Yaşlanmayı durduran tek egzersiz meğer buymuş! Bilim insanları açıkladı

Yaşlanmayı durduran tek egzersiz meğer buymuş! Bilim insanları açıkladı

Sağlıklı yaşam üzerine çalışmalar yapan Dr. Michael Mosley, yaşlanmayı geciktirebilecek egzersizi ortaya çıkardı. Yaşlanma sürecini yavaşlatmak istiyorsanız bu aktiviteyi mutlaka denemelisiniz. İşte detaylar...

Zamanla hepimizin yüzünde kırışıklıklar saçında beyazlar çıkmaya başlasa da çoğumuz bu durumu tersine çevirmenin bir yolunu arıyor. Dr. Michael Mosley, Hatha yoganın faydalarından bahsetti.

Sabah'ta yer alan habere göre, Hatha yoga, günümüzde öğretilen en yaygın yoga türlerinin birçoğunu kapsayan bir şemsiye terimdir. Katılımcılar, vücutlarını yavaş ama kasıtlı bir şekilde hareket ettirerek, hem güç hem de esnekliği zorlayan pozlar yaparlar. Ayrıca, Hatha yoga, kontrollü nefes alma ve duruş yoluyla rahatlama ve farkındalığa odaklanır.

HATHA YOGA YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR MU?

Dr. Michael Mosley, çoğu yoga türünün fiziksel pozlar, nefes kontrolü ve meditasyonu içerdiğini ve düzenli olarak yapıldığında kronik iltihabı azaltarak depresyon ve anksiyeteyi azaltabileceğini, hatta hücresel düzeyde fayda sağlayabileceğini belirtti.

Dr. Michael Mosley, şunları ekledi:

"Düzenli yoga yapmanın kronik iltihabı azaltabileceğine dair gerçekten ilginç araştırmalar var, bu da kalp hastalığı ve kanserle bağlantılıdır ve ayrıca yoga yapmak ruh halinizi artırabilir, bu da motivasyonunuza yardımcı olabilir ve diğer etkinlik alanlarında sizi harekete geçirebilir."

Ve bu konuda bilimsel olarak kanıtlayan birçok çalışma bulunuyor.

HÜCRESEL YAŞLANMA ORANINI AZALTIYOR

2017 yılında yapılan ve Oxidative Medicine and Cellular Longevity'de yayımlanan 12 haftalık bir çalışma, 96 kişinin 'Yoga ve Meditasyon Temelli Yaşam Tarzı Müdahalesi' almalarını ve bunun vücut hücrelerinin ömrünü nasıl etkilediğini görmek için kaydedildi. Çalışma, yoga ve meditasyonun hücresel yaşlanma oranını önemli ölçüde azalttığını buldu.

Başka bir 2017 pilot çalışması, depresyonu olan hastaları içermekteydi. Katılımcılardan bir grup yoganın tarihini incelerken, diğer grup her hafta 90 dakika boyunca yoga seanslarına aktif olarak katıldı. Sonuç? Çalışma grubunda depresyon seviyelerinde yalnızca yüzde 10'luk bir iyileşme görülürken, yoga grubunun yüzde 60'ı klinik olarak depresyonda kabul edilmemeye başlandı.

Ve hatta NHS, internet sitesinde yoga yapmanın faydalarından bahsederken, araştırmaların bunun anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı koşullarına yanı sıra sırt ağrısı, kronik yorgunluk ve kan basıncına da faydalı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca yoga, sakinliği teşvik etme, stresi ve gerginliği azaltma, dolaşımı ve kas tonusunu, esnekliği, gücü ve dayanıklılığı iyileştirme konusunda da yardımcı olabilir.

HEYECAN VERİCİ YENİ ARAŞTIRMA

Dr. Michael Mosley, yoganın mitokondriyal işlevimizi de artırabileceğine dair teoriler olduğunu belirtti. Bu, hücrelerimizin içinde bize enerji sağlayan birimlerin işlevi anlamına geliyor.

Yeni Delhi'deki Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Rima Dada, mitokondriler daha az enerji ürettiğinde bunun aslında dokuların işlevsel düşüşünün nedeni olduğunu ve nasıl yaşlanmaya başladığımızı belirtti.

Prof. Rima Dada, şunları söyledi:

"Çalışmalarımız sayesinde, yoganın mitokondriyal bütünlüğü ve nükleer DNA bütünlüğünü iyileştirebileceğini bulduk. Eğer mitokondriyal bütünlük iyileşirse, daha fazla ATP ve dolayısıyla daha fazla enerji üretir ve bu şekilde dokuların işlevsel düşüşünü yavaşlatabilirsiniz.

Eğer mitokondriyal bütünlüğü iyileştirebilir, oksidatif stresi ve iltihabı azaltabilir, yogayla toplam antioksidan kapasitesini artırabilirsek, aslında hücresel yaşlanma hızını geciktirebilir veya yavaşlatabiliriz ve böylece biyolojik yaşımızı azaltabiliriz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN