gelişinin yaklaştığına dair güçlü ipuçları olarak değerlendirilmektedir.)
2. Büyük İsrail’in kurulması (“Büyük Ortadoğu” veya “Genişletilmiş Ortadoğu” olarak adlandırılan proje çerçevesinde Irak ve Afganistan’ın işgal edilmesi, İran ve Suriye’yi de işgal etme planları ve Irak’ın kuzeyi ile Güneydoğu Anadolu bölgemizi içine alan bir kürt devleti kurma hazırlıklarını da bu çerçevede değerlendirebiliriz.)
3. Yahudiler de dahil olmak üzere tüm dünya uluslarına İncil’in “müjde” olarak vaaz edilmesi (Misyonerlik faaliyetleri bununla bağlantılıdır.Rice Üniversitesi sosyoloji profesörü William Martin’e göre, “yabancı memleketlerde faaliyette bulunan Protestan misyonerlerin yaklaşık yüzde 90’ını Fundamentalistler ve Evanjelikler oluşturmaktadır.”)
4. Yedi yıl sürecek olan felaket dönemi(Türbülasyon veya Kaos olarak da adlandırılan bu dönemde Yecüc Mecüc Orduları tarafından İsrail işgal edilecek ve ABD ile İngiltere İsrail’in yardımına geleceklerdir. Acaba bu inanıştan yola çıkarak ABD ve İngiltere, İsrail’in yardımına kolayca koşabilmek için Kıbrıs’ı üs olarak kullanıyor olabilir mi?..)
5. Hz.İsa’nın ikinci kez dünyaya gelişi
6. Armageddon Savaşı
7. Kıyametin kopması ve İncil’e ve İsa Mesih’e iman edenlerin cennete yükseltilmeleri. Evanjelistlere göre, insanlığın kaderi ilahi bir senaryo ile önceden belirlenmiştir ve herkes gibi Yahudiler de bu kozmik tiyatroda kendilerine biçilmiş rolü (Büyük İsrail’i kurmak) oynamaktadırlar.