Süper gıda olarak adlandırılıyor: Kalp sağlığına iyi geliyor, hastalıklarla mücadele ediyor! Vitamin ihtiyacını karşılıyor

Süper gıda olarak adlandırılıyor: Kalp sağlığına iyi geliyor, hastalıklarla mücadele ediyor! Vitamin ihtiyacını karşılıyor

Yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı beslenmenin temel bileşenlerinden biri kale bitkisi. Bu sebze; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kronik hastalık riskini azaltıyor. Kale bitkisinin faydaları bunlarla sınırlı kalmıyor. İşte, kale bitkisinin sağlığa faydaları...

Son yıllarda 'süper gıda' olarak anılan kale bitkisi, sağlığa birçok faydası bulunan yeşil yapraklı bir sebze. Besin değeri yüksek olan kale; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin. Bu özellikleriyle insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor.

GÜNLÜK VİTAMİN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Kale bitkisi, A ve K vitamin kaynağı. Göz sağlığı için kritik rol oynayan A vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve cilt sağlığını destekliyor. K vitamini ise kemik sağlığı için çok önemli. Çünkü kemik mineralizasyonunu destekliyor ve kanın pıhtılaşmasını düzenliyor. Kale, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 700'ünden fazlasını tek başına karşılıyor.

C VİTAMİNİ DEPOSU

Kale bitkisi, yüksek miktarda C vitamini içeriyor. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Cildin elastikiyetini artırıyor ve kolajen üretimini destekliyor. Kolajen, cilt, saç ve tırnak sağlığı için önemli bir protein. C vitamini güçlü bir antioksidan olarak serbest radikallerle savaşıyor ve vücudu oksidatif stresten koruyor.

HASTALIKLARLA SAVAŞIYOR

Antioksidan zenginliği, kalenin önemli bir özelliği. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan koruyor. Kale, flavonoidler ve polifenoller gibi çeşitli antioksidanlar içeriyor. Bu bileşikler; enflamasyonu azaltıyor, kalp hastalığı riskini engelliyor ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu oluyor.

kale-bitkisi-nedir-nasil-tuketilir-faydalari-neler.jpeg

TOKLUK HİSSİ VERİYOR

Posta'da yer alan habere göre, kale bitkisinin içerdiği yüksek lif miktarı, sindirim sağlığını destekliyor. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Kabızlığı önlüyor ve bağırsak sağlığını iyileştiriyor. Lif zengini besinler, kan şekeri seviyelerini düzenliyor ve tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

KALBİ KORUYOR

Kale bitkisinin bir diğer önemli özelliği ise kardiyovasküler sağlığı desteklemesi oluyor. Potasyum ve magnezyum gibi mineraller içeriyor. Bu da kalp sağlığını koruyor ve kan basıncını düzenliyor. Yüksek potasyum alımı, tansiyonu düşürüyor ve kalp krizi riskini azaltıyor.

KARACİĞER ENZİMLERİNİ AKTİVE EDİYOR

Kale bitkisi, detoksifikasyon sürecini destekleyen glukozinolatlar içeriyor. Bu bileşikler, karaciğerin detoksifikasyon enzimlerini aktive ediyor ve vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Bu özellik, vücudun genel sağlık durumunu iyileştiriyor ve hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

KALE BİTKİSİ SALATASI TARİFİ

Malzemeler:

* 1 demet taze kale

* 1 adet olgun avokado

* 1/2 su bardağı nar taneleri

* 1/4 su bardağı doğranmış ceviz

* 1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri

Sos malzemeleri:

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 yemek kaşığı limon suyu

* 1 yemek kaşığı bal

* 1 çay kaşığı hardal

* Tuz ve karabiber

KALE BİTKİSİ SALATASI NASIL YAPILIR?

Kale yapraklarını iyice yıkayın ve kurutun.

Orta damarlarını çıkararak yaprakları küçük parçalara ayırın.

Bir kase içinde zeytinyağı, limon suyu, bal, hardal, tuz ve karabiberi iyice çırpın.

Kale yapraklarını büyük bir kaseye koyun.

Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve kale yapraklarını sosla iyice harmanlayın. Sosun yapraklara iyice işlemesi için birkaç dakika masaj yaparak karıştırın.

Avokadoyu soyun, çekirdeğini çıkarın ve dilimleyin.

Kale yapraklarına avokado dilimlerini, nar tanelerini, doğranmış cevizi ve rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin.

Tüm malzemeleri nazikçe karıştırın ve hemen servis edin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN