Ordu'da bin 500 yıllık in-situ zemin mozaiği keşfi: Bizans'ın izleri gün yüzüne çıkıyor

Ordu'da bin 500 yıllık in-situ zemin mozaiği keşfi: Bizans'ın izleri gün yüzüne çıkıyor

Ordu'nun Fatsa ilçesindeki kazılarda ortaya çıkarılan bin 500 yıllık mozaik, ilde açığa çıkarılan ilk in-situ eser olarak tarihe geçti. Bizans dönemine ait olan keşif, bölgenin kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki Kurtuluş Mahallesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında tarihi bir keşif daha yapıldı.

9847111.jpg

Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı’nda açığa çıkarılan zemin mozaiği, Ordu ilinde ortaya çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olarak kaydedildi.

9847110.jpg

MİLLATTAN SONRA 5. VE 6. YÜZYILDAN KALMA

Eser, üslup ve biçimi dikkate alındığında milattan sonra 5. ve 6. yüzyıllar arasına tarihlendiriliyor ve Erken ile Geç Bizans dönemlerine ait olması nedeniyle büyük bir önem taşıyor.

9847112.jpg

'YENİ ESERLER KEŞFETMEYİ UMUYORUZ'

Kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, mayıs ayından bu yana devam eden kazılarda özellikle güney, batı ve doğu yönlerinde eş zamanlı çalışmalar yapıldığını belirtti.

kazilarin-yapildigi-manastir.jpg
Kazıların yapıldığı manastır

Toparlak, “Kazılar sırasında çok önemli bir esere ulaştık. Özellikle Erken ve Geç Bizans dönemine ait olan bu mozaik, hem özgünlüğü hem de manastır içerisinde bulunması sebebiyle büyük bir heyecan yarattı. Bu alanda çalışmalarımız devam edecek. Önümüzdeki çalışmalar esnasında önemli eserleri de açığa çıkartacağız diye düşünüyorum" dedi.

il-kultur-ve-turizm-muduru-ugur-toparlak.jpg
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak

TURİSTİK ROTALAR İÇİN YENİ BİR KÜLTÜR VARLIĞI

Manastırın sahile yakın bir konumda bulunmasının turizm açısından büyük bir değer taşıdığını vurgulayan Toparlak, “Manastırın sekizgen şekli ve konumu, bu eserin turist rotaları için önemini artırıyor. Burada yeni bir turistik destinasyon oluşturacağız ve ve bundan sonra çıkartacağımız eserler bütün dünya ile paylaşacağız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

9847119.jpg

'KAZILAR BİZE YENİ UFUKLAR AÇACAKTIR'

Toparlak, bölgede daha önce yürütülen yol yapım çalışmaları sırasında lahit mezarlara ve içlerinde önemli eşyalara ulaşıldığını hatırlattı.

Kazı çalışmalarında mozaik parçaları ve dönemine ait önemli cam parçaları bulunduğunu aktaran Toparlak, "Şimdi manastır kazıyoruz ve bundan sonraki süreçte bahçesinde önemli eserlerin çıkacağını, özellikle sondaj çalışmalarımız esnasında önümüzdeki dönemde neler çıkabileceğini ve hangi dönemi ait olduğunu taahhütlendirecek kazılar olacak. Kazılar devam ettikçe de bize yeni ufuklar açacaktır" ifadelerine yer verdi.

9847120.jpg

'YENİ MEDENİYETLERLE KARŞILAŞMAK BİZİ MUTLU EDİYOR'

Kazı alanında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu belirten Toparlak, çalışmaların aralık ayına kadar süreceğini ve eserlerin Türkiye genelinde büyük merak uyandırdığını dile getirdi.

Şehrin tarihsel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmanın büyük bir memnuniyet yarattığını ifade eden Toparlak, “Ordu’da 3 ayrı noktada yürütülen kazılarda, yeni medeniyetlerle karşılaşmamız bizi mutlu ediyor” dedi.

9847118.jpg

'KAZILAR ARALIKSIZ VE KOORDİNELİ ŞEKİLDE DEVAM EDECEK'

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Aziz Konstantin ve Helena Manastırı’nda bulunan mozaiklerin, bölgenin tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

belediye-baskani-ibrahim-etem-kibar.jpg
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar

Kibar, "Bu bölgenin tarihinin ortaya çıkması açısından çok önemli ve kıymetli olduğuna inanıyorum. Gerekli kazı çalışmaları aralıksız ve koordineli bir şekilde devam edecek. Kış ayında da devam edebilmesi için gerekli izinleri almaya çalışıyoruz. Önlemlerini de alıp buradaki kazı çalışmalarını devam ettirerek, Fatsa’nın tarihinin gün yüzüne çıkması noktasında, ilçemiz tarihinin hangi günlere dayandığını ve ne değerleri olduğuna yönelik de çalışmalarımızı devam ettireceğiz" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN