Hükûmet ve sendikaların bir araya gelerek görüşmeler yaptığı ancak bir sonuç elde edilemeyince hakem heyetine gidileceği açıklanan memur maaş zammı görüşmelerinde HAK-İŞ’in yüzde 8+4’lük teklifi kabul ettiği paylaşıldı. Peki memur ve memur emeklisi maaş zammı ne kadar? İşte detaylar…
Günlerdir kamuoyu gündeminde yer alan ve birçok tartışmaların yaşandığı hükûmet ve sendikalar arasındaki görüşmeler sonuç bulmamış ve durum hakem heyetine taşınacağı paylaşılmıştı. Gelen son dakika haberinde HAK-İŞ’in anlaşmaya vardığı açıklandı. Peki memur maaş zammı ne kadar oldu? İşte gelişmeler…
HAK-İŞ İLE HÜKÛMET YÜZDE 8+4’TE ANLAŞTI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı için yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı verileceğini duyurarak, HAK-İŞ ile hükûmetin anlaştığını açıkladı. Selçuk, 2019 yılı için ise yüzde 8+4 zam verileceğini bildirdi.
MEMUR-SEN EYLEM KARARI ALMIŞTI
Geçen günlerde Bakan Selçuk’un açıkladığı hükûmetin zam teklifini makul bulmayarak söz konusu teklifi kabul etmeyen ve teklifin revize edilmesi gerektiğini aktaran Memur-Sen, eylem kararı almıştı. Hafta içinde bakanlık önünde toplanan memurlar, saat 15:00’te iş bırakmıştı.
'KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULU SÜRECİ BAŞLADI'
Bakan Selçuk, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı açıklamasında, gelinen noktada müzakerelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığını ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin resmen başlatıldığını duyurmuştu. Memur ve memur emeklilerinin 4. dönem ve daha önceki toplu sözleşmelerde edindikleri kazanımların aynen korunacağını aktaran Bakan Selçuk, hak kaybının yaşanmayacağını da sözlerine eklemişti.
MEMUR ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLUR?
Anlaşma için belirlenen sürenin son bulmasıyla birlikte toplu sözleşmede Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuruldu. Bu sürecin işlemesi için memur sendikaları veya hükûmetin 21-23 Ağustos tarihlerinde Hakem Kuruluna başvurması gerekiyordu. Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.
DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN
HÜKÛMETİN SON TEKLİFİ
Görüşmeler doğrultusunda hükûmet, 16 Ağustos'ta Kamu İşveren Heyeti adına ilk zam teklifini açıklamıştı. 2020 yılının ilk altı ayında yüzde 3,5, ikinci altı ayında yüzde 3, 2021 yılının ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 2,5 zamdan oluşan bu teklif, memur konfederasyonları tarafından kabul edilmemişti. Bunun ardından hükûmet, 18 Ağustos tarihinde 2020 yılında yüzde 4+4, 2021 yılında yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulunmuştu. Kamu Görevliler Sendikaları Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bu teklifin de sözleşmeyi imzalama seviyesinin uzağında olduğunu belirterek, yeni teklif beklediklerini söylemişti. Taraflar arasında son güne kadar uzlaşının sağlanamaması üzerine Memur-Sen, iş bırakma ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde cüzdan bırakma eylemi yapmıştı.
KONFEDERASYONLAR NE İSTİYOR?
Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun bütünüyle yetkili konfederasyon olan Memur Sen, taban aylığa seyyanen 200 Türk lirası, ilk sene yüzde 8+7, ikinci sene ise yüzde 6+6 zam ve birinci sene yüzde 3, ikinci sene yüzde 2 refah payı talep etmişti.
Türkiye Kamu-Sen de taban aylığa seyyanen 600 Türk lirası, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci sene yüzde 8+8 zam ve her iki sene için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi talebinde bulunmuştu.
Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.