Milyonlarca vatandaş, geçmişini araştırmaya başladı. İnternete giren bu belge Türkiye'nin gündeminde yerini aldı. Soyağacını merak edenler bu belgede gizli olanı arıyor. İşte o belge...
BURAK ÖZTOPRAK
Soyağacını öğrenmek isteyenlere müjdeli haber geldi. Tüm Türkiye'nin gündeminde yer alan bu belgelerde tüm bilgiler bulunuyor. İnternete giren vatandaşlar bu belgeleri arıyor. İşte tüm detaylar...
ÇEVRİM İÇİ BELGE ARAMA SİSTEMİ
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın çevrim içi belge tarama sistemi, köklerine dair bilgi arayan binlerce kişiye kapılarını açıyor. 2024'ün ilk yarısında, bu sistemi ziyaret eden 386 bin kişi tam 5 milyon 626 bin belgeyi inceledi ve 335 binden fazla belgenin görüntüsünü satın aldı. Araştırmacılar en çok Romanya ve Bulgaristan'dan gelen Türklerin yerleştirilme süreçlerine dair belgelere ilgi gösterdi.
ARŞİVLERDE DİJİTAL DEVRİM: MİLYONLARCA BELGE İNTERNETTE
Devlet Arşivleri Başkanlığı, tarihi belgeleri dijital ortama taşıma çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 2005 yılından bu yana 75 milyon 875 bin belge dijitalleştirilmiş durumda. Böylece araştırmacılar, kökenlerine dair belgeleri internet üzerinden kolaylıkla bulabiliyor. Bugüne kadar 3.7 milyon araştırmacı, belge tarama sisteminde tam 18 milyon 467 bin kez arama yaptı ve milyonlarca belgeye ulaştı.
EN ÇOK İLGİ GÖREN BELGELER: GÖÇMEN YERLEŞİM BELGELERİ
Özellikle Romanya ve Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden Türklerin yerleştirilme süreçlerine ilişkin belgeler büyük ilgi gördü. Bu belgeler arasında göçmen sevk kağıtları, yerleştirilen ailelerin isimleri ve verilen arazi miktarını gösteren cetveller yer alıyor. Araştırmacılar, bu belgelerle atalarının hangi bölgelere yerleştirildiğini öğrenebiliyor.
BELGELER GELECEK NESİLLERE AKTARILIYOR
Tarihi belgelerin korunması da Devlet Arşivleri’nin öncelikleri arasında yer alıyor. 2024'ün ilk yarısında 805 binden fazla sayfa belge restore edilerek gelecek nesillere aktarılmaya hazır hale getirildi. Belgeler, dijitalleştirildikten sonra özel koşullarda saklanarak Türkiye'nin tarihi mirasının korunmasına katkı sağlanıyor.
ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Belge tarama sistemini kullananlar arasında öğrenciler yüzde 39,8’lik oranla ilk sırada yer alıyor. Ardından kamu görevlileri, akademisyenler ve serbest meslek sahipleri geliyor. Tarihin izlerini süren bu araştırmacılar, zengin arşiv koleksiyonuyla köklerine dair önemli bilgiler edinme şansını yakalıyor.