Kan basıncını düşürüyor, tokluk hissi veriyor: Yaz mucizesi! Meğer az bilinen ne çok faydası varmış...

Kan basıncını düşürüyor, tokluk hissi veriyor: Yaz mucizesi! Meğer az bilinen ne çok faydası varmış...

Yaz aylarında en sık tüketilen meyvelerden karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Antioksidan deposu kapuzu düzenli olarak tüketmek kan basıncını düzenliyor, lifli yapısı ile sindirim sistemini destekliyor. İşte, karpuzun insan sağlığına faydaları...

Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri ve sağlığa pek çok faydası bulunuyor. İçeriğindeki yüksek su oranı sayesinde vücudu nemlendirir ve serinletir. Antioksidan bakımından zengin olan karpuz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. C vitamini, A vitamini ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineraller içerir, bu da cilt sağlığını destekler, göz sağlığını korur ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

KARPUZUN FAYDALARI NELER?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında etkili. Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu karşılar. Potasyum, A ve B6 vitaminleri ile diğer vitamin ve mineralleri de içerir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun demiri emmesine yardımcı olur. A vitamini ise cilt ve göz sağlığı için önemli.

KANSER VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIYOR

Antioksidan özelliği olan karpuzda likopen yüksek miktarda. Yapılan araştırmalarda likopenin kanser ve kalp hastalığı riskini azalttığı belirlendi. Hücre hasarından koruyan likopen, düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını düşürücü etkisi olduğu biliniyor.

VÜCUDUN SU İHTİYACINI KARŞILAR

Karpuz vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Karpuzun yüzde 90'dan fazlası sudan oluşur. İnsan vücudu su ihtiyacını yüzde 80'ini içtiklerinden, yüzde 20'sini ise yediklerinden karşılar.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER

Yüksek su ve az miktarda lif içeriği nedeniyle karpuz sindirim sistemini destekler. Özellikle su içeriği nedeniyle iyi bir idrar söktürür.

KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAR

Diyet bozan şekerli gıdalar yerine karpuzu tercih etmek tatlı krizine iyi gelir. Yapılan araştırmalarda uzun süre tokluk hissi veren karpuzun aşırı kilolu veya obez olduğu bilinen kişilerin yağlı gıdalar yerine karpuz yiyerek daha fazla tokluk hissi yaşadığı belirlendi.

İLTİHABI AZALTIR

OdaTV'de yer alan habere göre, karpuzda bulunan antioksidanların, likopenin ve C vitamininin belirli bir kombinasyonu zamanla vücutta iltihabı ve oksidatif hasarını azaltır.

CİLDİ YENİLER

Işıltılı bir görünüm için etkili. Karpuzdaki su, A, B6 ve C vitaminleri cildinizin yumuşak, pürüzsüz ve esnek kalmasına yardımcı olur. Özellikle C vitamini, cildin elastikiyetini ve cilde kan akışını artıran kolajen üretimini artırır. A vitamini ise cilt hücrelerinin onarılmasını sağlayarak, cildin kurumasını önlemektedir. B6 vitamini de cilt çatlaklarını yok edebilir.

ÇEKİRDEKLERİ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Karpuz çekirdekleri besleyici olduğu kadar kolesterolü de düşürür. Çiğ ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen karpuz çekirdekleri magnezyum açısından zengin. Magnezyum protein sentezi ve kan basıncı düzenlemesinde önemli rol oynar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN