Evrim tartışmalarının Türkiye’deki politik ve kültürel yolculuğu

Evrim tartışmalarının Türkiye’deki politik ve kültürel yolculuğu

Sosyolog Dr. Alper Bilgili’nin ‘Darwin ve Osmanlılar’ kitabı Timaş Yayınları etiketiyle rafta. Dr. Bilgili, günümüzde devam eden evrim tartışmalarına Türklerin 19. yüzyılda Darwin ve evrim teorisini nasıl karşıladığından, Osmanlı entelektüellerinin evrim teorisine hangi anlamları yüklediklerine, ona nasıl bir misyon atfettiklerine uzanan bir perspektiften ışık tutuyor.

Princeton Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Şükrü Hanioğlu, kitap hakkında şunları söylüyor: “Dr. Alper Bilgili’nin bilim tarihi yazılarının derlendiği Darwin ve Osmanlılar kitabı; basmakalıp, sığ ve mekanik klişeler etrafında tartışılan konularda derinlikli araştırmaya dayanan tahlil ve yorumlar yapmaktadır. Bu kıymetli, entelektüel bilim tarihi çalışması ‘İslâm düşüncesinin evrim kuramına yaklaşımı’, ‘Darwin’in Türkleri değerlendirmesi’ ve ‘Galileo’nun din-bilim çatışmasındaki yeri’ benzeri konularda yaygın kabul gören basmakalıp yorumları sorgulamakla kalmayarak tarih ve toplumsal gelişmeyi tarihselci, teleolojik ve mekanik şablonlarla açıklamaya çalışan Türk bilimciliğinin olguları bağlamlarından çıkararak araçsallaştırdığını da ortaya koymaktadır.”

Sosyolog Dr. Alper Bilgili’nin ‘Darwin’in ve evrim tartışmalarının Türkiye’deki politik ve kültürel yolculuğu’na odaklandığı ‘Darwin ve Osmanlılar’ kitabı Timaş Yayınları etiketiyle rafta. Kitapta, günümüzde ilgi çekmeye devam eden evrim tartışmalarına ışık tutan bilim tarihi yazılarını bir araya getiren Dr. Bilgili, tarihte evrim, biyoloji dışı bağlamlarda nasıl tartışılmıştı sorusundan yola çıkıyor.

screenshot-7.jpg

Türklerin 19. yüzyılda Darwin ve evrim teorisini nasıl karşıladığından, Osmanlı entelektüellerinin evrim teorisine hangi anlamları yüklediklerine, ona nasıl bir misyon atfettiklerine uzanan Dr. Bilgili, Darwin’in Osmanlılar ve Türklerle ilgili düşüncelerini de kaleme alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasında İngiliz doğa bilimcinin rolü var mıydı? Darwin ve fikirleri Viktoryen İngiltere’de ne tür bir etki bıraktı? Galileo neden Kilise ile ters düştü? Kilise bilimle ilgili konularda sadece dinî motivasyonlarla mı hareket ediyordu? Nazım Hikmet’in şiirlerinde siyaset, bilim ve teknoloji nasıl buluştu? Popüler bilim çalışmalarına ilgi duyan güçlü bir okur kitlesine sahip yazar Bilgili, hem ulusal hem de uluslararası alanda, bilim dünyasındaki çalışmalarıyla saygı kazanmış önemli bir akademisyen. Bu kitap da diğer kitapları gibi bilimi popülerleştirme ve geniş kitlelere anlatma adına oldukça başarılı bir örnek sunuyor.

Popüler kültürde pek tartışmaya açılmayan başlıkları ele alıyor. Kitap popüler bilim, bilim tarihi ve sosyal bilimler başlıklarında yayınevi için de öne çıkan bir çalışma.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN