Kulak şekline göre kalp krizi geçirip geçirmeyeceğinizi öngörmek mümkün. Kulağınızın yapısındaki bu değişiklik kalp krizi riskinizi de ortaya koyuyor. İşte, kalp krizi riskini ortaya koyan kulak şekli...
Kalp krizi, her yaşta ve farklı nedenlerle meydana gelebiliyor. Kalp krizi, önceden bazı belirtiler gösterebilir. Kulak memesindeki çapraz kıvrım, kalp krizi riskine ilişkin önemli ipuçları veriyor. Buna 'Frank'in işareti' de deniyor.
KALP KRİZİ ÖNCEDEN NASIL BELLİ OLUR?
Doktor Sanders T. Frank, 1973 yılında anjina pektorisli ve koroner arter tıkanıklığı olan hastalarının durumlarını incelerken kulak memesindeki çapraz kıvrım ile kalp krizi riski arasında bağlantı fark etti.
Kalp krizi riski olan hastalarda kulak kepçesinde böyle bir kıvrım oluştu. Bilim insanları, Dr. Sanders T. Frank'ın gözlemlerini doğruladı ve işaretin kendisi kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riskinin bir tür göstergesi haline geldi.
KALP KRİZİ SONRASI YAŞAM NASIL OLMALI?
Yurt'ta yer alan habere göre, uzmanlar, daha önce kalp ve damar hastalıkları tanısı almış kişilere şu tavsiyelerde bulunuyor:
* Sıcak giyinin; birden fazla ince giysi katmanı giymek, tek bir kalın katmana göre daha sıcak kalmanızı sağlar.
* Şapka, atkı ve eldiven giyin; koroner kalp hastalığınız varsa maske takın veya daha sıcak havayı solumak için burnunuza ve ağzınıza bir atkı sarın.
* Isınmak için alkol içmeyin; sıcak hissetmenize neden olabilir, ancak kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi artıracaktır.
* Dışarıda çalışırken ara verin ve daha sık içeriye girin.
* Kan basıncınızı, glikozunuzu ve kolesterol seviyenizi ölçün ve optimum seviyelerde tutun.
* Göğüs kemiğinizin arkasında ağrı veya yanma, soğuk, yapışkan ter, solgunluk, ölüm korkusu, baş dönmesi ve bilinç kaybı hissederseniz hemen ambulans çağırın.
KALP KRİZİ EN ÇOK HANGİ SAATLERDE MEYDANA GELİYOR?
Uzmanlara göre, kalp krizi en sık 06.00'dan 09.00 saatleri arasında meydana geliyor, çünkü o sırada kan basıncı ve kan viskozitesi artıyor. Kan akışının yavaşlamasına ve kan lipit düzeylerinin yüksek olmasına neden olan felç, çoğunlukla 04.00 ile 06.00 saatleri arasında meydana geliyor.