2019 Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve kayıt işlemi ile ilgili detaylar ve Mazot ve gübre desteklemesi ödemelerinin nasıl alınacağına dair ayrıntılar haberimizde. Çiftçilikle uğraşan binlerce vatandaş Mazot ve gübre desteklemesi ödemelerini bekliyordu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli beklenen destek ödemelerinin 22 Şubat günü başlayacağını açıkladı. Çiftçiler 2018 yılı mazot ve gübre destek ödemelerini alacak. 2019 Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve kayıt işlemini yenileyen çiftçiler önümüzdeki dönem ödemeleri için müracaat edebilecekler. İşte tarımda çalışanların merakla beklediği mazot ve gübre desteklemesi ödemelerinin ve ÇKS başvuru ve kayıt işlemlerinin detayları...
Mazot ve gübre desteklemesi ödemeleri 22 Şubat günü yapılmaya başlayacak. Ödemeler Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olan çiftçilere verilecek. 2019 Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları ve kayıt işleminin detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz. Peki Mazot ve gübre desteklemesi ödemeleri nasıl alınır? Ödemeler tek seferde mi yoksa taksitle mi yapılacak? Tarımla uğraşan çiftçilerimiz için hayati öneme sahip olan ve 22 Şubat Cuma günü başlayan mazot ve gübre desteklemesi ödemeleri için Bakan Pakdemirli "Çiftçilerimize toplamda 2,9 milyar lira ödemiş olacağız" dedi. İşte Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2018 yılına ait mazot ve gübre destek ödemelerine ilişkin yaptığı açıklaması ve 2019 ÇKS başvuru ve kayıtları hakkındaki her şey...
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLEMESİ NASIL ALINIR?
Pakdemirli, 2018 yılı mazot ve gübre destekleme ödemelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Geçen yıla ait mazot ve gübre destek ödemelerine tüm ülke çapında çiftçilerin T.C. kimlik numaralarının son hanelerine göre yarından itibaren başlanacağını kaydeden Pakdemirli, "Kimlik numarasının son hanesi 8 olan çiftçilerimize, yarın saat 18.00'den sonra ödeme yapmaya başlayacağız. Kimlik numarasının son hanesi 4 ve 6 olan çiftçilerimize ödemeleri 1 Mart'ta, kimlik numarasının son hanesi 0 ve 2 olan çiftçilerimize ise 8 Mart'ta ödeme yapılacak." bilgisini verdi.
Pakdemirli, 2018 yılına ait mazot ve gübre desteklemeleri çerçevesinde, 2 milyon 126 bin 968 çiftçiye mazot desteği olarak 2 milyar 331 milyon 292 bin 114 lira, gübre desteği olarak ise 540 milyon 946 bin 712 lira ödeneceğini belirterek, "Çiftçilerimize toplamda 2,9 milyar lira ödemiş olacağız. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun." değerlendirmesinde bulundu.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE İLK KAYIT NASIL YAPILIR?
Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar arazi sahiplerinin başvurusu, arazi
kiralayanların başvurusu ve arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir.
ÇKS'NE İLK KEZ BAŞVURUYORSANIZ
Çiftçi kayıt sistemine ilk kez müracaat ediyorsanız öncelikle kimlik bilgilerinizi beyan edeceğiniz aşağıdaki
evrakları doldurmalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız. Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız. Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.
Tarım arazisi başka bir kişiye aitse kira sözleşmesi yapmanız gerekmektedir.
HİCAR EKENLER İÇİN ÇKS BAŞVURUSU VE EKRAKLARI
Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise, o kişi veya kurum ile kira sözleşmesi yapmalısınız.
Şahıslardan kiraladığınız arazilerin toplamı 100 dekarın üzerindeyse muhtardan değil noter onaylı kira
sözleşmesi yapmalısınız. Eğer 100 dekarın altındaysa Muhtar ve azalar tarafından onaylanan kira sözleşmesi yapmalısınız.
2019 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE NASIL KAYIT OLUNUR?
Eğer kiraladığınız arazi Hazine malıysa defterdarlıktan veya mal müdürlüğünden kiraladığına dair kira
sözleşmesi yapılmalıdır. Tarım arazisinin mülkiyeti vakıflara ait ise, ilgili vakıflarla yapılmış kira sözleşmesi ve onaylı tapu sureti koymalısınız. Tarım arazisi köy tüzel kişiliğine ait ise, muhtar ve en az iki aza tarafından onaylanan köy senedi ile birlikte köye aidiyetini gösterir onaylı tapu sureti koymalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.
Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz
ürünleri yazmalısınız.Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe
müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il
müdürlüğüne yapmalısınız.
AKRABALARININ TARLASINI EKENLER İÇİN ÇKS BAŞVURUSU
Ektiğiniz arazilerin sahibi eşiniz veya anne, baba ve çocuklarınız ise onlardan bu arazilerin kullanım hakkını Muvafakatname-2 belgesi doldurtarak almalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız.
Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin
muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe
müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il
müdürlüğüne yapmalısınız.
Birçok banka hayvan kredisi çekmek isteyenlerden çks kaydı istemektedir.
Başvurular Tarım İl ya da İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır.
ÇKS GÜNCELLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Her yıl başvuruyor iseniz, bağlı bulunduğunuz Tarım İl yada İlçe Müdürlüğüne yıl boyu direk olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlem güncelleme işlemidir.
UZUN SÜREDİR ÇKS BAŞVURUSU YAPMAYANLAR NE YAPACAK?
Eğer bir yıl içerisinde, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmamış iseniz ertesi yıl ilk defa başvuruyor gibi başvuru yapmanız gerekmektedir. İlk defa başvuracakların yapmaları gerekenler, Çks Çiftçi kayıt sistemine nasıl kayıt olunur isimli yazımızın üst bölümünde anlatılmaktadır.
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE BAŞVURMAK İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ?
Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce aşağıdaki ÇKS başvuru evraklarının üzerine tıklayarak
indirebilir ve başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Çks kayıt sorgulama işlemini E-devlet üzerinden
gerçekleştirebilirsiniz. Çks kayıt formu, dilekçesi, dilekçe örneğine ulaşabilirsiniz.
ÇKS BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN
Kayıt için gerekli olan evraklar aşağıdadır;
Çiftçi Kayıt Formu,
Boş C Formu,
Kira kontratı,
Muvafakat-1,
Muvafakat 2,
B Formu
Sitemiz üzerinden, Devlet Destekli Hibe ve Kredileri inceleyebilir ve en uygun Tarım Kredilerine başvuruda bulunabilirsiniz. Tüm kayıt işlemleri tamamlandığında eğer belgenizin size posta yolu ile gönderilmesini istiyor iseniz tarafınızdan 10 TL. posta ücreti alındığını bilmenizi isterim. E-devlet üzerinden ÇKS sorgulaması da yapabilirsiniz.