Darbe Komisyonu 15 Temmuz’la ilgili TÜBİTAK, Diyanet, YÖK ve TSK’ya ilişkin ilk tespitlerini yaptı. Konuyla ilgili konuşan komisyon sözcüsü Satır: Sorumluluk bir kişi veya kurumun değil, tüm kurumlarındır.
Meclis FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, bazı kurumlara ilişkin tespitler yaptı. Komisyonun Sözcüsü ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, yaptığı açıklamada, bazı kurumlardan istedikleri bilgilerin gelmeye başladığını, çalışmalarını sürdürürken FETÖ yapılanmasına ilişkin tespitler yaptıklarını söyledi. Komisyon olarak ilk tespitlerinin TÜBİTAK, Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK ve TSK’ya dair olduğunu belirten Satır, TÜBİTAK’ın “üzerine vazife olmamasına rağmen” kamu kurum ve kuruluşlarına yazılım hazırladığını bildirdi. Akademik personelin yükselmesi için İngilizce sınavlarını geçmeleri gerektiğini hatırlatan Satır, ancak YÖK’te özellikle 2013-2015 arasında doçentlik sınavlarına İngilizce sınavlarında sistem değişikliğine gidildiğine dikkati çekti. Satır, “10 kez İngilizce sınavlarına girip kazanamayanlar var ama FETÖ’ye ait vakıf üniversitelerinde sınav sistemi değişikliğiyle İngilizce sınavını geçip önce doçent, sonrasında 5 yıl bekleyip profesör olmuşlar” dedi.
NİYE GİTTİĞİNİ SORMAMIŞLAR
Darbe girişiminin ‘kara kutusu’ Adil Öksüz’ün 15 Temmuz’dan önce yurt dışına 100 kere gittiğini belirten Satır, şöyle devam etti: “Normal şartlarda bir devlet memuru yurt dışına, hatta şehir dışına çıkarken uyması gerken prosedürler var. Amirine haber verip izin alması gerekiyor. Ama FETÖ’cüler hiçbir şekilde haber vermeden, izin almadan çıkmış. Üniversitelerde, izin prosedürü işletilmemiş. Kimse ‘niye, nereye gidiyorsun?’ diye sormamış.” Komisyona gelen bazı komutanların ‘biz uyardık, şunları yaptık’ demelerinin bir anlamı olmadığına işaret eden Satır, kendilerinin idari soruşturma açmak, takip etmek ve sonucuna göre ceza verme veya ihraç etme yetkisi bulunduğunu bildirdi. Satır, Diyanet İşyeri Başkanlığında da tespitleri olduğuna değinerek, “Sorumluluk bir kişi veya kurumun değil, tüm kurumlarındır” dedi. Satır, komisyonda Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın dinlenmesini istendiğini belirterek, “Türkiye bir kaç cephede terörle mücadele ederken bu insanları siyaset malzemesi yapmayı doğru bulmuyoruz” dedi.
İHANET ÇETESİNİN ÇATI DAVASI BAŞLIYOR
FETÖ çatı davası kapsamında, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 73 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak. 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaların, 22-25 Kasım tarihleri arasında devam etmesi planlanıyor. İddianamede, aralarında Gülen, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Dilaver Azim, Önder Aytaç, M. Hanefi Sözen, Hamdi Akın İpek’in de bulunduğu 73 şüpheli bulunuyor.