Kurban alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi hayvanlar kurban edilebilir? İşte Kurbanlık şartları

Kurban alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi hayvanlar kurban edilebilir? İşte Kurbanlık şartları

Kurban alırken nelere dikkat edilmeli? ve Hangi hayvanlar kurban edilebilir? soruları Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların gündeminde. Erzurum ve Kars gibi illerden kurbanlık sevkiyatları başladı. Sevkiyatlar sırasında görev alan veterinerler vatandaşları kurban alımları sırasında dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyardı. İşte Kurbanlık alırken dikkat edilecek noktalar

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Bu sene Kurban Bayramı 21 Ağustos'ta. Kurban kesecek olan vatandaşlara veterinerlerden uyarılar geldi. Peki Kurban alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi hayvanlar kurban edilebilir? İşte Kurban pazarlarına akın eden vatandaşlar için Kurbanlık şartları ve kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler... 

Kars ve Erzurum gibi illerden Kurban sevkiyatı başladı. Vatandaşlar hayvan pazarlarına  gderek kurbanlık seçimi yapmaya başladı. Doğru kurbanı bulmak için vatandaşlar nelere dikkat etmeli? Haberimizde ‘Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi kurban nasıl seçilir? Hangi hayvanlardan kurban olur?’ soruların yanıtını bulabilirsiniz. 

Türkiye’de hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Erzurum ve Kars'tan Kurban Bayramı öncesi batı illerine kurbanlık sevkiyatı başladı. Bu illerde yetiştirilen kurbanlıklar  Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere batı illerine sevk ediliyor. Araçlara yüklenen hayvanlar, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin, sağlık, küpe ve evrak kontrolünün ardından yola çıkarılıyor.

Veteriner Hekim Ömer Furkan Gülbeyen, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgiler verdi.

18-08/03/kurbanlik-alirken-nelere-dikkat-edilmeli-1533299287.jpg

DAMIZLIK DIŞI BIRAKILMIŞ HAYVANLAR...

Kurbanlık hayvan seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu ifade eden Gülbeyen, "Kurban Bayramı için damızlık olarak satılan hayvanlardan ziyade damızlık dışı bırakılmış erkek ve dişi hayvanların satış dönemidir" dedi.

SAĞLIK KONTROLÜ

Gülbeyen, "Öncelikle hayvanın dış bakıda sağlıklı olup olmadığını kontrol ederiz.

TÜYLER PARLAK OLMALI

Tüylerinin parlak olması, ayaklarında veya gözlerinde herhangi bir yaralanma belirtilerinin olmaması gerekiyor.

KÖR OLMAMASINA DİKKAT EDİN

Gözlerinin parlak bir şekilde bakması ve körlük olmaması gerekiyor. Bunlar hayvanlarda görülen dış bakılardır.

SÜT DİŞLERİ DÖKÜLMÜŞ OLMALI

Ayrıca hayvanın yaşının dolması yani biz buna kapak açma deriz bu ise hayvanın süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerinin yerine gelmesidir. Bu da ön dişlerinden itibaren başlar ön iki dişinin kalıcı hale gelip yaşını doldurması ile kurban vazifesini görebilir. Bu şekilde sağlıklı kurbanlık hayvanlarımızı ayırt edebiliriz" dedi.

18-08/03/kurbanlik.jpg

KURBANLIK İÇİN VETERİNER MUSTAFA YILDIZ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, "Vatandaşlarımızın kurban seçerken serbest veteriner hekimlerin görev aldığı ya da denetimi altında bulunan yerlerden hayvan seçmeleri ve de almaları sağlık açısından önemlidir. Kurban seçerken öncelikle hayvanın dış görünüşü ile karşılaşırız. Hayvanla ilgili karşımıza çıkan ilk görüntü hayvanın fiziki açıdan bir eksikliği olmayacaktır. Yani kör, kulağı eksik v.b. organ eksiği olmayacak. Kurban kesilecek noktaya yürüyerek gidebilmelidir. Bu saydıklarım dinimiz açısından bir zorunluluktur. Kurbanlık hayvanda öncelikle bakacağımız ağız ve burun çevresinde salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanlar satın alınmamalıdır" dedi.

Gebelik açısından bakıldığı zaman dişi hayvan seçiminden uzak durulması gerektiğini söyleyen Mustafa Yıldız, "Hayvan dış görünüşüne bakarak, hayvanın et kondisyonu için zayıf olmaması kemikleri dışarıdan seçilmemesi, arka bacaklarda diz ekleminden bel bölgesine kadar ki alan küp şeklinde olmalıdır. Hayvanın zayıf olması yetiştirme döneminde değişik hastalıklara maruz kalmış olabilir. Hayvanın üzerinin bol miktarda gübre ile bulaşmış olması yani ishal olması iç organlarda bir hastalık belirtisi olabilir. Bu tip hayvanlar tercih edilmemelidir. Gebelik açısından bakıldığı zaman dişi hayvan seçiminden uzak durulmalıdır. Zaten büyükbaş hayvan sayısı yıllar itibarıyla maalesef azalmaktadır. Bu nedenle ülke hayvancılığı için erkek dana seçiminde özen göstermeliyiz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN