Küresel zenginliğin yüzde 64’ünü elinde tutan gelişmiş 7 ülkenin liderleri Sicilya’daki G7 zirvesinde sadece terörle mücadelede uzlaştı. Ticarette korumacılığın kaldırılmasını isteyen Avrupalı liderler, ABD Başkanı Trump’ın “önce Amerika” tutumuyla karşılaştı.
EKONOMİ SERVİSİ
Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’nde Avrupalı liderlerin planları ABD Başkanı Donald Trump’a takıldı. Ticarette koruma duvarlarının kaldırılmasını masaya getiren Avrupalı liderler, zirveye ilk kez katılan ABD Başkanı Donald Trump’ın “önce Amerika” tutumuyla karşılaştı. Trump, iklim anlaşmasına da yanaşmadı. Ayrıca, mülteci sorununun aşılması için hazırlanan bir planı da Donald Trump’ın itirazı nedeniyle İtalya ve diğer G7 üyeleri geri çekmek zorunda kaldı. ABD’nin yanı sıra Almanya, Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının üzerinde uzlaşma sağladığı tek konu terörizmle mücadele oldu. İtalya’nın güneyindeki Sicilya Adası’nda bulunan Taormina kasabasında cuma sabahı başlayan ve iki gün süren G7 Liderler Zirvesi’nde, terör ve şiddet yanlısı aşırılıkla mücadeleye ilişkin ortak bir deklarasyona imza atıldı. Liderlerin imza koyduğu deklarasyonda, teröristlerin maddi kaynaklarının kesilmesi, bu amaçla mali alanlardaki istihbarata ve bilgi paylaşımına önem verileceği de dile getirildi.
ELLERiNDE SELFiE KALDI İtalya’nın göçle mücadele planını G7’nin ana gündem maddesi olarak belirleme adımı Trump’a takıldı. Durum böyle olunca bu beklentiyle zirveye davet edilen Somali, Cibuti, Kenya, Eirtre, Nijerya, Suydan ve Güney Sudan liderleri İtalya’dan eli boş döndü. (FOTOĞRAF: REUTERS)
Ortak bildiri, Manchester’daki “acımasız terör saldırısında” ölenlerin (22 kişi) ailelerine başsağlığı dilenerek başlarken, terörün her türlü biçimi şiddetle kınandı. Teröristlerin interneti etkili bir şekilde kullanmasına uzun bir paragraf ayrılan metinde, “İnternetin teröristlerce suiistimal edilmesiyle mücadele edeceğiz. Son yıllardaki en önemli teknolojik başarılardan biri olan internetin, teröristlerin amaçları için de güçlü bir araç olduğu kanıtlanmıştır” denildi. İletişim hizmet sağlayıcıları ve sosyal medya şirketlerine, terör ve aşırılık yanlısı içeriklerin tespiti ve onların otomatik olarak kaldırılması konusunda yeni teknoloji ve araçları geliştirme çağrısı yapıldı. G7 liderleri ayrıca, çatışmaların hüküm sürdüğü bölgelerden Avrupa’ya geri dönen radikal eğilimli kişilere karşı ortak bir tutum izleme konusunda da görüş birliğine vardı.
İngiltere Başbakanı Theresa May, bu çerçevede G7 ülkelerinin bu bölgelerdeki ortaklarıyla daha sıkı işbirliğine ihtiyacı olduğunu, istihbarat bilgilerinin paylaşımının da buna dahil olduğunu ifade etti. G7 zirvesinin gündemindeki diğer konularda ise ABD Başkanı Donald Trump, uzlaşmaya yanaşmayan bir tavır sergilemesi dikkat çekti. Trump’ın tavrı nedeniyle daha önce üzerinde uzlaşmaya varılan konularda da ilerleme sağlanamadı. Trump, seçim kampanyası sırasında ülkesini, 2015’te Paris’te imzalanan iklim değişikliğiyle mücadele anlaşmasından çekmek istediğini açıklamıştı. Ev sahibi Başbakan Paolo Gentiloni, iklim değişikliğine ilişkin ABD Başkanı Trump ile diğer liderlerin henüz fikir birliğine varamadıklarını söyledi. Gentiloni, “Ancak bunu tekrar ele aldığımızda ABD’nin bu anlaşmaya bağlı kalmak isteyeceğinden umutluyuz” dedi. G7 Zirvesi’nin önemli başlıklarından biri olan serbest ticaret konusunda da Donald Trump, “önce Amerika” tutumunu sürdürmeye devam etti. Trump’ın, zirve öncesinde Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracatın daha fazla olmasını da eleştirerek, “çok kötü” şeklinde nitelendirmesi de rahatsızlık yarattı. Ancak Başbakan Merkel, bu eleştiriye, Almanya’nın ABD’de doğrudan yatırımlarını hatırlatarak karşılık verdi. Mülteci krizinin aşılması için hazırlanan kapsamlı plan da Trump’ın itirazı nedeniyle gündeme gelmedi. Alman Haber Ajansı dpa’ya göre, ABD’nin baskıları sonucu İtalya ve diğer G7 üyeleri söz konusu planı geri çekmek zorunda kaldı. dpa’nın haberine göre, sonuç bildirisine sadece sınırların güvenliği ve konunun güvenlik boyutuyla ilgili iki paragrafın alınmasına karar verildi.
DONALD TRUMP İLK KEZ KATILDI
Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de katıldığı ve bu yıl 43’üncüsü yapılan zirvenin gündem maddeleri, terörle mücadele ve uluslararası güvenlik, dış politika, göç sorunu, iklim değişikliği, dünya ekonomisi ve sürdürülebilir büyüme gibi konulardan oluştu. Ocak ayında başkanlık koltuğuna oturan ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu zirveye ilk kez katılıyor. Zirvede en büyük tartışmaların, iklim değişikliği ve serbest ticaret üzerinde yaşanması beklentileri vardı. Zirve öncesi açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da bunun, “son yılların en zorlayıcı G7 zirvesi” olacağını ifade etmişti.
YENİ ZİRVE 2018’DE KANADA’DA
Kanada’nın gelecek yıl G7 liderlerinin toplanacağı zirveye ev sahipliği yapacağı bildirildi. Zirve, Quebec eyaletinin lüks tatil bölgesi olarak bilinen Charlevoix bölgesinde gerçekleştirilecek. İktidardaki Liberal Partinin bölge milletvekili Caroline Simard, Radio Canada’ya yaptığı açıklamada, G7 Liderler Zirvesi için “gayriresmi onay” alındığını belirtti. Milletvekili Simard, zirvenin Charlevoix bölgesindeki La Malbaie kasabasında yapılacağını aktardı. Zirvenin, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağına işaret eden Simard, “Bu, Charlevoix için olağanüstü bir durum” dedi. Kanada, ilk kez 1981 yılında girdiği G7 topluluğunun liderler zirvesine bugüne kadar 5 kez ev sahipliği yaptı. G7, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD dahil olmak üzere dünyadaki en zengin 7 ekonomiden oluşuyor. Topluluğun liderler zirvesi, her yıl üye bir ülkede gerçekleşiyor. G7 ülkelerine daha önce Rusya Federasyonu da eklenmiş ve G8 olarak anılmaya başlamıştı. Ancak Kırım’ı işgali sonrasında Rusya birlikten çıkarılmıştı.
‘KARARIM GELECEK HAFTA’
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Paris ilkim anlaşmasında yer alıp almayacağı konusunda kesin kararını önümüzdeki hafta açıklayacağını bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump, paylaştığı Tweetinde “Önümüzdeki hafta Paris Anlaşması hakkında nihai kararımı vereceğim” dedi. Öte yandan G7 Zirvesi’nde diğer altı devletin anlaşmayı kabul ettiği bildirildi.
‘EMEKLİLİK YAŞI 70’E ÇIKMALI’
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ekonomik sistem üzerindeki baskının azaltılması için gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 70’e çıkarılması çağrısı yaptı. Kuruluşun raporunda, bugün doğanların ortalama yaşam beklentisinin 100’e çıkacağı ve 2050’ye kadar 65 yaşın üstündeki insanların sayısının üçe katlanarak 2.1 milyara ulaşacağı belirtildi. ABD, Japonya, Avustralya, Kanada, Hollanda, İngiltere, Çin ve Hindistan’ın incelendiği raporda, insanların daha uzun süre çalışmaması ve daha fazla tasarruf yapılmaması halinde, büyük bir krizin yaşanacağı uyarısı yapıldı. Rapora göre söz konusu sekiz ülkede emeklilik sistemindeki açık 2050’ye kadar 70 trilyon dolardan 400 trilyon dolara çıkacak. Bu süre içinde emekli başına düşen çalışan sayısı da yarı yarıya azalarak dörde düşecek. WEF’in finansal ve altyapı sistemleri sorumlusu Michael Drexler, ortalama yaşam beklentisinin artmasını küresel ısınmaya benzetti, “Ya şimdi harekete geçeceğiz ya da gelecek nesillerin, çocuklarımızın ve torunlarımızın üzerinde oluşacak dayanılmaz baskıyı kabul etmek zorunda kalacağız” dedi.İngiltere’de emeklilik yaşının gelecek yıl 65’e, 2046’ya kadar da 68’e çıkarılması planlanıyor.