LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak? LGS tercihleri ne zaman bitiyor? Son günlerde öğrenciler ve veliler bu soruların yanıtlarını araştırıyor. 2 Temmuz'da başlayan lise tercihleri için artık son günler. 2018 LGS tercihlerinin hangi gün biteceğini ve yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkındaki detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.
LGS yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanır? LGS tercihleri ne zaman sona erecek? 2018 Lise tercihlerinde artık sona geliniyor. Doğru lise tercihinde bulunmak isteyen velilerin ve öğrencilerin 2 Temmuz'da başladığı tercih işlemleri 13 Temmuz'da sona erecek. LGS tercihlerinin ardından yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve lise kayıtları alınacak. LGS tercih yerleştirme sonuçlarının ne zamana açıklanacağını ve detaylı bilgileri sayfasmızda sizlerle paylaşıyoruz.
2018 LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2 Temmuz'da başlayan LGS tercih süreci 13 Temmuz itibariyle sona erecek. Bu tarihin ardından lise tercihleri için değerlendirme süreci başlayacak ve ardından MEB sonuçları ilan edecek. MEB'in takviminde LGS sonuçlarıyla ilgili net bir tarih olmasa da yerleştirmelerin Temmuz sonunda açıklanması bekleniyor. Sonuçlar açıklandığında karar.com'dan sizlerle paylaşacağız.
LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI İÇİN TIKLA (Yayınlandığında bu adreste olacak)
LGS'DE YERLEŞME ORANINA DİKKAT
LGS ve adrese dayalı lise tercihleri 2 Temmuz’da başladı, 13 Temmuz’da sona erecek. Tercihlerle ilgili aileleri uyaran uzmanlar, öncelikle çocuğa baskı yapılmamasını, ailelerin ergen psikolojisini dikkate almasını ve lise seçerken üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarına bakılmasını öneriyor.
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına ve adrese dayalı lise tercihleri 2-13 Temmuz arasında alınıyor. Aileler de doğru tercihte bulunmak için rehber öğretmenlerin görüşlerine başvuruyor. Uğur Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, tercih sürecinde ailelerin çocuklarına dayatmada bulunmamasını ve seçilecek okulun üniversiteye öğrenci yerleştirme oranına mutlaka bakılmasını önerdi. Güçlü’nün önerileri şöyle:
Ergenlik dönemindeki çocuklarda çeşitli iletişim sorunları yaşanabiliyor. Aileler, çocuklarla tercih sürecinin içinde yer almalı. Ergen psikolojisini bilerek hareket etmek ve onun tercihlerini önemsediğinizi hissettirmek önemli. Bunun için öncelikle olası bir tercih listesi çıkarılabilir ve liste, çeşitli kriterlere göre puanlandırılabilir. Tercih yapılırken öncelikle üniversiteye yerleştirme oranına ve akademik kadrosunun tecrübeli olmasına dikkat edin. Çocuğa uygunluğu, sunulan ders dışı aktiviteleir de değerlendirilebilir.
Merkezi sınava girmeyen ve evine yakın lokasyondaki okulları tercih edecek öğrenciler için birçok kriter bulunuyor. Okulların türü, kontenjanı, öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokulları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri dikkate alınacak. Adrese dayalı yerleştirmenin avantajı ise evine yakın lokasyondaki okullar tercih edileceği için öğrenci özellikle mega kentlerde enerjisini yollarda tüketmemiş olacak. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzmanlardan yardım alarak gerçekleştirmelerini öneriyoruz” dedi.
2018'DE LİSE KAYITLARI NASIL OLACAK?
2018 Ortaöğretim kurumlarına resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitiren öğrenciler, kayıt alanı, bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda sınavlı veya sınavsız olarak yerleştirilecek.
Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8. 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Merkezi sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.
NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME
Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.