Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefet partilerinin vaatlerinin üçte birinin uygulamaya konulması halinde Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde ödemeler dengesi krizine gireceğini, borçların ve faizlerin yükseleceğini kaydetti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber televizyonunda katıldığı programda, Türkiye’nin gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararına ilişkin beklentilerin sorulması üzerine Şimşek, prensip olarak Merkez Bankası kararlarına ilişkin öngörüde bulunmadığını dile getirdi.
Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrarın devam etmesi ve reform programın uygulanması ile faizler konusunda esas belirleyicinin enflasyon olacağını belirterek, "Bizim iktidarlarımız döneminde siyasi istikrar sağlandığı ve ülke risk primi düştüğü için nominal faizler enflasyonla paralel bir şekilde inip çıkıyor. Dolayısıyla Merkez Bankamız da muhtemelen enflasyon görünümüne bakacak ve ona göre kararını verecek. Ama enflasyon yılın ikinci yarısında tekrar düşüşe başlar. Yapısal reformlar sayesinde de enflasyonu kalıcı olarak yüzde 5'in altına çekeceğiz" dedi.
“Bu kez Fitch’in değerlendirmesi doğru”
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıklamalarını da değerlendiren Şimşek, "Hakkını vermemiz lazım. Bu kez Fitch'in değerlendirmesi son derece objektif ve doğru. Ben de aynı fikirdeyim" dedi.
Şimşek, iki yıldır Türkiye'de bir hengame ortamı olduğuna işaret ederek, "Fitch'in dediği şey şu; seçim aradan çıkacak, AK Parti bir dönem daha kazanacak ve siyasi istikrar devam edecek. Böylece Türkiye'nin önü açılacak ve güven endekslerinde hızlı bir artış olacak" diye konuştu.
Ekonominin toparlanmaya başladığını kaydeden Şimşek, "Yılın ilk çeyreğinde bir miktar yavaşlama söz konusuydu ama şimdi ekonomi çok hızlı toparlıyor ve bu vergi gelirlerine de yansıdı. Siyasi istikrar devam ederse Türkiye tekrar çok hızlı büyüme sürecine girecek" değerlendirmesinde bulundu.
“Gıda olumlu bir seyir izleyecek”
Şimşek, Merkez Bankası'nın elini güçlendirmek amacıyla gıda fiyatlarında bir önlem alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu da "2015 yılında yağışlar uzun vadeli yılların yüzde 12 üzerinde. Ayrıca geçen seneye göre yağış yüzde 69 daha yukarıda. Bu sene tahıl üretimi 22 milyon ton ile ihtiyacın 3 milyon ton üzerinde olacak. Önümüzdeki dönemde gıda muhtemelen olumlu bir seyir izleyecek ve bunun enflasyon üzerinde olumlu bir yansıması olacak" şeklinde yanıtladı.
Gıda Komitesi'nin bu noktadaki önemine dikkati çeken Şimşek, komitenin gıda konusundaki çalışmalarının seçimden sonraki Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alınacağını bildirdi. Şimşek, kurda göreceli bir istikrar olduğunu, iç talebin bir miktar toparlandığını, gıda fiyatlarındaki olumlu gelişmelerin de bunlara eklenmesiyle enflasyonun bir miktar düşebileceğini belirtti.
"Türkiye çok hızlı büyüme patikasına girecek"
Şimşek, yüzde 4'lük büyüme hedefi konusunda bir tekleme olup olmayacağına yönelik dış basında çıkan olumsuz haberlerin hatırlatılması üzerine de bir İngiliz gazetesinin Türkiye'nin büyümesine ilişkin yaptığı değerlendirmelere katılmadığını söyledi. Söz konusu gazetenin, Türkiye için hiçbir olumlu haber yapmadığını anlatan Şimşek, Türkiye'nin zor konjonktürde muazzam bir performans ortaya koyduğunu, büyüme rakamlarının da rakiplerinden daha yüksek olduğunu vurguladı.
Mehmet Şimşek, bu sene yılın ilk çeyreğine biraz yavaş başlandığını belirterek, "Siyasi istikrar devam eder ve yapısal dönüşümler uygulanırsa, Türkiye çok hızlı büyüme patikasına girecek. Ayrıca bu yıl tarım da iyi olacak. Bu yılın ikinci yarısından itibaren iç talep ve yatırımlarda toparlanma olacak. Çünkü işverenler yatırımlarını ertelemişler. Çünkü Gezi süreci ile başlayan süreçte, geçen sene iki seçim yaşandı, bu sene bir seçim daha olacak. Türkiye'nin performansını değerlendirirken adil olmak lazım" dedi.
"Asgari ücret 400 dolara yükseldi"
Asgari ücretle ilgili bir soru üzerine de Şimşek, söz konusu ücretin AK Parti hükümetlerinden önce 184 lira olduğunu hatırlattı. O günün kuru ile bakıldığında, bu ücretin en fazla 120 dolara denk geldiğini anımsatan Şimşek, bugün ise asgari ücretin 400 dolar seviyelerine yükseldiğini söyledi.
"Peki bu yeter mi? Hayır" diyen Şimşek, bunu artırmak için hükümetlerinin önemli çalışmalar yaptığını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise başkasının kesesinden vaatte bulunduğunu dile getiren Şimşek, "Çünkü adam ne ekonomiden anlıyor, ne iş alemini biliyor" dedi. Şimşek, katma değeri yüksek üretimi artırmak için önemli reformlar yaptıklarını ve yapacaklarını belirterek, "Sayın Kılıçdaroğlu, milleti kandırmaya çalışıyor. Türkiye ekonomisi ancak bilgi yoğun, teknoloji yoğun ürünler üretmeye başladıkça, Türkiye geliştikçe asgari ücret artacak. Nitekim AK Parti hükümetleri döneminde bu olmuştur. Allah'ın izniyle, önümüzdeki 10 yıllık hamlede belki 400 dolardan alacağız, bin doların üzerine çıkaracağız. Bu dönüşümü sağlamamız lazım" diye konuştu.
“SGK’ya 80 milyar aktaracağız ki maaşlar ödensin”
Emekli maaşları konusunda ise 1990'lı yıllarda izlenen popülist politikaların sisteme zarar verdiğini anlatan Şimşek, Türkiye'nin söz konusu yıllarda akıllı politikalar yürütmesi halinde bugün emeklilere 1-2 değil, 12 maaş ikramiye verilebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun da o yıllardaki popülist politikalara karşı, "Kaynağınız nerede?” sorusunu yönelttiğini hatırlatan Şimşek, "Bugün ise seçimi kazanmak, milleti kandırmak için bol keseden atıyor. SGK, bu sene bütçeden para vermezsek, maaş ödeyemez. Biz bütçeden SGK'ya 80 milyar para aktaracağız ki maaşlar ödensin" ifadelerini kullandı.
"Popülizmin sonu bu"
Yunanistan'daki mevcut hükümetin de zihniyet olarak CHP, MHP ve HDP'den farklı olmadığını dile getiren Şimşek, söz konusu hükümetin de aynı zihniyetle, aynı popülist söylemlerle iktidara geldiğini kaydetti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yunanistan Maliye Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde bir konuşmasını dinlediğini belirterek, "Diyor ki 'Biz emekli maaşlarını ödeyemeyebiliriz. O nedenle bizim tercihimiz, IMF'ye olan borçları ödemeyerek, iflası kabullenelim ama hiç olmazsa emekli maaşlarını şimdi ödeyelim.' Bakın, popülizmin sonu bu" dedi.
"SGK'ya para aktarmazsanız, Türkiye Yunanistan'a mı dönecek" sorusu üzerine de Şimşek, Türkiye'nin Yunanistan'a dönmediğini, çünkü işleri iyi yönettiklerini dile getirdi.
"Bugünlerini mumla arayacaklar"
Muhalefet partilerinin vaatlerinin üçte birinin uygulamaya konulması halinde, Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde ödemeler dengesi krizine gireceğini, borçların ve faizlerin yükseleceğini vurgulayan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bugünkü faizi, ekonomik şartları beğenmeyenler, bugünkü durumundan şikayet edenler, AK Parti'yi resimden çıkart, Türkiye bir koalisyona gitsin, bugünlerini mumla arayacaklar. Türkiye'de istikrar bir bozulsun, bu konjonktürde... Yani Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artıracağı, Ortadoğu'nun kaosta olduğu bir dönemde, Türkiye bir koalisyon riskiyle karşı karşıya kalsın, Türkiye bırakın bugünleri aramayı, 90'lı yıllara çok hızlı döner, açık ve net olarak. Yunanistan'ın halini şu nedenle örnek verdim. Orada da çok popülist bir hükümet, 'Ben geleceğim, işten atılan tüm memurları işe alacağım, emeklilere ikramiye vereceğim, Avrupa'yı dinlemeyeceğim, doğruları yapacağım' dedi. Ne oldu? Şimdi tıpış tıpış Avrupa'dan para dileniyor. Bakın yakında KDV'yi yüzde 23'e çıkaracaklar, şu anda o konuşuluyor Yunanistan'da ve yakında muhtemelen, Avrupa ile anlaşamazlarsa, maaş ödeyemeyecekler."
“Türk lirası reel olarak değer kazanacak”
Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerine ilişkin soru üzerine de Şimşek, "İnşallah işverenlerle işçi kardeşlerimiz ortak bir paydada buluşur, anlaşırlar ve bu kısa sürer, üretim kaybı telafi edilir" dedi.
Kurlarla ilgili bir soru üzerine de Şimşek, "Seçim sonrasında AK Parti inşallah tek başına bir hükümet kuracak ve biz daha önce açıkladığımız 25 yapısal dönüşüm reform programını uygulamaya devam edeceğiz, güven ortamı tesis edilecek, son 2 yıl arkada kalacak, 4 yıl seçim yok, Türkiye'nin önü açık, Türkiye daha hızlı büyüyecek ve ben inanıyorum ki Türk Lirası, reel olarak değer kazanmaya başlayacak" dedi.
ANKARA/AA