Merkez Bankası faizi artırmadı diye dolar ne kadar yükselir?

Merkez Bankası faizi artırmadı diye dolar ne kadar yükselir?

Merkez Bankası faizlere dokunmadı. Faizlerin artırılmaması ile serbest piyasada dolar kur 2,94 liranın üzerine yükseldi. Döviz fiyatlarında yaşanan yükseliş daha ne kadar sürer? Yükseliş kalıcı olur mu?

[Karar]

Merkez Bankası faizlere dokunmadı. Gecelik o/n işlemlerde borç alma faizini %7,25'de bırakırken borç verme faizini de %10,75'de sabit tuttu. 1 haftalık repo borç verme faizini ise %7,50'de sabit tuttu. 

Faiz artmadı dolar yükseldi

Merkez Bankası'nın faizlerde bir değişikliğe gitmemesi üzerine piyasada tepki gördü ve borsada düşüş yaşanırken dolar kurunda da yükseliş yaşandı. 

Borsa ndeksi 73 bin seviyelerinden 72,300 seviyelerine geriledi. 

Dolar/TL kuru ise 2,91 seviyelerinden 2,95 sınırına yükseliş yaşadı. Euro ise 3,173 seviyesinden 3,23 sınırına dayandı. 

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve borsada yaşanan gerileme piyasanın Merkez Bankası faiz kararından hoşnut olmadığı anlamında yorumlandı. 

FED sonrası faiz artırımı bekleniyordu

Son günlerde kamuoyunda FED kararından sonra Merkez Bankası'nın da faiz artırması gerektiği ileri sürülüyordu. Madem FED artırdı TCMB'sı da artırmak zorunda görüşü sürekli güçleniyordu. 

Oysa FED faizleri artırma yönünde bir karar almadan aylar, hatta yıllar önce piyasaları bu yönde alıştırmıştı. Ve piyasalar özellikle son 1,5 yılda FED'in faiz artıracağını fiyatlarına yansıttı. 

Hatta FED faiz artırdığında Dolar değer kazanmadı, tersine değer kaybetti. 

Hatta Dolar/TL kuru da FED kararından sonra 2,96 seviyelerinden 2,90'ın bile altına geriledi. 

Dolar yükselişi ve borsa düşüş ne kadar sürer

Merkez Bankası'nın faizlerde artışa gerek olmadığını açıklaması ile borsada yaşanan düşüş ve dolar ile döviz kurlarında yaşanan yükseliş kalıcı olur mu? 

Borsa için kritik eşik 71,500 seviyeleri gözlenmekte ve düşüşün çok uzun süreceği beklenmiyor. Umanlar MB faiz kararının borsada sadece son 3-5 günde yaşanan sert yükselişin kar satışlarına gerekçe olabileceğini belirtiyorlar. 

Keza benzer bir hareketinde döviz kurlarında yaşanması bekleniyor. Dolar için 2,95-97 aralığının bant olabileceğini ve bu seviyelerin aşılması için başka gerekçelerind e oluşması gerektiğini belirtiyorlar. 

Merkez Bankasının faizleri artırmayarak kısa süreli bir dalgalanma oluşacağı ama bu dalganın çok derinleşmeyeceği ileri sürülmektedir. 

En büyük gerekçe ise FED kararının zaten fiyatlara yansıdığı ve ECB'nin kısa süre önce faiz indirdiğinin de hatırlanması gerektiği anımsatılıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN