Babacan Katılım Bankalarının borç al-ver noktasından biraz daha ortaklık bilinci ile risk paylaşan noktaya gelebileceklerini belirterek bu konuda çalışmaların sürdüğünü açıkladı
Katılım bankaları için yeni bir çalışmaları bulunduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti:"Belli bir alıcı satıcı ilişkisi var zaten, 'ortaklık anlayışı ile bir işlem yapılıyor ise bunu nasıl daha çok teşvik edebiliriz' diye Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu'na çalışın dedim. Katılım Bankaları Birliği'nden öneriler geliyor. Bunları önemli görüyoruz. Yani biraz daha risk paylaşımı, biraz daha ortaklık teklifi… Böyle borç al, borç verden öte biraz daha kader ortaklığına bakış açısının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu, risk yönetimi açısından son derece faydalı. Özellikle dalgalanmalarda çok önemli bir koruyucu etkisi olduğunu düşünüyoruz, bir bakıma ekonominin otomatik bir sigortalama mekanizması haline geliyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz."
Babacan, enflasyon beklentisindeki en ufak bozulmanın piyasa faizlerini anında 3-5 puan artıracağını söyledi.Bu nedenle enflasyon beklentisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Babacan, sözlerine şöyle devam etti:
"Enflasyonu düşürmek ve enflasyon beklentisini düşürmek, Hazine'nin borçlanma faizlerini düşürmenin uzun vadede temel yolu. Enflasyon beklentisi Türkiye'de düşmeden, Hazine'nin borçlanma faizi, dolayısıyla reel sektörün Türk lirası cinsinden orta uzun vadede borçlanma faizini düşürmek mümkün değil. O yüzden enflasyonla mücadelede kararlılıktan asla geri adım atmamalıyız ve atmayacağız. Bu işin temeli. Özel sektörün Türk lirasına daha uygun şartlarda ulaşsın diyorsak formülü bu.
Cari açık olduğu sürece ve piyasalar açısından bir endişe oluşturacak boyutta olduğu sürece, biz böyle tam bir istikrarlı ortamdan bahsedemeyiz. Ve yapısal reformlarla Türkiye'nin potansiyel büyümesini artırmalıyız. Büyümenin rakamı önemli, ama kalitesi de çok çok önemli. Yoksa günü kurtaracak politikalar uygulasaydık, bugüne kadar kaç defa yol kazası olmuştu. Büyümenin temeli sağlam olacak. Önemli olan bugün nerede olduğumuz değil, 5 yıl sonra nerede olduğumuz. 2015 yılında diyelim ki artı 2 puan büyüdük, ondan sonra arkadan 3 yıl arka arkaya bedel ödedik. Sonuçta 2019 yılı geldiğinde olabileceğinden daha kötü bir noktaya geldik. Bunu istemeyiz. Bunlar günlük manşet olur, haber olur, ama memlekete faydası olmaz. İşte bu bakış açısını Türkiye'de kurmamız son derece önemli. Bu kültürün de önemli ölçüde oluştuğuna inanıyorum. Doğru politikaların sahibi artık çok Türkiye'de. Bu çok önemli.
İSTANBUL/AA