Son günlerde en çok duyduğumuz kelimeler arasında yer alan kayyum nedir ne anlama gelir? Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 28 belediyeye kayyum atandı. Peki herkesin merak ettiği kayyım ne anlama geliyor? Hangi belediyeler bu listede yer alıyor. İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi.
Vatandaşlarının en çok merak ettiği kurumlar arasında yer alan kayyum ne demek, ne anlama gelir sorularınızın yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Siz de yazımızdan konu hakkında ayrıntıları takip edebilir merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Bu sabah Türkiye güne atama haberleri ile uyandı. İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi. İşte tüm merak ettiğiniz detaylarla kayyum hakkında detaylı bilgi...
HANGİ BELEDİYELERE KAYYUM ATANDI?
En çok merak edilen sorulardan biriside 28 belediyenin hangisi olduğu oldu. Yazımızda yer alan görselden kayyum atanan belediyeleri bulabilirsiniz. Kayyum atanan belediyeler arasında Batman ve Hakkari'nin de olduğu belirtiliyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesi, Ağrı'nın Diyadin ilçesi, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinin de kayyum atanan belediyeler arasında olduğu öğrenildi. İşte kayyum atanan belediyeler
KAYYUM NEDİR?
Kayyum kelimesi hukuki karşılığında “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” demektir. Kayyum, genellikle usulsüzlüğe karışan kurumlara veya şirketlere devletin el koymasının ardından atadığı yöneticiye denmektedir. Fakat vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini hem mal varlığını gözetlemek ve yönetmek, gerekirse de hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atadığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek ve mal varlığını yönetmek için görevlendirilmektedir.
KAYYUM NASIL ATANIR?
Kayyım olarak da bilinen kişi yani kayyum, bazı durumların oluşmasının ardından mahkemelerce atanıyor. Kayyum olarak mahkemelerce atanan kişiler, kendisine verilen yetki ve görevler kapsamında çalışırlar. Şayet uzun bir süre kendisinden haber alınmayan birisi olursa, geriye kalan mallarının kimse tarafından yönetilmemesi durumunda da, söz konusu malların yönetimi için kayyum atanabilmektedir. Bu durum Türk Medeni Kanunu’nda detaylı olarak belirlenmiş ve açıklanmıştır.
Bunun haricinde mal sahibi malını yönetemeyecek durumdaysa ve mallarını yönetmesi için herhangi vekil tayin etmemiş ise, kimsesi yoksa hastaneye ya da bakım evine yattığı süre zarfında mal varlıklarını yönetmek için de kayyum ataması gerçekleştirilebilir.
KAYYUM NEDEN ATANIR?
Ölüme bağlı oluşmuş durumlarda; mirasçıların dağınık hallerde olması, adresleri belli olmaması, sağ olup olmadığı belli olmayan veraset ilamı çıkarılana kadar ya da kanuni mirasçıları belli olana kadar mal varlıklarını yönetmek amacıyla kayyum atanabilir.
Ölüme bağlı durumlarda; Mirasçılar arasında doğmamış bir cenin bulunması durumunda, ceninin sağ olarak doğup doğmayacağı bilinmediğinden dolayı, cenin doğana kadar kayyum ataması yapılabilir.
Özel veya tüzel ortaklıklarda bazı noksanların bulunması, yönetim kurullarının görevden alınması, Genel kurul toplantılarının yapılamaması, yeni yönetim seçilememesi veya seçilmiş yönetim iptal edilmiş olması hallerinde mal varlığının yönetiminin yapılması,
Belli bir iş için toplumun genel menfaati için toplanan yardımların, harcama koşul ve şartlarının belli olmasına kadar mal varlığın yönetiminin yapılması için kayyum tayin ediliyor.
KAYYUM ATANDIKTAN SONRA NE OLUR?
Şayet bir şirkete kayyum ataması gerçekleştirilirse, o şirket Kamu İhaleleri Kanunu gereği iflas etmiş ya da tasfiye halinde bir şirket olarak gözükmesinden dolayı ihalelere katılmaları yasaklanır. Bunun yanında yurtdışı iş anlaşmaları yapamaz, yapmış olsalar bile devlet tarafından onaylanmaz. Yani eskiden sahip oldukları bazı haklarına el konulmaktadır. Çünkü devlet bu şekilde şirketi denetim altında tutabilmektedir. Örneğin yurtdışı anlaşmalarının iptal edilmesinin yada yapılmamasının nedeni, yurtdışına para çıkışının engellenmesi amacıyladır.
İŞTE KAYYUM ATANAN ŞİRKETLER
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine alınan kararda kayyum atanan 22 şirket şöyle sıralandı:
Koza İpek Holding AŞ
Koza Altın İşletmeleri AŞ
Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri AŞ
Özdemir Antimuan Madenleri AŞ
İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
Konaklı Metal Madencilik ve Sanayi AŞ
Bugün Televizyonu ve Radyo Prodüksiyon AŞ
Yaşam Televizyon ve Yayın Hizmetleri AŞ
Koza Prodüksiyon ve Ticaret AŞ
Rek-tur Reklam ve Pazarlama Ticaret Şirketi
İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi
Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret AŞ
Az İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon İşleri Ticaret AŞ
BBB İpek Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret AŞ
ATP İNşaat ve Tşcaret AŞ
Koza İpek Basın ve Basın Sanayi Ticaret AŞ
ATP Koxa Gıda Tarım ve Hayvancılık AŞ
ATP Koza Turizm ve Seyahat Tişcaret AŞ
ATP Havacılık ve Ticaret AŞ
Koza İpek Sigorta Hizmetleri Aracılık AŞ
Atlantik Eğitim Yayın Taş Bilgisayar Ticaret AŞ
Son günlerde en çok duyduğumuz kelimeler arasında yer alan kayyum nedir ne anlama gelir? Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 28 belediyeye kayyum atandı. Peki herkesin merak ettiği kayyım ne anlama geliyor? Hangi belediyeler bu listede yer alıyor. İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine kanun hükmünde kararname gereği 28 kişiyi görevlendirdi.