Tavşanlı'da tarihi keşif: 4 bin yıllık mühür bulundu

Tavşanlı'da tarihi keşif: 4 bin yıllık mühür bulundu

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazılarda, tarihin derinliklerine uzanan önemli bir buluntuya daha ulaşıldı. Yaklaşık 4000 yıl öncesine tarihlenen silindir şeklindeki bir mühür, "Kütahya'nın kalbi" olarak adlandırılan Tavşanlı Höyük'te gün yüzüne çıkarıldı.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Tavşanlı Höyük'te yapılan arkeolojik kazılarda, yaklaşık 4000 yıllık bir mühür keşfedildi. Bu önemli buluntu, bölgenin antik dönemdeki ticaret ağları ve ekonomik önemi hakkında yeni bilgiler sunuyor.

"Kütahya'nın kalbi" olarak adlandırılan Tavşanlı Höyük'te, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında sürdürülen kazılarda elde edilen bu yeni buluntu, Orta Anadolu'nun büyük ticaret merkezleri olan Kültepe ve Acemhöyük'teki benzer buluntularla birlikte değerlendirildiğinde, antik dönemde Doğu ile Batı arasında farklı ticaret yollarının varlığını ortaya koyuyor.

Ayrıca, Tavşanlı Höyük'ün bulunduğu alanın antik dönemdeki ekonomik ağların bir parçası olduğunu, Batı Anadolu'nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını gösteriyor.

Geçmişi 8 bin 100 yıl öncesine uzanan Tavşanlı Höyük'te, Tunç Çağı'nda 3 bin 700 yıl önce bölgeye yapılan saldırıda yakılıp yıkılan evlerinden kaçamayıp ölen iki insana ait olduğu belirtilen iskeletlerden birinde karbonize (çok yüksek ısıda hızlı yanarak insan kemiğine yapışmış ve kalmış) olarak korunmuş "beyin ve deri kalıntıları", silolardan birinin içinde 3 bin 300 yıllık mühür ve hançer, bakır ve gümüş atıkları, çanak ve çömlek ile dokumacılıkta kullanılan pek çok el aleti, seramik malzemeler ele geçirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN