Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Karar gazetesinin manşetten verdiği "İsrail'le görüşmeler kapsamında Hamas yöneticileri Türkiye'den ayrıldı" haberiyle ilgili de açıklama yaptı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Önümüzdeki ilk toplantıda İsrail'le anlaşmaya varılır mı, bu İsrail'in atacağı adıma bağlı. Bizim başından beri Hamas'la olan temasımız gizli saklı değil. Bir taraftan barış sürecine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ortadoğu konusuyla ilgilenen bütün ülkeler Hamas olmadan kalıcı barışın olmayacağını biliyor. Hamas'la temaslarımız devam edecek.
RUM KESİMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Bu süreç BM şemşiyesi altında yürütülmektedir. Biz, BM ve 5 ülkeyle bir araya gelip bir çözüme ulaşmak istiyoruz. Bu gecikmenin sorumlusu maalesef Rus kesimidir. Bir ara tek taraflı gaz rezervleriyle attıkları adımlar gibi birçok nedenle bu gecikmenin KKTC değildir, Türkiye değildir. Elbette herşeyden önce Kıbrıs etrafındaki gaz ve petrol rezervleri üzerine Kıbrıs halkının da payı vardır. Tek taraflı karar olmaz.
"İNGİLTERE'NİN AB'DE KALMASINI ARZU EDERİZ"
Türkiye bugüne kadar sadece göçmen sorunu değil birçok alanda AB'ye hiç yük olmadığı gibi tam tersi Avrupa'nın her zaman yükünü paylaşmıştır. Türkiye gelecek sanki İngiltere veya AB'ye yük olacak gibi algı yapmak yanlış. AB içinde kalacak mısın, sen bunun hesabını yap. İngiltere kamuoyuna bu konuyu ben mi getirdim? Biz, İngiltere'nin AB içinde kalmasını istiyoruz. AB, İngiltere'nin çıkmasıyla güçsüz olmaz.
Böylesine bir güçlü Türkiye'den AB'nin korkmaması lazım, Türkiye ile işbirliği yapması lazım.
GÜNEY KIBRIS'TAKİ YANGIN
Biz Yunanistan'da bir deprem yada yangın olduğu zaman yardıma koşan bir ülkeyiz. Herhangi bir ülkede afet yaşandığında da ilk yardım eli uzatan biziz. Biz insani bir yaklaşımla, Rum kesiminde yangın çıkınca ve kontrol altına alınamayınca yardım önerimizi ilettik. Rum tarafı böylesine bir hassas konuda bile avantaj elde etmek istiyor. Türk uçaklarını ve helikopterlerini Rum tarafına indirmek istiyor. Kendisi İstanbul'a geldi, biz misafirperverliğimizi gösterdik. Rum kesiminine diyoruz ki, en azından insani konuları başka yerlere çekmeye çalışmayın.
KKTC Dışişleri Bakanı'nın konuşmasından satır başları;
Rum tarafı ile henüz mutabakatımız yok. Kıbrıs Türklerinin çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu farklıdır, Kıbrıs Rumlarının çözmeye çalıştığı Kıbrıs sorunu farklıdır. Sorunun tarifinde mutabakat olmalı. Bu mutabakat olmadığı sürece Sayın Ban Ki-mun görüşme yapabilir, gayet doğal. Hakimiyetçi zihniyet devam ettiği sürece Kıbrıs'ta bir anlaşma olması bana göre çok olası görünmüyor. Rum tarafının hakimiyetçi zihniyetini kaybetmesi lazım. Kıbrıs Türkünün kendisine eşit bir halk olduğunu görmesi ve saygı göstermesi lazım, bizi domine etmesi değil.