Plaja giden birçok kişi aynı hatayı yapıyor: Meğer bakteri yuvasıymış! Yatak döşek yatakta yatmamak için dikkat edin

Plaja giden birçok kişi aynı hatayı yapıyor: Meğer bakteri yuvasıymış! Yatak döşek yatakta yatmamak için dikkat edin

Yaz aylarında sıcak hava ile yoğun nemin bakteri ve mantarların çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu belirten Dr. Nilgün Tandoğan, "Islak mayoyla durmak, havuzlarda kullanılan dezenfektan maddeler ciltte tahriş yaparak enfeksiyonların gelişmesine neden olabilir" uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Yaz aylarında deniz, kum ve güneş üçlüsü tatili hatırlatır. Bu aylarda hem bedenimize, hem rumuza tatil iyi gelirken, bedenimizi yoran hastalıklar da yaşarız. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nilgün Tandoğan, kadınlarda yaz aylarında sıcak ve nemli havanın etkisiyle bakteri, mantar ve parazit kaynaklı vajinitler ile idrar yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğüne dikkat çekiyor.

"AĞRI VE YANMA ŞİKAYETİ"

Gazete Kadıköy'den Seyhan Kalkan Vayiç'in haberine göre, yaz aylarında sıcak hava ile yoğun nemin bakteri ve mantarların çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu dile getiren Dr. Nilgün Tandoğan, şunları söyledi:

"Denize ve havuza girmek, ıslak mayoyla durmak, havuzlarda kullanılan dezenfektan maddeler ciltte ve vajinada tahriş yaparak enfeksiyonların gelişmesine, tekrarlamasına neden olabilir. Ayrıca terlemeyle sıvı kaybı, yetersiz sıvı alınması idrar yolu enfeksiyonlarını arttırabilir.

Genital bölgenin florasında bakteri ve mantarlar mevcuttur. Florayı bozan faktörler genital bölge enfeksiyonlarının gelişimini kolaylaştırır. Genital bölge enfeksiyonları, vulva ve vajinada kızarıklık, vajinal akıntı, kaşıntı, yanma belirtileri ile ortaya çıkar. Bakteriyel vajinitlerde gri, kötü kokulu, mantar vajinitlerinde ise beyaz koyu kıvamlı akıntı görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında alt karın bölgesinde ağrı, idrar yaparken yanma, sık sık idrar yapma şikayetleri vardır."

"YUMUŞATICI KULLANILMAMALI"

Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için genital bölge hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Nilgün Tandoğan, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü:

"Genital bölgede cilt çok hassastır. Bu bölgeye deniz ve havuz sonrası bakterilerin yerleşmesi kolaylaşır. Özellikle deniz ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı. Enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olmak için pamuk veya keten gibi doğal, nefes alabilen malzemelerden yapılmış bol giysiler giyilmeli.

Çamaşır ve mayoları yıkarken alerjik olmayan kokusuz sabunlar kullanılmalı, yumuşatıcı kullanılmamalı. Terleme ile sıvı kaybı idrar yolu enfeksiyonu için risk oluşturur. Günde 2-2,5 litre sıvı alınmalı. Aşırı şekerli, asitli içeceklerden uzak durulmalı."

Uzun süre tedavi edilmeyen enfeksiyonların kalıcı sorunlar oluşturabileceği için erken dönemde tedaviye başlanması gerektiğine işaret eden Dr. Nilgün Tandoğan, tedavide dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında ise şunları söyledi:

"Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından mantar, bakteri ve parazit nedenli vajinitler değerlendirdikten sonra gerekirse akıntıdan kültür alınarak hassas ilaçlarla tedaviye başlanır. Bölgesel tedavi için krem ile fitil uygulanabilir. Özellikle mantar tedavisinde oldukça etkili, yan etkisi az olan bir tedavi şeklidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında, idrar tahlili, idrar kültürü gerekirse üriner sistem ultrasonografisi ile değerlendirilerek uygun antibiyotik verilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN