Sinemalarda biri yabancı 6 yeni film vizyonda. Filmlerde bu yıl Avrupa Kurgu Ödüllerinde ‘En İyi Kurgu’ seçilen, Antalya Film Festivali’nde 9 ödül birden alan ‘Kurak Günler’ öne çıkıyor. Emin Alper’in yazıp yönettiği film, kuraklık sorunuyla mücadele eden bir kasabaya yerleşen bir savcının adalet arayışını beyazperdeye taşıyor. Kültür Bakanlığı ile gerilim yaşayan film, vizyon arifesinde bakanlığın verdiği desteği faiziyle geri istemesiyle de yeniden gündeme oturdu.
Türkiye’de sinema salonlarında bugün biri yabancı 6 film vizyona giriyor. Yerli yapımlarda Avrupa’nın Oscarları olarak bilinen Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Kurgu ödülünü kazanan, yönetmen Emin Alper’in ‘Kurak Günler’ filmi öne çıkıyor. Dünya prömiyeri 75. Cannes Film Festivali’nin ‘Belirli Bir Bakış’ (‘Un Certain Regard’) bölümünde gerçekleşen, Türkiye prömiyeri ise 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapan ‘Kurak Günler’ Antalya’dan En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik başta olmak üzere toplam 9 ödülle dönmüş, 33. Ankara Film Festivali’nden de En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu ödüllerini almıştı.
Son olarak Suç ve Ceza Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü ve Seyirci Ödülü alan film, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim ve avukat oğlu Şahin, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu alıyor. Filmin senaryosuna da imza atan yönetmen Alper’in dördüncü uzun metrajlı filmi olan ‘Kurak Günler’in başrollerini Selahattin Paşalı ve Ekin Koç paylaşırken, yardımcı rollerde Erol Babaoğlu, Erdem Şenocak, Selin Yeninci, Sinan Demirer, Nizam Namidar, Ali Seçkiner Alıcı ve Eylül Ersöz onlara eşlik ediyor.
Beyazperdede komedi filmi sevenleri de bu hafta iki yerli yapım bekliyor. Yönetmen Hakan Eser’in izleyicisine kahkaha tufanı vadeden ‘Her Şey Dahil’, dedelerinden kalan miras ile bir Ege koyu tapusu satın almaya çalışan kardeşlerin başından geçen komik olayları anlatıyor. Filmde Gürgen Öz, Gonca Vuslateri, Hakan Bilgin rol alıyor. Haftanın ikinci komedisi, Raşit Çelikezer’in yönettiği ‘Sil Baştan Kaynanam’ filminde de, iyi huylu bir gelin olan Ceylan’ın hafızasını kaybetmesiyle tuhaf davranışlar sergilemesini konu edinen hikayeyi Alper Saldıran, Algı Eke, Zeynep Eronat’ın oyunculukları ile izleyiciye aktarıyor. Dram türündeki ‘Elif Ana’ filmi de, geleceği önceden sezen bir kadının hayatına odaklanıyor.
Semir Aslanyürek ve Kazım Öz’ün yönetmen koltuğunda oturduğu dram türündeki filmde, Aliye Uzunatağan, Hülya Diken, Necmettin Çobanoğlu gibi oyuncular rol alıyor. Haftanın tek yabancı yapımı ‘Şeytanın Laneti’ (Hosts) filminin yönetmen ve senarist koltuğunda ise Adam Leader ve Richard Oakes yer alıyor. Korku türündeki film bir ailenin Noel gecesi komşularını yemeğe çağırmasını konu ediniyor. Fakat çağırdıkları kişi ailenin komşusu değil onun kılığına girmiş olan şeytani bir varlıktır. Aileye terör yaşatan bu varlık, ailenin gece boyunca hayal edemeyeceği olaylarla karşı karşıya kalmasına sebep oluyor.
Yönetmen Emin Alper
‘HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMAZ’
‘Kurak Günler’ filmi dün Kültür Bakanlığının, yönetmen Emin Alper’e verilen fonu ‘faiziyle’ geri istemesiyle Türkiye’nin gündemine oturdu. Alper, En İyi Yönetmen dahil 9 ödül aldığı Altın Portakal’da yaptığı ödül konuşmasında, hükümete yönelik “Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumu, burayı ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum” ifadeleriyle sert bir konuşmaya imza atmıştı. Bu konuşmasının ardından Alper’in destek aldıktan sonra senaryoyu değiştirdiğini ve filminde LGBTİ+ propagandası yaptığını öne süren haberler gündeme gelmişti. Alper, dün bakanlığın verdiği desteği faiziyle geri istemesinin ardından sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla bakanlığın açık bir sansür süreci işlettiğini iddia ederek, “Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez” dedi. Ardından “Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslarası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur” ifadelerini kullanan Alper, destek için sinemaseverleri vizyondaki filmi izlemeye davet etti.
ÇOCUKLARA YERLİ ANİMASYON
Anadolu’nun sevilen kahramanlarından Nasreddin Hoca’nın dostlarıyla çıktığı macera dolu yolculuğa işleyen ‘Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu’ animasyon filmi de bugün vizyonda. TRT Çocuk’un sevilen çizgi dizisi ‘Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu’nun devamı niteliğindeki TRT ortak yapımı 76 dakikalık animasyon filmin yönetmen koltuğunda Nurullah Yenihan oturuyor. Siyah Martı’nın yapımcılığını üstlendiği animasyon, gizlice bir ağaç eve girerek geçmişe giden iki hazine avcısının hikâyesini konu ediniyor. Hazine avcılarının geçmişe gittiğini öğrenen Nasreddin Hoca ise çocuklarla birlikte geçmişe gidip, hapishaneye girmiş olan hazine avcılarını ait oldukları zaman dilimine geri getiriyorlar. Fakat geri geldiklerinde dünyayı tamamen değişmiş bir şekilde buluyorlar. Bunun üzerine Nasreddin Hoca ve çocuklar her şeyi düzeltmek için tekrardan maceralı bir zaman yolculuğuna çıkmak zorunda kalıyorlar.