Yazın herkes kullanıyor: Meğer bakteri üretiyormuş! Bu belirtiler varsa klimanız sizi 'lejyoner' yapmış olabilir

Yazın herkes kullanıyor: Meğer bakteri üretiyormuş! Bu belirtiler varsa klimanız sizi 'lejyoner' yapmış olabilir

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte klima kullanımı da arttı. Lejyoner hastalığının klimaların yaygın kullanımıyla doğrudan ilişkisi olduğunu belirten Dr. Şafak Göktaş, lejyoner hastalığıyla ilgili önemli bilgiler verdi. İşte detaylar...

Son günlerde hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artmasıyla beraber kapalı ortamlarda yaygın olarak kullanılan klimaların sebep olduğu 'lejyoner hastalığı' veya halk arasında 'klima zatürresi' olarak bilinen hastalığa yakalananların sayısı oldukça arttı.

Hastalık grip benzeri belirtiler gösterse de hızla daha ciddi solunum problemlerine neden olabiliyor. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Şafak Göktaş, Lejyoner hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri gazetemize anlattı.

"KLİMA, BAKTERİ ÜRETİMİNE NEDEN OLABİLİR"

Gazete Kadıköy'de yer alan habere göre, lejyoner hastalığı ile ilgili bilgi veren Dr. Şafak Göktaş, şunları söyledi:

"Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila adlı bakterinin neden olduğu bir tür zatürredir. Bu bakteri genellikle su kaynaklarında, özellikle de durgun suda bulunur. Yaz döneminde Lejyoner hastalığının artışı, klimaların yaygın kullanımıyla doğrudan ilişkilidir.

Klima sistemleri, özellikle büyük binalarda kullanılan merkezi soğutma sistemleri, Legionella bakterilerinin üremesi ve yayılması için uygun ortamlar sağlayabilir. Yazın klima bakımlarının yapılması, hastalığın yayılmasını önleme konusunda oldukça önemlidir."

LEJYONER HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Lejyoner hastalığının belirtileri hakkında konuşan Dr. Şafak Göktaş, şöyle konuştu:

"Lejyoner hastalığı, grip benzeri belirtilerle başlar ve hızla daha ciddi solunum problemlerine dönüşebilir. Yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük (bazen balgamlı), nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi belirtiler gösterebilir."

Dr. Şafak Göktaş, lejyoner hastalığının bulaş, tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Bakteri, su buharı veya küçük su damlacıkları yoluyla solunum yolundan vücuda girebilir. Lejyoner hastalığı insandan insana doğrudan bulaşmaz. Bulaşma kaynakları klimanın soğutma kuleleri ve evaporatif soğutucular, sıcak su sistemleri ve su tankları, sürekli duran veya nadiren kullanılan su kaynakları, spa ve jakuziler olabilir. Lejyoner hastalığı için genellikle hastanın belirtileri ve maruz kalma öyküsüne dayanarak tanı konulur. Tanı, idrar testi veya balgam örneğinin laboratuvar analizi ile doğrulanabilir. Tedavi, antibiyotiklerle yapılır ve erken teşhis önemlidir, çünkü hastalık ciddi ve hayatı tehdit edici olabilir."

LEJYONER HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın nasıl önlenebileceği konusunda önerilerde bulunan Dr. Şafak Göktaş, şu bilgileri paylaştı:

"Lejyoner hastalığının önlenmesi, su sistemlerinin düzenli bakım ve temizliği ile mümkündür. Özellikle riskli yerlerde (oteller, hastaneler, büyük binalar) su sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Lejyoner hastalığı, doğru tedavi ve önleme yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Ancak belirtiler ortaya çıktığında hızlı hareket etmek ve bir uzmana danışmak oldukça önemlidir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN