Ankara’da son yıllarda yaz aylarına denk gelen seçim atmosferleri nedeniyle tansiyon hep yüksekti. Bu durum bu yıl da değişmedi. Mayıs ayının son iki haftası Türkiye’de siyasi dengeleri etkileyebilecek gelişmelere ev sahipliği yapacak. MHP kongresi, dokunulmazlıkların kaldırılması ve AK Parti kongresi Vize serbestisi için 5 kriter…
Mayıs ayının son iki haftasında Türkiye’de siyasi dengeleri yerinden oynatabilecek gelişmeler yaşanması bekleniyor. Sıcak günler 15 Mayıs’ta yapılması beklenen ve şimdiden oldukça gergin bir atmosfer yaşanacağı tahmin edilen MHP kongresi ile başlayacak.
Al jazeera'den Gonca Şenay'ın haberine göre hemen bir gün sonra komisyonda Meclis tarihine geçen kavgalarla kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılması Genel Kurul’a gelecek. 22 Mayıs'ta ise AK Parti’nin yeni Genel Başkanı ve Türkiye’nin yeni Başbakanının belirleneceği AK Parti kongresi yapılacak. Meclis vize serbestisi için de mesai yapacak.
15 MAYIS MHP KURULTAYI
Bunlardan ilki 15 Mayıs’ta yapılması beklenen Milliyetçi Hareket Partisi kurultayı. Delegelerin tüzük değişikliği yapılması için topladığı imzaları değerlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, kurultay yapılması için çağrı heyetini görevlendirdi. Üç kişiden oluşan bu heyet kurultay için 15 Mayıs tarihini belirledi. Ancak Genel Merkez’e yakın delegelerin başvurduğu Gemerek ve Tosya’daki Asliye Hukuk Mahkemeleri bu karar için yürütmeyi durdurma verdi. Genel Merkez bu koşullar altında kurultay yapılamayacağını, muhalifler ise bu kararların süreci durdurmaya yetmeyeceğini söylüyor. MHP’de kurultay düğümünü Yargıtay çözecek. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kurultay için belirlenen tarihten önce dosyayı karara bağlarsa kurultayın akıbeti de belli olacak. Yargıtay hangi yönde karar verirse versin, Mayıs ayı MHP’de sıkıntılı geçecek.
16 -18 DOKUNULMAZLIK OYLAMASI
Anayasa Komisyonu’nda Meclis tarihine geçen kavgalarla kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişiklikleri 16 Mayıs’ta Meclis Genel Kurulu’na gelecek. İki tur oylama yapılacak. Eğer referandum sınırı olan 367’nin üzerinde oy alınırsa dokunulmazlıklar kalkacak. Bu durumda HDP’li milletvekillerinin durumunun ne olacağı tam olarak bilinmiyor. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkları kalkacak milletvekillerinin ifade vermeye gitmeyeceğini, gerekirse zorla götürülmeyi bekleyeceklerini söyledi. Partisin son grup toplantısında bunu bir ileri adıma taşıyan Demirtaş, “Halk isterse bir parlamento daha kurulur” sözleriyle de provakasyona başladı. .
CHP ve MHP düzenlemeye oy vereceklerini söyledi. Ancak fire olup 367 oy bulunamazsa bu defa gündeme referandum gelecek.
Dokunulmazlıklar her iki senaryoda da sadece Mayıs ayında değil sonrasında da Türkiye gündemine damga vuracak.
AK PARTİ KONGRESİ
AK Parti kongresi 22 Mayıs'ta yapılacak. Öncesinde yaşanacak tüm gelişmeler önemli, ancak AK Parti kongresi başlı başına büyük önem taşıyor. Ama daha da önemlisi bu koltuğa kimin oturacağı. Çünkü bu isim sadece 14 yıldır iktidarda bulunan ve ülkeyi yöneten AK Parti’nin Genel Başkanı olmayacak aynı zamanda Türkiye’nin yeni Başbakan’ı olacak. Bu ismin kurmay ekibinde ve kabinede hangi isimlere yer vereceği de çok önemli.
AK Parti’de Genel Başkan değişimi diğer partilerdekinden daha büyük bir anlam ifade ediyor. Bu Türkiye siyasetinde yeni dönemin başlangıcı olacak. Kongre sonrasında başkanlık sistemine ilişkin çalışmaların daha da hızlanması bekleniyor. Sonrasında konuşulan senaryolar içinde ise anayasa değişikliği için referanduma gidilmesinden, erken seçime kadar bir dizi seçenek olduğu iddia ediliyor..
VİZE SERBESTİSİ MESAİSİ
AB Komisyonu, seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Türkiye özellikle son haftalarda vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda etkileyici bir ilerleme kaydetti. Daha atılması gereken bazı adımlar var. Türkiye’nin 5 kriteri tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
Tamamlanması istenilen 5 kriter için TBMM de Mayıs ayında mesai yapacak.
5 KRİTER
Türkiye Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) standartlarına uygun, makine tarafından okunabilen biyometrik seyahat belgelerini düzenlemeye devam etmeli; ICAO’nun tavsiye ettiği uygulamaları takip etmeli; ICAO standartlarına uymayan pasaportları kullanımdan kaldırmalı ve özellikle 2252/2004 Konsey Tüzüğü ile uyumlu, AB standartlarına uygun fotoğraf ve parmak izi dâhil olmak üzere biyometrik veri içeren uluslararası pasaportları, aşamalı bir şekilde kullanıma sunmalıdır.
- 21 Haziran 2012 tarihli AB – Türkiye Geri kabul Anlaşması’nın onaylanması ve yürürlüğe girmesi. (1 Haziran'da yürürlüğe girecek)
-Yolsuzlukla mücadele Ulusal Stratejisi’nin, Eylem Planının ve GRECO tavsiyelerinin etkin bir şekilde uygulanması. (Not: Türkiye 30 Nisan 2016 tarihinde yolsuzluk konusundaki yeni strateji ve eylem planını kabul etti. GRECO tavsiyelerinin uygulanmasının benimsenmesi süreci devam ettiği için bu madde ayrıntılı çalışma gerekli olarak değerlendirildi.)
- Merkezi yönetimler arasında doğrudan iletişimin gerektiği olağanüstü durumlar da dâhil olmak üzere, bütün cezai meselelerde etkin adli işbirliğinin sağlanması. (Türk makamları Türkiye'deki geçerli mevzuat ve usulleri açıklığa kavuşturmak için üye devletlerin yetkilileriyle yakın temasa geçtiğini belirtti.)
- Europol ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması’nın tam ve etkin şekilde uygulanmasının sağlanması. Organize suç ve terörizme ilişkin yasal çerçevenin; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM içtihatları, AB müktesebatı ve AB üyesi Devletlerdeki uygulamalarla uyumlu olacak şekilde gözden geçirilip düzenlenmesi ve mahkeme, kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin uygulamalarının kişi güvenliği ve özgürlüğü, adil yargılanma hakkı; ifade, toplanma ve dernek kurma özgürlüğü ile uyumunun sağlanması. (Türkiye'nin terörizm konusundak uygulamaları Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmesi istendi. Ayrıca kolluk güçlerinin insan hakları ihlallerinin araştırılması için bir komisyon oluşturulmasını sağlayan yasanın uygulanmaya başlanması istendi.)