Hipotermi nedir? Neden olur? Ölüme bile neden olan 'Hipotermi durumunda ne yapılmalı?' sorusu merak konusu. Hipotermi durumu ölüme bile neden olmaktadır. İşte vücut sıcaklığının düşmesiyle meydana gelen hipotermi hakkında merak edilenler...
Hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? 'Hipotermi durumunda ne yapılmalı?' sorusunun cevabı araştırılıyor. İşte ölüme bile neden olan hipotermi rahatsızlığı hakkında merak edilen detaylar ve uzman görüşleri...
HİPOTERMİ NEDİR?
Hipotermi nedir sorusuna kısaca vücud sıcaklığının ani düşmesi ile tetiklenen ölümcül bir rahatsızlıktır. Hipotermi, 37 °C olan normal vücut sıcaklığının, 35 °C’nin altına düşmesi ile meydana gelir. Peki hipotermi neden olur? Genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.
HİPOTERMİNİN TEHLİKESİ NEDİR?
İnsan vücudu bulunduğu ortamla ısı alışverişine girer ve bu alışverişten ortamın ısısına göre etkilenir. Ortam sıcak ise vücut ısınır, soğuk ise üşür. Örneğin; bir insan soğuk suya çıplak olarak girdiğinde vücudu suya hızla ısısını verir ve vücut ısı kaybeder. En sıcak havalarda bile çok uzun süre suda kalındığında üşüme olmasının nedeni budur. Ayrıca, birçok deniz kazasında (Titanik kazası gibi) çok kişi boğulmadan ziyade vücut ısısına bağlı ölüm, yani hipotermi yüzünden ölmüştür. Vücudun bu ısı alışveriş hızı, ortamlar arasındaki ısı taşınım katsayısına göre değişir. Örneğin, vücut denizde normal havadakine göre daha hızlı ısı kaybeder, çünkü denizin ısı taşınım katsayısı değeri daha yüksektir. Bir insan cıva dolu bir havuza düşse 5-10 dakika sonra hipotermiden ölür, çünkü cıvanın taşınım katsayısı değeri, denize göre çok daha büyüktür. Bir insanın ısı kaybı başladığında vücudun standart ısı seviyesi düşer. 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.
Hipotermi genellikle vücut sıcaklığının 35.0 °C (95.0 °F) altına düştüğü durumlarda, iç organların sıcaklıkları baz alınarak sınıflandırır. Bir diğer sınıflandırma sistemi ise İsviçre Derecelendirme sistemidir. Bu yöntem iç organların sıcaklık durumuna göre verdiği tepkilerden yola çıkarak sınıflandırma yapar.
VÜCUDUMUZ SICAKLIĞI NASIL DENGELER?
Damar Genişlemesi – yüzey kan akışını arttırır, ısı kabını arttırır (ortam sıcaklığı vücut sıcaklığında düşükse) En fazla damar genişlemesi deri kan akışını 3000 ml/dakikaya kadar arttırabilir (ortalama akış 300-500 ml/dakika).
Damar Büzülmesi – dış yüzey kan akışını azaltır, ısı kaybını azaltır.
Terleme – buharlaşma ile vücudu soğutu
Titreme – kas aktiviteleri için gerekli kimyasal reaksiyonları arttırarak ısı oluşturur. Görünür titreme yüzey ısı üretimini en fazla %500 oranında arttırabilir. Yine de kaslardaki glikoz tükendiği ve yorgunluğa neden olduğu için birkaç saat ile sınırlıdır.
HİPOTERMİYE NEDEN OLAN DURUMLAR
Soğuk hava
Uygun olmayan kıyafet
Sert esen rüzgar
Islaklık
Yorgunluk
Dehidrasyon
Yetersiz besin alımı