İstanbul'da saat 14.00 sıralarında meydana gelen şiddetli deprem büyük paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi depremin merkez üssünü Silivri açıkları şiddetini ise 6.0 olarak açıklarken AFAD, büyüklüğü 5.8 olarak duyurdu. Deprem birçok ilde hissedildi. İstanbul'da telefon hatları kısa süreli kesildi. Avcılar, Bakırköy, Fatih'inde aralarında bulunduğu bazı binalarda küçük hasarlar oluştu. 'Büyük deprem'e hazırlık konusu en şiddetli şekilde bir kez daha gündeme geldi.
Bir haftadır beşik gibi sallanan İstanbul Silivri açıklarında bu kez şiddetli deprem meydana geldi. 6 büyüklüğündeki deprem yerin 12 km derinliğinde oldu. Depremle birlikte tüm İstanbul'da büyük bir panik yaşandı. Vatandaşlar kendilerini dışarı attı. Avcılar, Fatih, Bakırköy gibi sahil şeridindeki ilçelerde bazı binalarda hasar oluştu. Depremden sonra telefonlar kısa süreliğine devre dışı kaldı.
Şiddetli sarsında toplanma yerleri, kentsel dönüşüm, depreme dayanıklı bina üretimi gibi uzmanların sürekli uyarılarda bulunduğu büyük depreme hazırlık sorununu gündeme getirdi.
İSTANBUL'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ
İstanbul Valiliği kentte meydana gelen 5.8'lik deprem nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini açıkladı.
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ''Deprem nedeniyle ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarımızda tedbiren bugün eğitimin geçici olarak tatil edilmesine karar verilmiştir'' denildi.
SİLİVRİ DEVLET HASTANESİ BOŞALTILDI
İstanbul’da yaşanan depremin ardından Silivri Devlet Hastanesi güvenlik nedeni ile boşaltıldı. Hasta ve hasta yakınları devlet hastanesi bahçesinde beklemeye devam ediyor. Öte yandan hastaneye yakın bir binanın çatısının yıkılması sonucu 5 kişi yaralandı. Yaralılar hastanelere kaldırıldı.
Avcılarda bir caminin minaresi çöktü.
Deprem İstanbul'un yanı sıra Bursa, Kocaeli, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale'de de hissedildi.
Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.0 olarak açıkladı. AFAD ise İstanbul'daki depremin şiddetini 5,8 olarak duyurdu.
Depremin ardından telefonlar kilitlendi. İstanbul ve çevresinde telefon hatları bir saate yakın sağlıklı çalışmadı. Sosyal medyada #deprem etiketi TT oldu. Çok sayıda deprem anına ilişkin görüntüler paylaşıldı.
Avcılar'da bir caminin minaresi yıkıldı.
Tüm İstanbul'da okullar ve bazı ilçelerde hastaneler tedbir amaçlı boşaltıldı.
Şiddetli deprem sonrası 4 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı oldu.
İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Valiliği deprem sonrası yaptığı açıklamada ''Meydana gelen deprem sonrasında saat 14.20 itibariyle ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır'' ifadelerine yer verdi.
''BAYAĞI SALLANDIK, KENDİMİ DIŞARI ATTIM''
İstanbul'da kent genelinde hissedilen deprem İstanbul Havalimanı'nda kısa süreli hareketliliğe neden oldu. İstanbul Havalimanı'nda da deprem olduğunu hisseden yolcular ile çalışanlar, terminalin belirli yerlerinde toplandı.
Yolcular ve çalışanlar kısa süreli panik yaşamalarının ardından aile ve yakınlarıyla cep telefonlarıyla görüştü.
Havalimanındaki bir iş yerinde çalışan Berkay Gezici, basın mensuplarına deprem anında yaşadıklarını anlattı.
Berkay Gezici, çalıştığı iş yerindeki vitrinin gidip geldiğini belirterek, "Bayağı bir sallandık. Ben kendimi dışarı attım. Direkt yıkılacak zannettim. Bambaşka bir şeydi. İlk defa böyle depremi hissediyorum. Deprem bayağı kötüydü. Ben herhalde yer delindi diye düşündüm." diye konuştu.
Havalimanı çalışanı Tolga Yanarkaya ise asansördeyken deprem olduğunu, Atatürk Havalimanı'nda böyle depremler yaşadıklarını ancak bunun diğerlerinden biraz farklı olduğunu belirtti.
''YAKINLARIMA ULAŞAMIYORUM, TELEFON ÇEKMİYOR''
Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara gelen vatandaşlar depremin ardından dışarı akın etti.
Emel Kaya, “Dışarıdaydım çok hissedemedim ancak içeridekiler daha çok hissetmiş. Yakınlarıma ulaşmaya çalışıyorum ancak ulaşamıyorum. Telefon çekmiyor. İnternet çekiyor Twitter'a bakıyorum bilgi alıyorum” dedi.
Fuarı gezmeye gelen Nurdan Kunduracıoğlu ise "Depremi hissettim. Dengemi kaybettim. Bir an önce oradan çıkmak istedim. Kurulu bir yer, üzerimize çökmesinden korktum. Dışarıya zor attık kendimizi. Eşime ulaştım çok korkmuş çok sallandık” diye konuştu.
İlker Karakaş da “Raflar çok sallandı. Biz de hemen dışarı çıktık kimseye ulaşamıyoruz. İnternetten yazmaya çalışıyoruz” dedi.
ÖNCEKİ GÜN 4,6 İLE SALLANMIŞTI
İstanbul’da önceki gün saat 11.01’de aynı bölgede 4, 6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Deprem, korku ve paniğe neden olmuştu.
VALİLİKTEN TATİL AÇIKLAMASI
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte meydana gelen depremin ardından bazı sosyal medya hesaplarında eğitim öğretimin yarın tatil edileceği yönünde doğru olmayan paylaşımlarda bulunulduğunu ve söz konusu paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.
Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarında İstanbul'da deprem nedeniyle eğitim öğretimin yarın tatil edildiği yönünde doğru olmayan paylaşımlarda bulunulduğu anlaşılmıştır. Söz konusu paylaşımlara itibar edilmemelidir." ifadelerini kullandı.
İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6 şiddetindeki depremi uzmanlar yorumladı.
"HERKES KENDİ BİNASINA BAKSIN"
ODTÜ Öğretim Üyesi Haluk Sucuoğlu:
''Tahmin ediyorum ki bu deprem daha önce üç gün önce olan depremden bağımsız bir deprem. Fayın başka bir kısmının kırılmış olması gerekiyor. Zaten gerekli açıklamayı yaparlar. Bunun bağımsız ve yeni bir deprem olduğunu düşünüyorum. Tabi 6 daha ciddi. 6 olunca yavaş yavaş orta şiddetli deprem sınıfına girmiş oluyor. Belki şöyle değerlendirmek lazım.
Bildiğimiz bir şey var; bu deprem bir faydalı deprem olarak da görülebilir. Silivri bundan etkilenmiştir, bazı binalarda hasarlar olabilir. Şöyle yararlanabiliriz; herkes kendi binasına daha dikkatli bakar. Bu bir ön test diye değerlendirilebilir. Eğer binalarda daha önce olmayan çatlaklar, hasarlar varsa; o bina depreme dayanıklı değildir. Bunu doğru değerlendirmek lazım.
Etkili bir deprem. Bunun yerleşim yerlerindeki sonuçlarını iyi değerlendirmek lazım. 6'lık deprem; İstanbul depremi 7 civarında olacaksa onun enerjisini azaltmış olmaz. Başka türlü değerlendirmeliyiz bunu.''
"BİR BİLİM İNSANI OLARAK ENDİŞELENDİM"
Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy:
''Çok şiddetli hissettim ama çok kısa sürdü. 6’lık bir depremin enerjisi yer kabuğunu da kırabilir. Kırsal kesimlerde hasar da verebilir. Silivri çevresindeki kötü yapılar etkilenmiş olabilir. 4,6 büyüklüğündeki deprem kuzey Anadolu fayının tam üstündeydi ama bu da Silivri açıklarında olduğu için büyük ihtimalle aynı fay üzerindedir. 6’lık bir depremin olması bir bilim insanı olarak biraz endişelendirdi beni açıkças. Öncü mü yoksa müstakil bir deprem mi bunu bilme şansımız yok. Ama bağımsız bir deprem ise giderek küçülmesi lazım ama daha büyüğü gelmez diyemeyiz.''
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir:
Marmara Denizi içinde kırılmakta olan fayın toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu ve bu fay parçasının maksimum 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini dile getiren Sözbilir, şunları kaydetti:
"Fakat İstanbul güneyindeki devam eden parçası ise 70 kilometre uzunluğunda ve bu parça tek başına kırılırsa 7,1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bunun yanındaki fay parçasının toplam uzunluğu 120 kilometre. Bunların tek parça kırılması halinde 7,4 büyüklüğünde depreme neden olabilir. Bu nedenle özellikle Avcılar gibi çürük zemin üzerinde yer alan binalarda hasar oluştuysa yetkililer haber verilmeli ve ona göre davranılmalıdır."