Cumhuriyet ve müzik ilişkisinin ideolojik arka planı

Cumhuriyet ve  müzik ilişkisinin ideolojik arka planı

Melih Duygulu’nun ‘Cumhuriyet ve Müzik’ çalışması Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle rafta.

SALİHA SULTAN

Akademisyen ve etnomüzikolog Duygulu, Cumhuriyetin kültür politikalarını geniş bir perspektiften ele aldığı çalışmasında, yüz yıllık süreçteki müzik ve sanat akımlarını, türleri, kurumları, müzik sektörünü ve zamanına damga vuran sanatçıların çalışmalarını inceliyor ve toplumsal sonuçlarını ortaya koyuyor. Üç bölümlük kitabın ilk bölümünde Cumhuriyet ve müzik ilişkisinin ideolojik ve politik arka planı, müzik reformları, müziğin kültürel kodları ve müzikal dönemler ele alınıyor. İkinci bölümünde kurumlar, kadrolar, topluluklar, müzik türleri ve derlemeler, Cumhuriyet felsefesinin temel nitelikleri işleniyor. Üçüncü bölümde ise 1923’ten itibaren onar yıllık periyotlarla yaşanan tüm gelişmeleri, yetişen sanatçıları, ekolleri ve devlet ile piyasanın müzik tutumlarına odaklanılıyor.

screenshot-11.jpg

BUZZATİ'DEN YAŞAMIN ANLAMINI DÜŞÜNDÜREN ÖYKÜLER

İtalyan yazar Dino Buzzati’nin ‘Altmış Öykü’sü Timaş Yayınları Edebiyat Kitaplığı serisinden çıktı. Esma Fethiye Güçlü’nün İtalyanca aslından Türkçeye aktardığı kitap Buzzati’nin hikâyecilikteki yetkinliğini kanıtlar nitelikte. ‘Altmış Öykü’deki metinler okuruna Buzzati’nin masalsı ve gizemli dünyasına kısa bir bakış sunuyor. Gündelik hayatın birer yansıması olan bu öykülerde olay örgüsü aniden canlanıyor, atmosfer gerçeküstü bir hal alıyor ve şaşırtıcı olaylar gerçekleşiyor. Buzzati her zaman olduğu gibi insanlık hallerine odaklanıyor; varoluşun gizemi, insanın kader karşısındaki huzursuzluğu, ölüm, yalnızlık, hastalık gibi motifleri karanlık ormanlarla, bilinmez şehirlerle, ıssız dağlarla buluşturuyor, okuruna yaşamın anlamını düşündürecek öyküler sunuyor.

screenshot-12.jpg

BİLİNCİN SANATA AKTARIMINA PSİKANALİTİK BİR İNCELEME

Bella Habip’in 2018-2023 yılları arasında seminer, konferans, makale, panel gibi vesilelerle kaleme aldığı metinlerinin derlendiği ‘Psikanalitik İncelemeler’ kitabı Yapı Kredi Yayınları Cogito dizisinden çıktı. Habip’in kitabında her biri farklı temalara işaret etse de hepsi konusuna psikanalizin klinik bakış açısından yaklaşan 14 makale, ‘Sanat ve Edebiyat’ ve ‘Toplumsalın Klinikteki İzdüşümleri’ adlı iki bölümde toplandı. Habip makalelerde Freud’un ve Freud sonrası psikanalistlerin psikanaliz kavramlarını çalıştırarak onları klinikte nasıl canlı tuttuğunu gözler önüne seriyor. Bilinç dışının işleyişini ve yaşamın farklı alanlarındaki çeşitli tezahürlerini ele alan metinler klinik bakış açısının sanatta, edebiyatta, gündelik hayatta ve toplumsal hayatta da anlam kazandığını göstermeyi hedefliyor..

screenshot-13.jpg

ET YEMENİN YASAKLANDIĞI BİR GELECEK NASIL OLURDU?

İnkılâp Kitabevi çatısı altında yayın hayatına devam eden Sayfa6, yazar Mehmet Mollaosmanoğlu’nin kusursuz kurgusuyla nefes kesen ‘Veganlar’ romanını okurla buluşturdu. Romanında distopik çerçevesiyle 50 yıl sonranın Türkiye’sini ele alan yazar, okurun zihnine gelecekten kalıcı bir iz bırakıyor. Alışık olduğumuz distopik kurgulardan oldukça farklı olan romanında, gündemimizde de yoğun olarak yer edinen et ve hayvan ürünleri tüketimini konu alan benzersiz bir kurguya imza atarak, et ve hayvan ürünleri tüketiminin yasaklandığı, çevreci iktidarların yönetime geldiği bir gelecek tasvir ediyor. Bgelecekte, siyasi/sosyal yaşamın değişmesiyle aslında hiçbir şeyin değişmediği, geçmişte olduğu gibi iktidarların yeni kullanışlı sopasının ‘çevre’ olduğu, sosyal çürümenin ve uçurumların sıradan halk üzerindeki ezici etkisinin artarak sürdüğüne dikkat çekerek, okurlarına çevre ve iktidar ilişkisini sorgulama fırsatı veriyor.

screenshot-14.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN