Kripto para borsasında 2 milyar dolar vurgun yapıp kaçan Faruk Fatih Özer için kırmızı bülten çıkarıldı. Uzmanlar büyük tehlikeye işaret etti: Milyarların döndüğü alanda denetim yok. Yeni istismarlara karşı düzenleme yapılmalı.
ALİ YILDIRIM | KARAR
Thodex skandalının ardından 8 ildeki eş zamanlı operasyonlarda 62 kişi gözaltına alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu şirketin hesaplarına bloke koydu. Muhalefet ise ‘yeni kriptozedeler’ tehlikesine dikkat çekti. DEVA Partili İbrahim Çanakçı, milyarlarca doların işlem gördüğü alanda kapsamlı bir düzenleme bulunmadığını belirtti. CHP’li Çetin Osman Budak da “Kripto para piyasasında önleyici tedbirler alınması ve yasal boşluğun doldurulması için 1.5 yıl önce Meclis Komisyonu kurulmasını istedik ama nafile” tepkisini gösterdi.
2 milyar dolarlık vurgundan sonra gözler kripto para borsalarına çevrildi. Bu alanda hiçbir yaptırımın olmaması siyasilerin de dikkatini çekti. CHP İstanbul Milletvekilleri Meclis’e araştırma önergesi sunulmasını teklif etti. DEVA Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da Türkiye’de kripto paralarla ilgili oturmuş bir düzenleme ve denetim çerçevesi olmadığını söyledi.
Kaybeden TL ile birlikte vatandaşlar farklı yatırım kanalları ararken, dijital paralara yönelim arttı. 1 verip 10 alma isteğiyle birlikte vatandaşlar araştırıp soruşturmadan bulduğu ilk kripto para borsasına giriş yapıyor. Bir de bu alanda yaptırım olmayınca denetimin olmaması tepkilere neden oldu. Özellikle milyarların döndüğü bu alanda denetim sıfır, hal böyle olunca istismara da açık hale geliyor.
Geçtiğimiz günlerde sadece Türkiye’de değil tüm dünya da adından söz ettiren Thodex’e 19 Nisan’dan bu yana ulaşılamıyor. İstanbul Emniyeti Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gittiğini açıklarken, 391 bini aktif olmak üzere 700 bine yakın kullanıcısı bulunan Thodex’e ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatıldı. Thodex skandalının ardından 8 ildeki eş zamanlı operasyonlarda 62 kişi gözaltına alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu şirketin hesaplarına bloke koydu.
Muhalefet ise ‘yeni kriptozedeler’ tehlikesine dikkat çekti. Özer ise önceki gün yaptığı açıklamada “Ortaklık görüşmesi için gittim geri döneceğim” dedi. Türkiye 35’ten fazla kripto para borsası bulunuyor. Bu borsaların yönetimi ise tamamen sahiplerine ait ve istedikleri işlemleri yapabiliyorlar. Bu yüzden tosuncuk vakaları gibi dolandırıcılığa oldukça açık bir sistem. Bunun en yakın örneği ise 2 milyar dolarlık Thodex, vurgunu. İddialara göre yapılan bu hamle Türkiye’nin en büyük dolandırıcılık olayı olarak tarihe geçti.
Yerli kripto para alım satım platformu CEO’su Özgür Güneri, kripto para sektöründe yapılacak düzenlemelerin Türkiye’nin bu sektörde önemli oyunculardan biri olmasını sağlayacağını belirterek, bu doğrultuda yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi. Thodex ile ilgili de konuşan Güneri, şu anda net bilgiler olmadığını ifade ederek “2 milyar doların biraz abartı olduğunu düşünüyorum” dedi.
‘ZAYIF UYARI YERİNE SOMUT ADIM GEREKİYOR’
DEVA Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da Türkiye’de kripto paralarla ilgili oturmuş bir düzenleme ve denetim çerçevesi olmadığını söyledi. Çanakcı “Daha önce kripto varlıklara yatırım konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine’nin yapmış olduğu bazı uyarılar oldu ve bunlar çok zayıf uyarıdan ibaret kaldı.
Somut adımlar atılmadı. Nasıl bankacılık, banka dışı mali kuruluşlar, sermaye piyasaları, sigortacılık gibi alanlardaki kurumların faaliyetleri ile ilgili bir düzenleme ve denetleme çerçevesi söz konusu ise kripto varlıklarla ilgili de sağlam bir düzenlenme ve denetleme altyapısı kurmak gerekiyor” yorumunu yaptı.
DENETLENMİYOR, VATANDAŞIN GÜVENCESİ YOK
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 400 bine yakın kullanıcısı olan Thodex’te 2 milyar dolarlık bir tutarın “buharlaştığı” belirtildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vurgunu karşısında gereken yasal düzenlemelerin vakit kaybetmeden belirlenmesi ve hayata geçirilmesinin, Devletin güvenilirliği açısından zorunluluk haline geldiği vurgulanan gerekçede, Thodex gibi aracı şirketlerin denetlenmediği ve buralara para yatıran vatandaşların hiçbir güvencesi olmadığı ifade edildi. Tekin “Son örnekten anlaşılıyor ki Çiftlik Bank vurgunundan da bir ders çıkarılmamış” dedi.
‘31 MİLYON LİRASINA EL KOYULDU’
Adalet Bakanlığı, Arnavutluk’a kaçtığı tespit edilen Thodex’in sahibi Fatih Faruk Özer’in (27) kırmızı bültenle aranması ve iadesi için işlem başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü de Özer hakkında Interpol nezdinde işlemlerin başlatılıp, 23 Nisan 2021 tarihi saat 10.00 itibarıyla kırmızı bülten çıkarıldığını duyurdu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “(Thodex’in kurucu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer) Şahsın bankalardaki 31 milyon lirasına el konuldu” dedi. Pudra şekeri olayında sonra Fatih Özer’in de Süleyman Soylu ile fotoğrafı çıktı. Soylu sosyal medya üzerinden “İlgili şahısı tanımıyorum. Bir yakınımız vasıtasıyla 23 Aralık 2019’da, yazılımcı gençlere verdiğimiz randevuya eklemlenerek gelmiştir. Randevu listesinde ismi mevcut değildir ve sadece fotoğraf çekimi esnasında odaya alınmıştır” dedi.
Önceki günde Dış İşleri Bakaknı Mevlüt Çavuşoğlu, aynı karede yer aldığı Özer ile ilgili tanımadığını beyan etmişti.
‘1.5 YIL ÖNCE SÖYLEDİK AMA NAFİLE’
CHP’li Çetin Osman Budak “Kripto para piyasasında dikkatle ve önleyici tedbirler alınması ve yasal boşluğun acilen doldurulması maksadıyla 1.5 yıl önce Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedik ama nafile” yorumunu yaptı.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şöyle konuştu: “Ta o zaman ifade ettik. Bununla ilgili mutlaka düzenleme yapılması lazım. Herkesin başı boş bir biçimde bu şekilde şirket kurarak elektronik ortamda insanların beklentilerini sömürmemesi lazım demiştik. 3 yıl sonra bütün öngörülerimiz maalesef doğru çıktı.”