Çölde baharat savaşı geri döndü

Çölde baharat savaşı geri döndü

Sinemalarda ikisi yerli 9 film vizyonda. Filmlerde başrollerini Timothée Chalamet ve Zendaya’nın paylaştığı ‘Dune’nin ikinci bölümü öne çıkıyor. İlkiyle 2021’de pandemi mağduru sinema salonlarına can suyu olan filmin yeni bölümünün de izleyiciye salonlara çekmesi bekleniyor. Yerli yapımlarda ise sanatçının eşi Gülten Kaya’nın itirazıyla gündeme gelen ‘Son Şarkı: Ahmet’in Türküsü’ öne çıkıyor. Film, 24 yıl önce sürgünde vefat eden sanatçıyı kimlerin hedef aldığı sorusunun peşine düşüyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün ikisi yerli 9 film vizyona giriyor. Vizyonda başrollerini Timothée Chalamet ve Zendaya’nın paylaştığı ‘Dune’ filminin ikincisi öne çıkıyor. Yönetmen Denis Villeneuve’nin 2021 yılında beyazperdeye uyarlanan Amerikalı yazar Frank Herbert’in Dune evreninin ilk filmi pandeminin ardından gişede rekor kıran ilk yapım olmuştu. devam filmi ‘Dune: Bölüm İki’ şimdiden geleceğin kült filmleri arasına girmeye aday gösteriliyor.

Yönetmen Villeneuve’nin ‘ekipçe bir deney yapmak istemiştik’ itirafı ile bilim kurgu tutkunlarını bir kez daha heyecanlandıran filmde genç bir asilzade olan Paul Atreides’in (Chalamet) hikayesi devam ediyor. İlk filmde, Paul ve ailesi, evrenin en değerli ve önemli kaynağı olan ‘baharat’ın bulunduğu Arrakis adlı çöl gezegenine gönderilmişti. Ancak aile, gezegenin yerlisi olan ve Fremenler olarak bilinen halkın direnişi ve evrenin en güçlü ailesi olan Harkonnenler’in hainliği sonucu iktidarlarını kaybetmişti.

İkinci bölümde, Paul’un Fremenler arasında bir lider olarak yükselişi ve Harkonnenler’e karşı direnişi odak noktası oluyor. Paul’un gelişen yetenekleri ve onun kaderi üzerinde duruluyor. Karmaşık politik çatışmalar, aile bağları, iktidar hırsını izleyiciye aktaran film, baharatın sadece bir kaynak olmanın ötesinde, evreni şekillendiren bir güç olduğuna odaklanıyor.

SENDEN BAŞKA: Başrollerinde Sydney Sweeney ve Glen Powell’ın yer aldığı film, mükemmel başlayan bir ilk buluşmadan sonra birbirlerinden buz gibi soğuyan Bea ve Ben’in kendilerini beklenmedik bir şekilde Avustralya’da bir düğünde bulmalarını konu alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Will Gluck oturuyor.

İKİ NEHİR ARASINDA: Berfi Dicle Öğüt’ün yönettiği ve Mimar Mehmet Konuralp ile Jonathan Arch’ın oynadığı belgesel film İki Nehir Arasında, 1. Dünya Savaşı’nda Irak cephesinde esir düşmüş Türk ve İngiliz askerlerinin yaşadıklarını anlatıyor.

kar02-saskin.jpg

Şaşkın Damat

ŞAŞKIN DAMAT: Mısırlı yönetmen Rami Imam’ın komedi filmi Şaşkın Damat, soy krizi nedeniyle başı derde giren bir doktor ve bu nedenle aileler arasında ortaya çıkan sorunları konu ediniyor.

DERİN TEHLİKE: Scott Chambers ve Becca Hirani’nin yönettiği Derin Tehlike, ailesini bir köpek balığı saldırısında kaybeden genç bir kadının hikayesini odağına alıyor.

SEVGİLİ DAVID: Augustus Prew, Justin Long ve Andrea Bang’ın rol aldığı John McPhail’in filmi Sevgili David korku tutkunlarının ilgisini çekecek. Film, çocuk görünümlü şeytani bir varlığın David adındaki bir adama musallat olması ve sonrasında yaşanan olaylar etrafında dönüyor.

kar02-teddy.jpg

Ayı Teddy’nin Maceraları

ÇOCUKLARA İKİ ANİMASYON: Dong Long ve Nigel W. Tierney’in sinemaya uyarladığı Çin yapımı Altın Gaga ve Macera Çetesi içgüdülerinin peşinden giden ve uçmayı öğrenen Altıngaga’nın, bazı sırları çözmek için kız kardeşiyle Kuşlar Şehri’ne gitmeye karar vermesini ve şehri kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Norveçli yönetmen Andrea Eckerbom’un filmi Ayı Teddy’nin Maceraları çocuk izleyicilerin ilgisini çekmeye aday.

kar02-dikkutu.jpg

Son Şarkı: Ahmet’in Türküsü’

İKİNCİ AHMET KAYA FİLMİ BEYAZPERDEDE

Yerli yapımlarda müzik dünyasının unutulmaz isimlerinden olan, 24 yıl önce sürgünde bulunduğu yurt dışında hayatını kaybeden Ahmet Kaya’nın hikayesini ikinci kez beyazperdeye taşıyan ‘Son Şarkı: Ahmet’in Türküsü’ filmi öne çıkıyor. Sanatçının vatana dönüş hikayesini beyaz perdeye yansıtan filmde, müzik kariyerinin yanı sıra toplum üzerindeki etkisine de değiniliyor. Film, “Kimler Ahmet Kaya’yı hedef aldı”, “Neden Ahmet Kaya”, “Ahmet Kaya Paris’te neler yaşadı” gibi pek çok soru cevaplandırılıyor.

Kudret Sabancı’nın yönettiği filmin senaryosu Elgün ve Savaş Korkmaz tarafından yazıldı. Filmde Ahmet Kaya’yı Celil Nalçakan canlandırıyor. Öte yandan sanatçının eşi Gülten Kaya filme dava açmış ve desteklemediklerini açıklamıştı. Gülten Kaya, 2019’da vizyona giren Gani Rüzgar Şavata’nın ‘İki Gözüm Ahmet’ filmini de desteklememiş, yine dava açmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN