Ankara'da bir belediyede taşeron olarak çalışan ve işten çıkarılan 14 işçi, işçilik haklarını almak için başvurduğu arabuluculuk ve uyuşmazlık çözüm merkezinde iki saat süren görüşme sonucu alacağına kavuştu.
Hitit Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezinde görevli arabulucu Hüsamettin Hasçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işlerinden çıkarılan 14 işçinin, işçi-işveren uyuşmazlığı konusunda Ankara Adliyesi arabuluculuk bürosuna başvurduğunu söyledi.
Büronun da işçi-işveren uyuşmazlığında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi düzenlemesi kapsamında işçileri kendi merkezlerine yönlendirdiğini belirten Hasçelik, sorunun kısa süre içinde çözüme kavuşturulduğunu anlattı. Hasçelik, şöyle konuştu:
"Normalde mahkemeye gitmeleri gerekiyordu fakat çok uzun sürecekti ve kendileri için de pahalıya mal olacaktı. Haklarını çok sonra alabileceklerdi. Taraflar, yeni yürürlüğe giren yasa gereği 9 Ocak'ta bize başvurdular, 17'sinde görüşmelere başladım. Hepsini tek tek aradım. Daha sonra karşılıklı iyi niyet gösterip problemlerini çözdüler ve 6 gün içinde anlaşma sağlandı. İşçiler alacağına daha erken kavuştuğu, işveren de yargılama giderlerinden muaf olduğu için her iki taraf da sonuçtan memnun. Bugünden itibaren en geç 6 gün sonra paralarını almış olacaklar."
KENDİ ADALETLERİNİ KENDİLERİ KURUYOR
Hasçelik, mahkemelerin çok uzun yargılamalar yaptığını, başvuruların da çok pahalı olduğunu dile getirdi.
Arabuluculuk merkezlerinde ise bu sürecin tarafların özgür idareleriyle işlediğini anlatan Hasçelik, "Kişinin isterse 10 bin lira alacağı olabilir ama kendi isteğiyle 2 bin 500 liraya da razı olabilir. Kendi adaletlerini kendileri kuruyor. Tamamen özgür iradeleriyle çözümlerini kendileri buluyor. Arabulucu müdahale etmiyor. Onları bir araya getiriyor ve sürecin olumlu sonuçlanması için üzerine düşen görevi yerine getiriyor." diye konuştu.
'GAYET MEMNUNUM'
İşçilerden Kenan Aydoğan, işvereni ile yaşadığı uyuşmazlığın arabulucu huzurunda yapılan 2 saatlik görüşmenin ardından çözüme kavuşturulduğunu söyledi.
Firma tarafından son maaşlarının ödenmediğini anlatan Aydoğan, "Çalıştığımız süre içerisindeki yıpranma ücreti ve kanuni haklarımızı talep ettik. Arabulucu bize firmanın teklifini kabul edip etmediğimizi sordu. Verdikleri rakam uygun geldi, ben de kabul ettim. Mahkemeye gitmeye gerek duymadan sorunumuz 1 hafta içerisinde çözüldü. Gayet memnunum." dedi.
ANKARA/AA