Dünyanın en popüler dijital film platformu Netflix, Atatürk'ün "Türk halkına izletilmesin" dediği filmi yayına sokarak çarpıcı bir karara imza atmıştı. Netflix'in bu kararı bazı kullanıcılar tarafından tepkiyle karşılanırken Atatürk'ün "Türk halkına izletilmesin" dediği film, Netflix'te izlenme rekorları kırdı.
ABD merkezli online dizi ve film platformu Netflix'te 29 Eylül 2022'de yayınlanan 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi Netflix'te tüm zamanlarda en çok izlenen 20 filmden biri oldu. 52 milyon 100 bin görüntülenme alan film izlenme rekorlarını adeta altüst etti.
Netflix'te tüm zamanların en çok izlenen filmleri arasında yer alan tarihi yapım hakkında çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk olarak 1930 yılında yılında izleyiciyle buluşan filmi 'sakıncalı' bulduğu öğrenildi.
Alman yazar Erich Maria Remarque'ın 1929 tarihli 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' adlı romanı, 92 yıl aradan sonra ikinci kez filme uyarlanarak Netflix'te 29 Eylül 2022'de izleyiciyle buluştu.
İlk olarak 1930 yılında filme uyarlanan tarihi roman, "En İyi Yapım" ve "En İyi Yönetmen Akademi" Ödüllerini kazanan ilk film olarak tarihe geçmişti. Filmin ilk uyarlaması ayrıca 1997'de Amerikan Film Enstitüsü'nün "ilk 100 Yıl...100 Film" listesinde de yer almıştı.
TÜM ZAMANLARIN EN ÇOK İZLENEN FİLMLERİNDEN BİRİ OLDU
Film, Netflix'te yayınlandığı günden bu yana kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görerek izlenme rekorları kırdı. 29 Eylül 2022'de yayınlanan film, Netfllix'te 52 milyon 100 bin görüntülenme alarak tüm zamanların en çok izlenen 20 filminden biri oldu.
Sosyal medya kullanıcıları, ikinci kez filme uyarlanan tarihi roman hakkında araştırmalarda bulunurken tarihi yapım hakkında ortaya çıkan gerçek herkesi hayretler içerisinde bıraktı. Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk olarak 1930 yılında yılında izleyiciyle buluşan filmi 'sakıncalı' bulduğu ve söz konusu filmin yayınlanmasını istemediği ortaya çıktı.
ATATÜRK FİLMİ 'SAKINCALI' BULDU
Ekşi Şeyler adlı sitede yer alan yazıya göre; Tarihi film, Cumhuriyet'in ilk yıllarında siyasete şekil verdi. Yazıda, filmin savaş karşıtı yapısı, dönemin Alman ve Türk siyasi hayatının ve Türk- Alman ikili ilişkilerinin bir özeti olduğu vurgulandı.
Yazıda ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yapımı filmi İstanbul Elhamra sinemasında izlediği belirtilirken militarist söylemi eleştiren film, Nazilerin karşı çıkmasına rağmen Almanya'da gösterime girdiği kaydedildi.
Söz konusu bu durumun bazı tepkilere neden olduğu da belirtilirken dönemin Cumhuriyet Gazetesi'nde "milliyetçi sosyalistlerin şiddetle faaliyete geçmiş olmaları nedeniyle film gösterimden kaldırıldı. salonlarda büyük gürültüler yaptılar ve dışarıdan getirdikleri yüzlerce beyaz sıçanı salona bıraktılar. bu yaşananlardan sonra hükümet için geri adım atmaktan başka çare kalmamıştır." ifadelerine yer verildiği belirtildi.
Film yapımcısı Kemal Seden'in söz konusu filmi Türkiye'ye getirdiği kaydedilirken Mustafa Kemal Atatürk'e filmin özel gösteriminin de kendisinin yaptığı belirtildi.
Filmi Türkiye'ye getiren isim olan yapımcı Kemal Seden'in henüz sansür kurulundan onay süreci devam ederken söz konusu filmi Atatürk'e izlettirdiği ve Atatürk'ün de filmi çok beğendiği ancak filmi oldukça gerçekçi bulduğu bu nedenle de filmin Türkiye'de gösterilmesinin sakıncalığı olabileceğini söylediği kaydedildi.
ATATÜRK "TÜRK HALKINA GÖSTERİLMESİ İÇİN HENÜZ ERKEN" DEDİ
Atatürk'ün, dönemin Dahiliye Vekili Şükrü Kaya'ya filmi çok beğendiğini dile getirdiği belirtildi. Ayrıca söz konusu filmin savaşın getirdiği felaketleri en iyi biçimde anlatan bir belge niteliği taşıdığını da söylediği ifade edildi. Fakat savaştan yeni çıkmış Türk halkına bu filmin gösterilmesini sakıncalı bulduğunu, filmin Türk halkına gösterilmesi için vaktin henüz erken olduğunu da söylediği kaydedildi.
Yazıda, Atatürk'ün, Netflix'te izlenme rekorları kıran film hakkındaki düşüncelerinin Kemal Seden'in filmi gösterime sokma düşüncesini etkilediği belirtildi. Öte yandan diplomatik kriz çıkmaması için sansür kurulunun filme izin vermeyeceği bilinmektedir. Almanya söz konusu filmi kendi ülkesinde yasaklayınca Türkiye'de filmi gösterime sokmama kararı almıştı.
BAZI KULLANICILAR ELEŞTİRDİ
Bazı sosyal medya kullanıcıları Ekşi Şeyler adlı sitede yer alan yazı sonrasında söz konusu filmin Türkiye'de gösterimde girmesini eleştirirken bazıları da filmin ikinci kez vizyona girmesini eleştirdi.
BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK KONUSU
Film, Birinci Dünya Savaşı'nda Batı Cephesi'nde savaşan genç bir Alman askerinin sürükleyici öyküsünü anlatıyor.
Paul ve silah arkadaşları, savaşın ilk baştaki coşkusunun siperlerde hayatları ve birbirleri için savaştıkça nasıl çaresizliğe ve korkuya dönüştüğünü ilk elden deneyimliyor
KAYNAKÇA
1- Özuyar, A., (2021), Gazi'nin Sineması, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul
2-Seyler.eksisozluk.com "Atatürk'ün Sinemada İzleyip, "Türk Halkına İzletmesi Sakıncalı Olabilir" Dediği Film". Erişim: 4 Kasım 2022