Numan Kurtulmuş, günlük vaka sayılarının 30 bini aştığı Türkiye'de, tam kapanmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna, 'Salgınla mücadelede ekonomik hayatın canlılığıyla, tedbirlerin etkinliği arasındaki dengeyi iyi tutmak zorundayız' cevabını verdi.
İlk olarak Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında günlük vaka sayısının artık 30 bini geçtiği Türkiye'de, salgına yönelik alınan tedbirler her geçen gün sıkılaştırılırken, Avrupa ülkelerindeki gibi tam kapanmanın olup olmayacağı ise hala merak konusu.
NTV canlı yayınında konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, 11 milyar euroluk yeni yardım paketi hazırlayarak 16 Aralık'tan itibaren yeniden tam kapanmaya geçecek olan Almanya gibi ülkemizde de daha kapsamlı bir kapanmanın olup olmayacağına ilişkin soruya dikkat çeken ifadelerle cevap verdi.
'EKONOMİK HAYATIN CANLILIĞINI KORUMAK ZORUNDAYIZ'
Salgına karşı hükümetin aldığı kararların tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Kurtulmuş, salgınla mücadele ederken ekonomik hayatın canlılığının korunması gerektiğini de vurgulayarak şu sözleri kaydetti:
"Nasıl terörle biz güvenlikle özgürlük arasındaki dengeyi tutmak mecburiyetindeysek bu salgınla mücadelede de ekonomik hayatın canlılığıyla sağlık tedbirlerinin etkinliği arasındaki dengeyi çok iyi tutmak zorundayız. Bunun için bu dengeye bakarak gidiyoruz. Burada da hükümetin aldığı kararlar tek başına yeterli değil hep söylenen bir şey sonuçta her birimizin vatandaş olarak bu tedbirlere riayet etmemiz ve son derece ölümcül olan bu salgın karşısında alınan tedbirlerin daha sıkılaşmasını zorunlu kılmayacak bir ortamı hazırlamamızdır. Yani siz hükümet olarak tedbirlerinizi aldınız ama insanlar maske takmıyor, insanlar iç içe, yan yana gelerek partiler yapıyorlar, kahvelerde oynuyorlar falan. Böyle bir ortam olursa bu şu demektir; geometrik olarak biz salgını yayıyoruz demektir. Buradan vatandaşlarımızın her birinden ricamız şu, alınan tedbirlere bireysel olarak dikkat edelim ve hükümetin almış olduğu tedbirlerin etkisini azaltmayalım. Ne olur kimse tedbirsiz duyarsız davranmasın. Bu tek başına hükümetin tedbirleriyle olabilecek bir şey değil. Herkes kendi kendisinin polisi olarak bu süreci atlatmamız lazım."
TÜRKİYE'DE YENİ KAPANMA ÖNLEMLERİ
Ülke genelindeki vaka sayısının 30 bini aşması üzerine daha katı önlem kararları alındı. Buna göre hafta içi her gün saat 21.00 ile sabah 05.00 ve cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.
Uygulanmaya başlayan ilave tedbirler şöyle:
Hafta içi her gün saat 21.00 ile sabah 05.00 ve cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlanacak.
Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler kısıtlamadan muaf tutulacak.
Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.
Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçemeyecek.
Alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecek.
Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak.
Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.
ALMANYA TAM KAPANMAYA GEÇİYOR
Almanya'da da uygulanan mevcut kısmi kapanma önlemlerine rağmen koronavirüs vakalarının artmaya devam etmesi federal hükümeti ve eyalet yönetimlerini harekete geçirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile eyalet başbakanları bugün bir video konferans düzenleyerek yeni kapanma önlemlerini ele aldı. Başbakan Merkel toplantı sonrası yaptığı açıklamada, mevcut kısıtlamalara karşın enfeksiyon sayısının arttığını belirterek, kliniklerin ağır bir yük altında olduğuna dikkat çekti.
Merkel, "Bu nedenle acil olarak eyleme geçme zorunluluğu bulunuyor. Bütün bunların Noel tatil günlerine etkisi olacağının farkındayız, ancak harekete geçmek zorundayız" diye konuştu. Merkel, önlemlerin amacının enfeksiyon zincirlerinin yeniden takip edilebilmesi olduğunu ifade etti. Başbakan Merkel Noel günlerine mahsus olmak üzere aile bireyleri dışında, aileye yakın kesimden en fazla dört kişinin daha eve davet edilmesine izin verildiğini belirterek, yılbaşı için ise istisna öngörülmediğini ifade etti.
TİCARİ İŞLETMELER VE OKULLAR KAPANACAK
Yeni kapanma önlemleri 16 Aralık'tan itibaren geçerli olacak. Buna göre, 16 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında perakende satış yapan tüm işletmeler kapanacak. Anlaşmaya göre, yalnızca marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünlerinin satıldığı mağazalar, gözlük ve kulaklık gibi sağlık ürünlerinin satıldığı mağazalar, benzinciler, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri gibi acil gündelik ihtiyaçları karşılamaya yönelik işletmeler kapanma uygulamasından muaf tutulacak.
Okul ve anaokullarının da söz konusu tarihler arasında kapalı kalması ve Noel günleri olan 24-26 Aralık haricinde sosyal temasın iki haneden en fazla beş kişi olacak şekilde sınırlandırılması öngörülüyor. Ayrıca bu süre arasında kamuya açık alanlarda alkol tüketimi de yasaklanacak.
Önlemler çerçevesinde yılbaşında Almanya genelinde toplantı yasağının uygulanması ve fişek satışının da yasaklanması öngörülüyor. Huzurevlerinde ise koronavirüs testi zorunlu kılınacak.
11 MİLYAR EUROLUK YARDIM PAKETİ
Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, kapanmadan olumsuz etkilenecek iş yerlerine destek amacıyla 11 milyar euroluk yardım paketi hazırlandığını duyurdu. Hükümet, koronavirüsü salgını nedeniyle birinci dalgada kapatılan ve önlemlerden geçtiğimiz aylarda olumsuz etkilenen işyerlerinin ve serbest meslek sahiplerinin uğradığı zararı tazmin etmek için toplam 22 milyar euro mali yardım yapmıştı.