Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş 2015 ihracat ithalat rakamlarını açıkladı. Buna göre 2015'te ihracat yüzde 8.6 gerileyerek 143 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 14.5 gerileyerek 2017 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında petrol ve doğalgaz fiyatlarının aşağıya çekilmesi Türkiye'nin enerjiye ithalatındaki açığı azalttı.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş "2015 yılında ihracatımız yüzde 8,6 gerileyerek 143,9 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 14,5 gerileyerek 207,1 milyar dolar oldu. 2015 yılında en çok ihracat yapan iller İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara oldu" dedi.
Bakan Elitaş'ın verdiği bilgiye göre, dış ticaret açığı ise söz konusu dönemde yüzde 25,53 azalışla 63 milyar 141 milyon dolar oldu.
Bakan Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. 2015 yılına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan ve geçen yıla yönelik değerlendirmelerde bulunan Elitaş, siyasi olaylar ve çatışmaların özellikle Türkiye çevresinde büyük bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu belirtti.
"Gerekli önlemleri alıyoruz"
Bu yeni duruma, kısa sürede yeni stratejilerle cevap vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Elitaş, "Dalgalar ne kadar yaman olursa olsun dümenin başında, Türkiye ekonomisi için ustalıkla gelişmeleri takip ediyor, gerekli önlemleri derhal alıyoruz" diye konuştu.
Geçen yıl dünyanın, hem ekonomik bağlamda hem de siyasi bağlamda son derece sarsıntılı bir dönemi geride bıraktığını söyleyen Elitaş, 2008 yılındaki krizin aradan geçen 7 yıllık süreye rağmen halen atlatılamadığını vurguladı. Bunlara ek olarak 2014’ün ikinci yarısından itibaren Fed'in faiz artırım sürecine girmesi ile faiz artırımının yaşandığı geçen yılın aralık ayına kadar doların tüm dünyada değer kazanmasının gelişmekte olan ülkelerde yarattığı problemler ile bölgesel durgunluklar ve emtia fiyatlarındaki düşüşün de dünya ekonomisinde belirleyici unsurlar olarak yer aldığını anlattı.
Elitaş, uluslararası kuruluşların da geçen yıl büyümenin 2014’e göre daha zayıf kaldığını bildirdiğini ve dünya ekonomisinin 2015'i yüzde 3 civarında büyümeyle kapatmasının beklendiğini söyledi. AB'de Yunanistan’daki borç krizine rağmen bu yıl ılımlı bir iyileşme ivmesi gösterdiğini belirten Elitaş, 2008 krizinin doğduğu yer olan ABD’de ekonomik toparlanmanın sürdüğünü ifade etti.
"Rusya ekonomisinde bu yıl daralma bekleniyor"
Bir yandan para biriminin aşırı değer kaybı yaşadığı, öte yandan petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ve uygulanan ambargoların etkileriyle Rusya ekonomisinin, hem 2015 hem de 2016 için daralmasının beklendiğini ifade eden Elitaş, şöyle devam etti:
"2016’da ise küresel ekonominin nispeten daha iyi olması ve kısmi bir toparlanma yaşaması bekleniyor. Genel beklenti, 2016 yılında küresel büyümenin yüzde 3,3 ile 3,6 arasında olması yönünde. 2015 yılı aynı zamanda küresel ticaretin de durgunlaştığı bir dönem oldu. Hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin zayıf büyüme performansı, küresel ihracat ve ithalattaki canlılığı da negatif etkiledi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplam mal ticareti hacminin 2015’te yüzde 2,8, 2016’da yüzde 3,9 artmasını bekliyor."
Elitaş, dolar bazında dünya ticaretinde yüzde 11,2 gerileme oluştuğunu, Geçen yıl sadece Vietnam, El Salvador, İrlanda ve Guetamala’nın ihracatını artırdığını, diğer taraftan, ihracatta AB'nin yüzde 13, Almanya’nın yüzde 12, Brezilya’nın yüzde 16, ABD’nin yüzde 6, Çin’in yüzde 2 daraldığını bildirdi.
"Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz"
Mustafa Elitaş, küresel ekonomideki bu sıkıntıların Türkiye'de de etkisini hissettirdiğini fakat bu olumsuz atmosfere rağmen Türkiye ekonomisinin son 24 çeyrektir büyüdüğünü vurguladı. Elitaş, "Avrupa’da ekonomik durgunluğun, çevremizdeki siyasi olayların devam ettiği bir süreçte, Türkiye ekonomisi, 2015 yılı ilk çeyrekte yüzde 2,5, ikinci çeyrekte yüzde 3,8, üçüncü çeyrekte de yüzde 4 büyüme başarısını elde etmiştir. 2015 yılı 3 çeyreği için ortalama yüzde 3,4’lük bir büyüme oranı yakalamıştır. Cari açığı sürdürülebilir seviyelere indirme noktasında da Türkiye ekonomisi 2015’te takdire değer bir performans sergiledi. 2015 yılının 10 aylık dönemi için cari açık geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 24,9 geriledi ve 25,4 milyar dolara kadar indi" değerlendirmesinde bulundu.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesini beklediklerini aktaran Elitaş, 2015 sonunda yüzde 5’in altına düşeceğini tahmin ettiklerini cari açık/GSYH oranınını 2016 yılında yüzde 4’e yaklaşacağını öngördüklerini kaydetti.
Elitaş, 2015’te Türkiye'nin, istihdam yaratma konusunda son derece başarılı bir performans sergilediğini, geçen yıl 1 milyon kişilik ilave istihdam sağlandığını, eylül ayı itibarıyla toplam istihdamın 27 milyon 156 bin kişi olduğunu anlattı.
"İhracat miktar bazında arttı"
Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye’nin yakın çevresinin siyasi ve ekonomik buhranına ve dünya ekonomisinin içinden geçtiği durgunluğa rağmen yakalanan 143,9 milyar dolarlık ihracat rakamının, oldukça önemli bir seviye olduğuna işaret ederek, ihracatın 2015 yılında değer bazında düşse de miktar bazında yüzde 1,5 arttığını söyledi. Elitaş, "2015 yılında ihracatımız yüzde 8,6 gerileyerek 143,9 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 14,5 gerileyerek 207,1 milyar dolar oldu. Bu yıl dış ticaret açığımız yüzde 25,5 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 65,1’den yüzde 69,5’e yükseldi" diye konuştu.