Oxsford Üniversitesi araştırmacıları, Pakistan'da bulunan 1800 yıllık bir el yazması metinde sıfır rakamının kullanıldığını belirledi. Bu keşif, sıfırın bilinenden 5 yüz yıl daha önce tarih sahnesine çıktığını ortaya koydu.
KARAR/FRANKFURT
Pakistan’daki Bakhshali köyünde bulunan 1800 yıllık bir el yazma metinde sıfır rakamının kullanıldığı tespit edildi. Oxsford Üniversitesi araştırmacıları söz konusu metinde kullanılan siyah nokta şeklindeki bir sembolün bu zamana kadar tespit edilebilen en eski sıfır rakamı olduğunu açıkladı. Bu yeni keşifle birlikte sıfırın bu zamana kadar zannedilenden en az 5 yüz yıl daha önce kullanıldığı ortaya çıktı.
Oxford Üniversitesi'nden matematik profesörü Marcus de Sautoy
Uzmanlar bugün kullanılan sıfırın söz konusu metindeki siyah noktanın gelişmesiyle oluştuğunu açıkladı. Oxford Üniversitesi'nden matematik profesörü Marcus de Sautoy, "Sıfır rakamının kendi başına bir rakam olarak kullanılması matematik biliminde büyük bir aşamadır. Hindistan’da matematikçilerin üçüncü yüzyılda daha sonra modern dünyayı temelden değiştirecek bir fikrin tohumunu ektiklerini artık biliyoruz" dedi.
Söz konusu el yazma metin Bakhshali’de 1881 yılında bulunmuştu. Metin 1902 yılından beri Oxford Botleian Kütüphanesinde saklanıyordu. El yazma metnin 1800 yaşında olduğu yeni kullanılan radio karbon yöntemiyle belirlendi. Bu zamana kadar Hindistan’ın Gwalior bölgesindeki 9. yüzyılda inşa edilen bir tapınak duvarında bulunan yazıdaki sıfır en eski sıfır olarak biliniyordu.