İran ve 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programı üzerine varılan anlaşma, İsrail'i rahatsız etti. İsrail, ABD Kongresi'ne anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu.
Başından beri İran'ın nükleer programının sınırlanması karşılığında bu ülke üzerindeki ekonomik yaptırımların kaldırılması anlaşmasına karşı olan İsrail'den, müzakerelerin sonuçlanması üzerine sert tepkiler gelmeye başladı.
"İran'a nükleer silah yolu açıldı"
İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, İran ile BM Güvenlik Konseyi üyesi devleler ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşma için 'tarihi bir hata' ifadesini kullandı. Netanyahu, anlaşmayla İran'ın nükleer silahlara sahip olmasının yolunun açıldığını söyledi.
Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev ise İran ve dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmayı, İran'a verilen bir 'öldürme lisansı' olarak niteledi. Eski ordu sözcüsü olan Regev, anlaşmanın 'özgür dünya' ve insanlık için kötü olduğunu ifade etti.
ABD'ye "Anlaşmayı onaylamayın" çağrısı
İsrail, İran üzerindeki ekonomik yaptırımların kaldırılmasını engellemeye çalışan ülkelerin başında geliyordu. İran'ı Filistin'deki silahlı grupları desteklemekle suçlayan İsrail, ABD Kongresi'ne anlaşmayı onaylamama çağrısında bulundu. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, taraf olan devletlerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor.
İsrail kendi nükleer silahlarına gelince 'sus pus'
İsrail, kendi nükleer silahları konusunda ise 'belirsizlik politikası' izliyor. İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğu biliniyor. Ancak İsrail, nükleer silahları olup olmadığına dair resmi bir açıklama yapmıyor. Ayrıca İsrail'in, nükleer silahlanmanın sınırlandırılmasını amaçlayan ve büyük devletlerin imzaladığı Nükleer Silahsızlanma Antlaşması'nda da imzası bulunmuyor.