İBB Başkanı İmamoğlu, metro çalışmaları için ilave borçlanmaya ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Bono tahvil ihracı ile ilgili onay beklerken askıya alındığı haberini aldık. Çok üzülüyorum. Lütfen böyle yapmasınlar” dedi.
İBB önceki dönemde inşaatları durdurulan metro hatlarının finansmanı için uluslararası sermaye piyasalarına 5 yıl vadeli, 580 milyon ABD doları tutarında ilk teminatsız Eurobond ihracını gerçekleştirmişti.
Metrolar için ilave borçlanmaya ihtiyaçları olduğunu dile getiren İmamoğlu, kendi öz kaynaklarıyla hizmetlerini sürdürdüklerini ifade ederek, “Bono tahvil ihracı ile ilgili onay beklerken askıya alındığı haberini aldık. Çok üzülüyorum. Lütfen böyle yapmasınlar. Siyaseti gerçek işlere alet etmesinler” dedi.
“İLAVE BORÇLANMAYA İHTİMACIMIZ VAR”
Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu Parametre'nin konuğu olan İmamoğlu, bahsi geçen haberden dolayı çok üzüldüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Bizim ilave borçlanmaya ihtiyacımız var 2021'de. Yine metrolar için ilave borçlanmaya ihtiyacımız var. Bu açığı kapatmak zorundayız.
Biz kendi öz kaynaklarımızla iş yapıyoruz zaten. Bakın Eminönü-Alibeyköy tramvayını tümüyle biz bitirdik diyebilirim.
Aynı şekilde Aşiyan finükülerini kendi bütçemizle çözüyoruz. Ama metroları bitirmek zorundayız. 301 milyon euroluk daha bono tahvil ihracı ile ilgili hazineye başvuruda bulunmuştuk.
“HİZMETLERİ SİYASETE ALET ETMESİNLER”
Bono tahvil ihracı ile ilgili onay beklediklerini fakat askıya alındığı haberini aldıklarını söyleyen İmamoğlu, “Lütfen böyle yapmasınlar. Siyaseti gerçek işlere alet etmesinler. Metro yapmak gibi yoksulumuza ekmek dağıtmak gibi…” dedi.
İBB Başkanı, hizmetlerin siyasete kurban gitmemesini istediğini dile getirerek, “Lütfen bu borçlanmamızla ilgili onayı Ankara'dan Hazine'den bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için AK Parti belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz. Umuyor ve istiyorum ki yeni atanan bakanların da özel ilgisi ile bu hatadan hızlıca dönerler” ifadelerini kullandı.
SUYUN SİYASETİ Mİ OLUR?
Su meselesinin de canını sıktığını söyleyen İmamoğlu, “Aslında biraz da üzülüyorum. Gülüyorum biraz da. Niye? Ya her şeyde siyaset yapın da; bazı şeylerde yapılmaz siyaset. Şimdi bunlar suda yapıyor, ekmekte yapıyor. Ekmeğin siyaseti ne? Büfe koydurtmuyor. Suyun siyaseti ne? İşin suyunu çıkarıyorlar. Yani o kadar kötü ki dil ve anlatım biçimi” dedi.
İBB’yi devraldıklarında suyun 4 liraya indirildiğini hatırlatan İmamoğlu, şunları söyledi:
Ne zaman? İlk seçim yapıldığında; yani o 18 günlük ara dönem var ya, o dönemde yapıldı bu indirim. 3 ay sonra, 2 yıl olacak. 2 yıl önce, biz, İstanbullunun cebinden yüzde 35-40 daha fazla çıkan su parasını ucuzlattık bizim talebimizle. Seçimdeki taahhüdümüzdü bu. Arada bir zam yaptık; doğru.
“SUYA ZAM GELMEDİ”
Aradaki zammımız, yüzde 12,6. Fakat daha önceki yıllarda, onlarca yıldır alınan bakım bedeli, yeni çıkan kanundan sonra, genelgeyle beraber iptal edildi. Biz artık İstanbullunun faturasına, ‘bakım bedeli' yazamıyoruz. Dolayısıyla yüzde 12,6 zam yapıldı ama bakım bedeli silindiği için, aslında sıfıra sıfır oldu. Yani suya zam gelmemiş oldu.
Herkes faturasından bunu görebilir. İBB'nin kurumu olan İSKİ’nin teklifi de yüzde 25. Ne için? Bakın; 2 yıl önce yüzde 44,6 ucuzlattığımız suya, neredeyse 2 yıl sonra ilk defa zam yapılmış olacak. Biz, bu zamla 2021 yılını geçireceğiz. ‘Yüzde 60, yüzde 80 zam yaptı İmamoğlu', ‘Zam istedi İmamoğlu' diye çığırtkanlıklar yapılıyor.
“SUYA YÜZDE 45’E YAKIN İNDİRİM YAPTIK”
Üzülüyorum. 2 yıl üzerine, yüzde 45’e yakın indirim yaptığımız suya, yaptığımız toplam zam, yüzde 6,8. Ve yetersizdir. Bunu ben demiyorum; bu yaptıkları politikayı, bu yaptıkları çirkin siyaseti kendi içlerindeki belediye başkanları bile, AK Partili belediye başkanları bile kınıyor. Bu kadar net.