Ömrünü Türk dünyasında kültürel ilişkilerin gelişmesine adayan, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu 58 yaşında vefat etti. Türk Dünyası Gençlik Kurultaylarının, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü’nün mimarı olan Ömeroğlu, Mart 1997’de yayımlanan ‘Tatarlar ve Tataristan’ isimli kitabı ile de Tatar halkının acılarının duyulmasına ve edebiyat dünyasına taşınmasına da katkı sağladı. Ömeroğlu, son yolculuğuna bugün Ankara’da uğurlanacak.
SALİHA SULTAN
Türk Dünyası arasındaki ilişkilerin güçlenmesineve kültürel diplomasiye sunduğu katkılarıyla tanınan Avrasya Yazarlar Birliği Kurucu Genel Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu Ankara’da vefat etti. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği öğrenilen Yakupoğlu’nun henüz 58 yaşındaki ölümü sevenlerini derinden üzdü. Dr. Ömeroğlu’nun vefat haberini Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadelerle duyurdu: “Kıymetli dostum, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ebedi âleme göç etti. Allah rahmet eylesin. Yakınları ve dostlarına sabır ve başsağlığı dilerim. Türk Dünyası edebiyatı ve kültürüne yaptığı hizmetler unutulmayacak. Ruhu şad, mekânı cennet olsun inşallah.” Ömeroğlu’nun ardından Türkiye’den ve Türk dünyasından birçok kurum başsağlığı mesajı yayınlarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da şu ifadeleri kullandı: “Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu’nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Edebiyattan akademik çalışmalara, yayıncılıktan kültürel diplomasiye Türk dünyasına sunduğu eşsiz katkılarla daima hatırlanacak olan Dr. Ömeroğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”
Dr. Ömeroğlu, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Türkiye dışında yaşayan Türk halklarıyla yakından ilgilenmeye başladı. Kardeş ülkeler arasında kültür bağı olmadan siyasi bağın yeterince güçlü olamayacağına inanan Ömeroğlu, bu doğrultuda çalışmalarına hız verdi. Yaşamı boyunca yurt içinde ve dışında birçok kurumda görev alan, Türkiye Yazarlar Birliği eski Genel Başkanlarından da olan Dr. Ömeroğlu, aynı zamanda Kardeş Kalemler dergisi ve Bengü Yayınları’nın yöneticiliğini yaptı, hayatını Türk dünyası arasındaki kültür ve edebiyat ilişkilerinin gelişmesine adadı.
16 COĞRAFYADAN GENÇLERİMİZİ BİR ARAYA GETİRDİ
Kültür bağının gençler üzerinden kurulursa kalıcı olacağına inanan Ömeroğlu, Bir grup arkadaşı ile birlikte hazırladıkları I. Türk Dünyası Gençlik Kamp ve Kurultayı projesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi ve ilk Gençlik Kurultayı 16-26 Ağustos 1993 tarihinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da 16 Türk devlet ve topluluğundan gençlik teşkilatlarının katılımıyla toplandı. Sonraki yıllarda Kırım, Kırgızistan, Başkurtistan, Kazakistan, Çuvaşistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde toplanan ve pek çok gencin hayatına dokunan bu kurultayların yürütme kurulu ve genel başkanlık görevlerini üstlendi. Ömeroğlu, Kasım 1993’de ise Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik ve Demokratik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Başmüşavirliğinde, müşavir olarak görevlendirildi.
EDEBİYAT DÜNYASINI KIRIM TATARLARI İLE TANIŞTIRDI
Mart 1997’de ‘Tatarlar ve Tataristan’ isimli kitabı yayımlanan Ömeroğlu, İngiliz diline de çevrilerek uluslararası pek çok kütüphanede yer alan bu kitabı ile Tatar halkının ve Tataristan’ın dünyada tanıtımına önemli katkılar yaptı. 2005’te Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenini Kırım’da düzenleyen Ömeroğlu, Türk Dünyasından şair ve yazarların Kırım Tatarlarının sorunları ile tanışmalarına ve Kırım’ın uluslararası tanıtımına önemli katkılar sağladı.
3 EKİM BAYRAMININ ARDINDAKİ İSİM
Birçok çalışmayı bir arada yürüten ve çalışkanlığı ile anılan Ömeroğlu, 2004 yılında başlayan Türk Dünyasından nevruz bayramı kutlamaları canlı yayını programının danışman ve sunuculuğunu üstlendi. 2006 yılında Türk dünyasından yazar ve şairleri bünyesinde toplayan Avrasya Yazarlar Birliği’ni kurdu ve Genel Başkanı oldu. Ömeroğlu ayrıca, Haziran 2007’de tanınmış bilim adamı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ile uluslararası bir Türkoloji dergisi olan Dil Araştırmaları Dergisinin yayınına başladı. Aralık 2007’de de İstanbul’da Kardeş Kalemler Dergisi etrafında Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresini topladı. Yazar, 3 Ekim 2009 tarihinde 9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nde imzalanan Anlaşmanın hemen ardından Kardeş Kalemler Dergisi’nde ‘3 Ekim Bayram Olsun’ başlıklı bir yazı yazdı. 2010’da İstanbul’da toplanan Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesinin ardından 3 Ekim tarihi ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü’ olarak ilan edildi. Ağustos 2017’de 16 ülkeden 65 genç yazarın katılımı ile ilk kez “Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşması” projesini yürüttü. Ömeroğlu, Türk dünyasının birliğine yönelik bu öncü çalışmaları nedeniyle Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Bulgaristan gibi birçok ülkede şeref madalyasına layık görüldü. Son olarak 2023’de Gönüllerde Birlik Vakfı verilen Muhsin Yazıcıoğlu Üstün Hizmet Ödülüne layık görülmüştü.
Ömeroğlu’nun cenazesi bugün Ankara’da Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde ikindiyi müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
‘BİR ARI GİBİ SESSİZCE HİZMET ETTİ’
Dr. Ömeroğlu’nun vefat haberinin ardından sosyal medyada başsağlığı mesajları art arda geldi:
İBRAHİM MARAŞ: Türk dünyasının kültürel birliği ve Türk aydınlarının birbirini tanımasına büyük emek verdi. Ruhu şad, mekanı cennet olsun inşallah.
MUHAMMET ENES KALA: Dr. Yakup Ömeroğlu hocamla Özbekistan’da birlikte güzel faaliyetlere iştirak etmiştik. Nezâket ve letâfet sâhibi birisiydi, dertliydi, zihninde Türk dünyâsı için çok kıymetli projeleri vardı. Göçünü toplayanlar kervanına katılmış, rahmet olsun, mekânı cennet olsun.
ALİ SALİ: Türk Dünyası edebiyatının ‘saka’sı Yakup Ömeroğlu kardeşimiz de ebedi yurdumuza göçenler kervanına katıldı. Perdenin öteki tarafına geçiverdi. Avrasya Yazarlar Birliği, Kardeş Kalemler dergisi, Bengü Yayınları’nı kurdu Türk Edebiyatı’na kazandırdı. Yakup kardeşimizi iyi bilirdik.
LEYLA ŞERİF EMİN: Yaz ortasında bu yaprak dökümü yakışmadı... Türk Dünyası bir değerini daha kaybetti. Türkçenin derdiyle dertlenendi, Balkanlar’da yaşayan tüm yazarlara değer verendi. Mekânı cennet olsun, ruhu şad olsun...
CEMAL KURNAZ: Dost bağında talan var, Bizi derde salan var. Mehmet Doğan’ın ardından şimdi de Yakup Ömeroğlu. O bir Yakup idi kendi halinde. Kibar, halim selim. Türkçenin hudutlarında bir arı gibi sessizce hizmet etti. Yakub’u kaybettik Kenan ilinde. Acımız büyük. Ruhu şad olsun.
EBUBEKİR KURBAN: Güzel Türk Yakup Ömeroğlu’na Allah’tan rahmet dilerim.
ABDUREŞİT ABDULHAMİT: Samimi bir Türk milliyetçisi, Doğu Türkistan davasının yılmaz savunucusu, Türk dünyasının çok değerli şahsiyeti Dostumuz, Kardeşimiz Dr. Yakup Ömeroğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun!
ALİ AKAR: Yakup Ömeroğlu, Türk dünyasının birliği için bir ömür yaşadı. Türk Dünyası Yazarlar Birliğini kurdu, dergiler yayımladı, tv programları yaptı... Sakin, uyumlu ve mütevazı bir dosttu... Durağı cennet olsun...
BİRLİK VE BERABERLİK İÇİN ÇABALADI
1966 yılında Çankırı’da doğan Ömeroğlu, Ankara Üniversitesinden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında sosyal ve kültürel etkinliklerin içinde aktif olarak yer aldı. Türk dünyasına yönelik ilk yazıları Türk Yurdu dergisi, Yeni Düşünce ve Gündüz gazetelerinde yayımlandı. Bu yazıları, çok sayıda hikaye takip etti. Ömeroğlu, eserlerini berrak bir Türkçe ile yazdı. İlk edebî eseri ‘Türkistan-Yesevî’nin Şehri Yesi’ye Dair’ kitabı 2003 yılında okuyucuyla buluştu. Bu kitapla Yakup Ömeroğlu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin Şehir Kitapları dalında yılın yazarı ödülünü aldı. Yazarın, bu kitabı esas alınarak hazırlanan aynı adlı radyo programı Türkiye’nin Sesi Radyosunda, 2006’da, 32 farklı dünya dilinde yayınlandı. Ömeroğlu, edebi çalışmalarının yanında radyo ve televizyon programları ile de geniş kitlelere Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin önemine dair fikirlerini duyurdu. Hazırladığı ve danışmalığını yaptığı Ziynet: Altın Silsile, Kültür - Sanat Avaz, Gönül Bağı, Asya’nın Kandilleri ve Dost Eli gibi çok sayıda program TRT AVAZ kanalı aracılığıyla Türk dünyasında beğeni ile izlendi.