Üstünde küf görünce çöpe dolduranlar pişman olacak! O gıdaları sakın çöpe atmayın!

Üstünde küf görünce çöpe dolduranlar pişman olacak! O gıdaları sakın çöpe atmayın!

Günlük hayatta tükettiğimiz pek çok farklı yiyecek bulunurken uzun süre tüketilmeyen yiyeceklerin üzerinde küf ya da por görülebilmektedir. Buzdolabında küflü bir yiyecek gördüğümüzde ilk düşündüğümüz şey onu atmak olurken zaman zaman bu davranışın yanlış olduğunu da belirtmek gerekir. Peki, hangi gıdalar küflüyken tüketilir? İşte küflendiğinde tüketilebilecek gıdalar…

Sağlık açısından zararlı olduğu belirtilen küfün tüketilmemesi de Uzmanlar tarafından sık sık vurgulanıyor. Sağlık açısından ciddi riskler ortaya çıkaran küflü yiyeceklerin saklanma koşullarına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Mantar zehirlenmesine yol açabilecek ve sindirim sistemine rahatsızlık verebilecek olan küf çoğunlukla tüketilmemelidir. Ancak uzmanlar küf olduğunda tüketilebilecek gıdaların bulunduğunu da belirtiyor. Peki, hangi gıdalar küflüyken tüketilir? İşte küflendiğinde tüketilebilecek gıdalar…

KÜFLENİNCE HANGİ GIDALAR TÜKELİR HANGİLERİ TÜKETİLMEZ?

Küf oluştuğunda tüketilebilecek bazı besinler bulunmaktadır. Bu doğrultuda üzerinde küf gördüğünüzde atmak yerine sadece o parçayı kesmek doğru olacaktır. Küflendiğinde tüketilebilecek besinler şu şekildedir:

Küflü Gıdalar Tüketilebilir Mi?

SERT MEYVE VE SEBZELER

Lahana, havuç, armut gibi sert meyve ve sebzeler küflenme durumunda dahi tüketilebilir yiyecekler sınıfında yer alıyor. Gıda güvenliği uzmanı Janilyn Hutchings bu yiyeceklerin küflü kısımlarının kesildikten sonra tüketilebileceğini belirtti. Bu listeye ekleyebileceğimiz diğer ürünler ise şalgam, patates, dolmalık biber olmaktadır. 3 santimetreye kadar kesildiğinde Bu yiyecekler güvenli bir şekilde tüketilebilir.

Çağrı Hipermarket Küflü Pastırma Satışı

BAZI SERT, KURUTULMUŞ ETLER

Kuru etin küflenmesi durumunda tamamını atmak yerine küflü bölgeyi kesip atabilirsiniz.

Küflü Peynir - Yemek.com

BAZI PEYNİR ÇEŞİTLERİ

Parmesan gibi sert peynirler küflense dahi tüketilebilir sınıfında yer alıyor. Sert meyve ve sebzelerde olduğu gibi sert peynirlerde de küf ürününün tamamında yayılma görülmez. Bu nedenle 3 santim içeri girerek aldığınız küflü kısımları attıktan sonra peynirinizi sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz. Fakat parçalanmış ve kesilmiş küflü sert peynirleri mutlaka atmalısınız.

Bir kısmı küflenmiş peynir yenir mi? Peynir küflenirse ne yapılmalı? - Haber 7 YAŞAM

YUMUŞAK VEYA KIYILMIŞ PEYNİRLER

Sert peynirlerin küflenmeye karşı dayanıklı olduğunu belirtsek de aynı şeyi yumuşak peynirler için geçerli değildir. Küflenme görülen yumuşak peynirlerde sıvılaşma meydana gelirken içerisindeki bakteriler peyniri tamamına yayılabilmektedir. Bu doğrultuda E.coli bakterisi açığa çıkmaktadır. Bu peynirlerin tamamına yayılan bakteriler peyniri zararlı bir hale getirir.

Küfü attıktan sonra geriye kalan yenir mi? İşte vücuda etkileri... - Sağlık Haberleri

KURUYEMİŞ VE BAKLAGİLLER

Kuruyemiş ve baklagiller küflendiğinde mutlaka çöpe atılmalıdır. Koruyucu kalıplarla işleme alınan Bu ürünlerde küf geliştirme oranı da yüksektir. Çabuk küflenmemeleri için onların daha uzun süre dayanacakların nemsiz ve ışıksız bir alanda depolanması gerekiyor.

Ekmeğin ve unlu mamullerin gözenekli yapısı küfün yayılmasına neden olurken onları yemeyi bile düşünmemek gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN