Sare Davutoğlu KARAR TV’de konuştu: ‘Özel hastaneler denetlensin’ dedik; 'Parayı veren denetlesin’ cevabını aldık

Sare Davutoğlu KARAR TV’de konuştu: ‘Özel hastaneler denetlensin’ dedik; 'Parayı veren denetlesin’ cevabını aldık

Op. Dr. Sare Davutoğlu, KARAR TV ekranlarında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’a açıklamalarda bulundu. Kamuoyuna ‘Yenidoğan çetesi’ olarak yansıyan skandal olayların denetim eksikliğinden kaynaklı oluştuğunu belirten Davutoğlu, “Bu olay hekimlere ve sağlık sistemine güvensizlik yarattı. Mesele de odağını doğru koymak gerekiyor. Sağlık sisteminin bu tarz olaylara müsaade etmemesi gerekiyordu. Devletin en önemli görevlerinden birisi denetim.” İfadelerini kullandı.

UMUT GÖR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un yorumlarıyla ekranlara gelen ‘Bi' Karar Ver’ programına Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Sare Davutoğlu konuk oldu. Kanun dışı gelir elde etmek amacıyla onlarca bebeğin ölümüne neden olan ‘Yenidoğan çetesi’ konusunu değerlendiren Sare Davutoğlu, yaşanılan olayların Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelere yönelik denetim eksikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Sağlık sistemine ‘büyük bir güvensizlik oluştuğunu’ dile getiren Davutoğlu, yetkililere de açıklama çağrısında bulundu.

‘DEVLETİN EN ÖNEMLİ GÖREVLERİNDEN BİRİSİ DENETİM’

Yenidoğan çetesi olayının sağlık sistemine karşı güvensizlik yarattığını belirten Op. Dr. Sare Davutoğlu, yaşanılan kötü olayların denetim eksikliğinden kaynaklandığını söyledi, “Bu olay hekimlere ve sağlık sistemine güvensizlik yarattı. Mesele de odağı doğru yere koymak gerekiyor. Sağlık sisteminin bu tarz olaylara müsaade etmemesi gerekiyordu. Devletin en önemli görevlerinden birisi denetim. Biz özel hastanelerin kullanıma açıldığı dönem de ‘Sağlık Bakanlığı’nın sürekli denetimler yapması’ gerektiğini söylemiştik. O dönem, ‘Parayı veren SGK, SGK denetlesin’ cevabını aldık. Ama bu bir sağlık meselesi olduğu için bu konuyu ancak hekimler, eczacılar gibi sağlıkla ilgilenen teknik elemanlar denetleyebilir. Burada ciddi bir denetim eksikliği olduğunu gözlemliyoruz ne yazık ki.” Dedi.

bbbbbbb.jpg

‘YOĞUN BAKIM ÜZERİNDEN GELİR ETMEYE YÖNELİK KURULAN ÖZEL HASTANELER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI’

Kadın Doğum Uzmanı Sare Davutoğlu, Türkiye’de uygulanan yoğun bakım sürecindeki aksaklıkları da dile getirdi, “Türkiye’de hastanelerin toplam yataklarının %30’u yoğun bakım yatağı olabilir. Fakat mevzuat öncesi kurulan hastaneler bu şarta uymuyor. Devlet hastanelerindeki yoğun bakım yatağı eksikliği özel hastanelere sevk konusunu ortaya çıkarıyor. Bu bir dönem açısından yapılabilecek bir uygulamaydı. Ama ilerleyen dönemlerde yoğun bakım üzerinden gelir etmeye yönelik kurulan özel hastaneler ortaya çıkmaya başladı. Bu da bir sistem sorunu doğurdu. Halbuki bizim her devlet hastanesine yeterli yoğun bakım yatağı sağlamamız lazım. Eğer olmuyorsa hastanın gönderildiği özel hastanede sağlıklı denetiminin yapılması lazım.” Diye belirtti.

‘YETKİLİLERİN AÇIKLAMA YAPMASI GEREKİYOR’

Vatandaşların sağlık sistemine yönelik bir tedirginlik içerisine girdiğini kayda geçiren Sare Davutoğlu, yetkililere ve meslek örgütlerine çağrı da bulundu, “Önemli bir konunun altını çizmek gerekiyor. Yetkililerin hepimizi rahatlatacak bir açıklama yapması gerekiyor. Herkes çok tedirgin, yoğun bakımda kalan ve bebeği olan her aile büyük tedirginlik içerisinde. Zaten sağlıkta şiddet almış başını gidiyor. Bu durum hem sağlıkta şiddeti artıracak ve sağlıkçılara olan güveni sarsacak. Yani ‘hekimler şiddet görecek miyim acaba?’ kaygısıyla daha defansif davranacak. Gereksiz tahliller isteyecek veya gereksiz hastayı yatıracak. Olay çok boyutlu. Meslek örgütlerinin ve yetkililerin toplumu rahatlanması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN