Filistin filmlerini yayından kaldıran dijital platforma tepkiler çığ gibi: İsrail’e boykot listesinin yeni logosu Netflix

Filistin filmlerini yayından kaldıran dijital platforma tepkiler çığ gibi: İsrail’e boykot listesinin yeni logosu Netflix

‘Filistin Hikayeleri’ dizisindeki filmleri kaldıran Netflix dünya çapında tepkilerin odağında. Platform, filmleri ‘standart lisans uygulamaları’ kapsamında kaldırdığını iddia etse, kullanıcılar İsrail lobisine boyun eğdiğinde hemfikir. Aboneliğin ‘Filistin’in silinmesine’ maddi destek anlamına geldiği görüşünde birleşen Türkiye dahil dünyanın dört bir yanından onbinlerce kullanıcı şimdi Filistinlilerle dayanışmak amacıyla aboneliğini iptal ederek Netflix’e boykot çağrısında bulunuyor.

SALİHA SULTAN

Siyonist lobinin baskısı sonucu ‘Filistin Hikayeleri’ dizisinde yer alan filmleri kaldıran dijital yayın devi Netflix dünya çapında tepkiyle karşı karşıya. Merkezi Kaliforniya’da bulunan Netflix, tepkilerin ardından filmleri kaldırmanın ‘standart lisans uygulamalarının’ bir parçası olduğunu iddia etse de Filistin yanlısı kullanıcıları bu açıklamaya ikna olmadı. Karara tepki gösterenlerin sosyal medyadaki yorumlarında Filistin anlatılarını ve deneyimlerini konu alan en az 24 filmin yayın hizmetinden kaldırılması, platformda Filistinli temsilinin eksikliği, İsrail lobisine boyun eğme anlamına geldiği görüşü öne çıktı.

Netflix kullanıcıları şimdi, hem Gazze’de bir yılı aşkın bir süredir devam eden İsrail katliamlarını protesto etmek hem Filistinlilerle dayanışmayı ifade etmek amacıyla aboneliklerini bir bir iptal ediyor. Netflix aboneliğini sürdürmenin ‘Filistin’in silinmesine’ maddi destek anlamına geldiğini savunan birçok eski Netflix kullanıcısı, platformunun zaten ezilen Filistinlilerin ötekileştirilmesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Pandemi sürecinden beri aboneleri çığ gibi büyüyen dev şirket, Filistin filmlerini yeniden yüklemediği takdirde kullanıcılarının gözünde artık Gazze’ye yönelik Amerikan destekli İsrail soykırımının suç ortağı.

TÜRK KULLANICILAR DA ABONELİĞİNİ İPTAL EDİYOR: Netflix’in filmleri kaldırdığı The Intercept’in çeşitli ülkelerin IP adreslerini kullanarak yaptığı araştırma ile ortaya çıktı. Ardından aktivistler, Netflix’in sildiği Filistin filmlerini geri yüklemesini talep eden imza kampanyaları başlattı. Savaş karşıtı grup Code Pink, X’te yayımlanan bir dilekçede, “Hikaye anlatıcılığı, Filistin tarihini canlı tutmanın önemli bir parçasıdır. Netflix, Filistinlilerin hikayelerini ve bakış açılarını popüler kültürden kelimenin tam anlamıyla siliyor” ifadelerini kullandı. Dilekçede, Netflix’in Filistin filmlerini silmesinin, Gazze’de iki milyondan fazla Filistinlinin İsrail rejimi tarafından ABD yapımı bombalarla soykırıma maruz bırakıldığı bir dönemde Filistinlilerin seslerini kısmak anlamına geldiği uyarısı yapıldı.

Freedom Forward da dahil olmak üzere 30 Filistin yanlısı örgütün ortak yayınladığı bir mektupta da filmlerin yeniden yayınlanması çağrısında bulunuldu. Mektupta, “Netflix’in Filistinlilerin seslerini silme girişimi, Batılı medya şirketlerinin Filistinlilerin bakış açılarını ve anlatılarını on yıllardır bastırmaya devam etmesi sonrasında gerçekleşti” ifadeleri yer aldı. Netflix’e karşı dünya çapında yükselen boykot çağrılarına Türkiye’deki kullanıcılar da katıldı, birçok kişi aboneliğini iptal etmeye başladı. Güncel abone sayısı geçen ay dünya çapında 282,72 milyon olarak kayıtlara geçen, Türkiye’de tahmini 4 milyondan fazla abonesi bulunan Netflix’in Filistin boykotundan etkilenip etkilenmeyeceği ise merak konusu.

HALBUKİ DAHA İKİ YIL ÖNCE TEPKİLERE DİRENMİŞTİ

Netflix’in 2021’de ‘Filistin Hikayeleri’ koleksiyonunu tanıtmasının hemen ardından, filmler ABD’deki nüfuz tüccarı Siyonist lobinin güçlü muhalefetiyle karşı karşıya kalmıştı. Times of Israel gazetesi, o dönem İsrailli aşırı sağcı gözlemci Im Tirtzu’nun koleksiyona yönelik eleştirilerini dile getirdiğini ve koleksiyonda yer alan 19 yönetmenden 16’sının İsrail’e karşı başlatılan Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketini desteklediğini iddia ettiğini bildirmişti. Netflix o dönemde ‘Sanatsal özgürlüğe inandığını ve dünyanın dört bir yanından özgün hikaye anlatıcılığına sürekli yatırım yaptığını’ belirterek filmleri izleyicilerin beğenisine sunmuştu. İsrail yönetimi de 2022’de Netflix’in yönetmen Darin J. Sallam’ın 1948’de İsrail askerlerinin Filistinli bir aileyi öldürmesini anlattığı ‘Farha’ filmini yayınlamasına tepki göstermişti. Netflix o dönem tepkiye rağmen filmi yayından kaldırmamıştı.

FİLİSTİNLİLERİ TERÖRİST GİBİ GÖSTEREN DİZİ İSE YAYINDA

Netflix, Ekim 2021’de Arap ve Müslüman dünyasından ünlü film yapımcılarının yeteneklerini sergileyen ve izleyicilere bölgenin zengin ve çeşitli hikayelerine bir bakış sunan, özenle seçilmiş bir film seçkisi olan ‘Filistin Hikayeleri’ koleksiyonunu yayınladı. Netflix’in o dönemki duyurusunda, “Bu koleksiyon, Netflix’in Arap dünyasından hikayelere yatırım yapmaya devam etmesiyle birlikte Arap film endüstrisinin yaratıcılığına ve tutkusuna bir övgüdür” ifadeleri yer alıyordu. Başlangıçta 32 filmden oluşması planlanan koleksiyona zamanla daha fazla film eklenmesi planlanıyordu. Ancak 14 Ekim tarihi itibarıyla Netflix’in ‘Filistin Hikayeleri’ koleksiyonundaki neredeyse tüm filmler kaldırıldı. ABD’deki yayıncıların izleyebileceği tek film kaldı: Lina Al Abed’in 2019 yapımı belgeseli olan, yönetmenin babasının 1987’de ortadan kayboluşunun izini sürdüğü ‘İbrahim: Tanımlanacak Bir Kader’ filmi. Öte yandan İsrail propagandası içeren ve Filistinlileri terörist gibi gösteren ‘Frauda’ dizisi bütün ülkelerde yayınlanmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN